Pilne! - petycja w sprawie pracowników wykluczonych z dodatku - Świadczenia rodzinne

Strona 10 z 12    [ Posty: 118 ]

Napisano: 08 lip 2025, 19:03

OPS-RIA pisze:
08 lip 2025, 7:34
(...)
Na ten moment nie zdradzamy interesujących informacji do nas docierających, a dotyczących kulis organizacji tego spotkania.
Przypominamy jedynie, że resort sam w czerwcu 2024 roku powołał Zespół d/s reformy systemu pomocy społecznej, którego członkowie nie tylko przedstawili rządzącym diagnozę znanych problemów dotyczących m.in. warunków pracy pracowników pomocy społecznej, ale także zaproponowali szereg istotnych zmian legislacyjnych mających poprawić sytuację kadrową (m.in. płacową).
Postulaty i oczekiwania środowiska są więc od wielu lat znane i przekazywane m.in. przez samych pracowników, ale też przez reprezentujące ich organizacje społeczne, w tym naszą Federację jako organizację największą i zrzeszającą liniowych pracowników socjalnych oraz pracowników pomocy społecznej z całego kraju.
Mamy więc nadzieję, że jutro kierownictwo resortu nie tylko chce się spotkać by wysłuchać po raz kolejny bolączek i znanych pomysłów, ale też że szczerze i po ponad roku od powołania przez siebie ww. Zespołu - przedstawi zgromadzonym oraz Nam Wszystkim KONKRETNE i OCZEKIWANE DECYZJE dotyczące poprawy warunków pracy, a także realny harmonogram ich przyjęcia.
Mamy nadzieję, że skoro spotkanie organizowane jest właśnie teraz i że dla pracowników przyjeżdżających z odległych miejsc naszego kraju przewidziano 2 godziny spotkania - to posłuży ono jednak poważnym zmianom, o które od lat zabiegamy.
Federacja wie, ale nie powie.
Przewodniczący Federacji jest członkiem Zespołu ds. reformy.
Są pracownicy socjalni - oraz reszta niekluczowych pracowników.
Nawet członek Zespołu ds. reformy nie wie, na czym będzie polegać reforma (albo nie chce powiedzieć).

A co z petycją w sprawie wykluczonych?
Co z dezyderatem?
Takie były zapowiedzi, że walczą o wszystkich. Takie obietnice, że nie odpuszczą.
I co?
Nic...

PS. Najłatwiej zablokować na FB Federacji osoby, które zadawały niewygodne pytania w sprawach, w których Federacja niby walczyła o wszystkich - tylko jak pojawiały się pytania o konkrety, to odpowiedzi były wymijające i atakujące pytanego, że przecież tyle robią...

No to żeby pytań nie było - najlepiej ocenzurować i zablokować pytających.

Trochę to słabe, żeby mówić, że walczy się o wykluczonych - a samemu wykluczać z dyskusji tych, o których się niby walczy. No ale widać - takie standardy są w Federacji.
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Napisano: 09 lip 2025, 6:57

"Wczorajszy nasz komunikat dotyczący dzisiejszego spotkania w MRPiPS wzbudził ogromne zainteresowanie, stąd wiele dodatkowych pytań które trafiły do naszej Federacji. Informujemy zatem, że:
Dzisiejsze spotkanie nie było inicjatywą Federacji, ani też tym bardziej nie byliśmy odpowiedzialni za zasady doboru uczestników tego spotkania, w tym za sygnalizowaną nam obecność sporego grona dyrektorów jednostek (w tym organizacji pracodawców) i to pomimo wskazania że na spotkanie zapraszani są tylko liniowi pracownicy socjalni. Głos pracodawców wybrzmiał więc po raz kolejny.
Z informacji nam przekazanych - dzisiejsze ponad 3-godzinne spotkanie zaczęło się od przedstawienia zarysu prac departamentu pomocy społecznej w zakresie planowanych zmian legislacyjnych. Pani Katarzyna Nowakowska - Wiceministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej poinformowała zebranych o podzieleniu zmian na 2 etapy: 1) doraźnym dotyczącym tzw. małej nowelizacji, w której znajdą się przepisy porządkujące dotyczące m.in. terminu i wysokości podwyżki wynagrodzenia po nadanym awansie zawodowym; 2) długofalowym, mającym w zamiarze dotyczyć także zmian finansowych (nie wyklucza się odrębnej ustawy). "Mała nowelizacja" ma objąć także zmiany dotyczące: ułatwienia dostępu do środków na superwizję dla kadr pomocy społecznej, a także że środki przekazywane na potwierdzanie prawa do świadczeń zdrowotnych mają trafić do pracowników obsługujących to zadanie. Dodatkowo poinformowano o planowanych zmianach w rodzinnym wywiadzie środowiskowym, w tym ad. popieranego przez nas postulatu Zespołu ds. badania przypadków śmiertelnych (...) działającego przy Ministerstwie Sprawiedliwości, by odnotowywać fakt obecności dziecka w środowisku podczas wizyty pracownika socjalnego. Koordynatorzy indywidualnych planów usług społecznych (KIPUS) mają uzyskać uprawnienia tożsame jak pracownicy socjalni. W perspektywie ma się także pojawić legitymacja pracownika socjalnego w wersji elektronicznej (w aplikacji mObywatel).
Zebrani informowali o trudach pracy i bolączkach dotyczących wykonywania zawodu, a także wskazywali na te postulaty środowiska, które powinny być zrealizowane, by sytuacja pracowników uległa poprawie. Są to postulaty, które Federacja od dawna nie tylko komunikuje rządzącym, ale do których przekonujemy decydentów poprzez nasze liczne działania. Co ważne - dużą część z tych postulatów - udało się uzgodnić w ramach powołanego rok temu przez MRPiPS Zespołu ds. reformy systemu pomocy społecznej. Należy je zatem obecnie teraz wdrażać, a nie tylko o nich rozmawiać.
I tu kwestia kluczowa - podczas dzisiejszego spotkania, choć będącego kolejnym forum debaty - zabrakło konkretnej informacji dotyczącej terminów realizacji kluczowych uprawnień pracowniczych (np. urlopy), a także płacowych. Jako organizacja społeczna (zawodowa) nie możemy pozwolić na opieszałość i odwlekanie zmian, ponieważ każdy kolejny miesiąc bez tych zmian - to pogłębianie stanu zapaści kadrowej w tym zakresie. Zmiany kompleksowe nie mogą jedynie ładnie wyglądać na prezentacjach, gdy nie oznaczono nawet ostatecznego terminu ich przekazania do prac rządowych.
O naszych działaniach będziemy informowali na bieżąco, ale już teraz apelujemy by wzmacniać zorganizowany ruch naszego środowiska zawodowego. Tylko zorganizowani możemy mieć realny wpływ na przyjęcie i tempo wdrożenia oczekiwanych zmian.
Agnieszka Dziemianowicz-Bąk"

Źródło https://www.facebook.com/federacja.socj ... cale=pl_PL
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 lip 2025, 7:34

D.C. pisze:
08 lip 2025, 19:03
OPS-RIA pisze:
08 lip 2025, 7:34
(...)
Na ten moment nie zdradzamy interesujących informacji do nas docierających, a dotyczących kulis organizacji tego spotkania.
Przypominamy jedynie, że resort sam w czerwcu 2024 roku powołał Zespół d/s reformy systemu pomocy społecznej, którego członkowie nie tylko przedstawili rządzącym diagnozę znanych problemów dotyczących m.in. warunków pracy pracowników pomocy społecznej, ale także zaproponowali szereg istotnych zmian legislacyjnych mających poprawić sytuację kadrową (m.in. płacową).
Postulaty i oczekiwania środowiska są więc od wielu lat znane i przekazywane m.in. przez samych pracowników, ale też przez reprezentujące ich organizacje społeczne, w tym naszą Federację jako organizację największą i zrzeszającą liniowych pracowników socjalnych oraz pracowników pomocy społecznej z całego kraju.
Mamy więc nadzieję, że jutro kierownictwo resortu nie tylko chce się spotkać by wysłuchać po raz kolejny bolączek i znanych pomysłów, ale też że szczerze i po ponad roku od powołania przez siebie ww. Zespołu - przedstawi zgromadzonym oraz Nam Wszystkim KONKRETNE i OCZEKIWANE DECYZJE dotyczące poprawy warunków pracy, a także realny harmonogram ich przyjęcia.
Mamy nadzieję, że skoro spotkanie organizowane jest właśnie teraz i że dla pracowników przyjeżdżających z odległych miejsc naszego kraju przewidziano 2 godziny spotkania - to posłuży ono jednak poważnym zmianom, o które od lat zabiegamy.
Federacja wie, ale nie powie.
Przewodniczący Federacji jest członkiem Zespołu ds. reformy.
Są pracownicy socjalni - oraz reszta niekluczowych pracowników.
Nawet członek Zespołu ds. reformy nie wie, na czym będzie polegać reforma (albo nie chce powiedzieć).

A co z petycją w sprawie wykluczonych?
Co z dezyderatem?
Takie były zapowiedzi, że walczą o wszystkich. Takie obietnice, że nie odpuszczą.
I co?
Nic...

PS. Najłatwiej zablokować na FB Federacji osoby, które zadawały niewygodne pytania w sprawach, w których Federacja niby walczyła o wszystkich - tylko jak pojawiały się pytania o konkrety, to odpowiedzi były wymijające i atakujące pytanego, że przecież tyle robią...

No to żeby pytań nie było - najlepiej ocenzurować i zablokować pytających.

Trochę to słabe, żeby mówić, że walczy się o wykluczonych - a samemu wykluczać z dyskusji tych, o których się niby walczy. No ale widać - takie standardy są w Federacji.
Analogiczna sytuacja spotkała mnie, na zadawane pytania, często niewygodne a mieszczące się w kanonie kulturalnej i merytorycznej dyskusji najpierw byłem szykanowany, ośmieszany, podważano moje kompetencje a docelowo zablokowano mnie na FB stronie Federacji. Widzę, że mydlenia oczu ciąg dalszy a de facto pracownicy niekluczowi są traktowani przez Federację gorzej niż podopieczni pomocy społecznej a byłoby najlepiej dla Federacji, gdyby świadczenia rodzinne wraz z pochodnymi poszły w niebyt i do tego ta reforma zapewne doprowadzi.
JanSR
Praktykant
Od: 08 sie 2024, 7:32
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, dłużnicy alimentacyjni etc.

Napisano: 09 lip 2025, 8:34

Proszę Państwa, a czy widział ktoś ten problem, żeby był poruszany w TV? Gdzie jakaś debata, gdzie Federacja walczy w TV??? Takie pisanie na FB to podejrzewam, że nasza "ministra" nawet nie przeczyta!! Spotkania o których się nie mówi to nie spotkania, to jakieś tajne robione za plecami ruchy, które z pewnością nie bronią pracowników, a już na pewno nie tych wykluczonych....
Ja2018
Praktykant
Od: 20 gru 2018, 14:11
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Świadczenie wychowawcze

Napisano: 09 lip 2025, 17:58

JanSR pisze:
09 lip 2025, 7:34

Analogiczna sytuacja spotkała mnie, na zadawane pytania, często niewygodne a mieszczące się w kanonie kulturalnej i merytorycznej dyskusji najpierw byłem szykanowany, ośmieszany, podważano moje kompetencje a docelowo zablokowano mnie na FB stronie Federacji. Widzę, że mydlenia oczu ciąg dalszy a de facto pracownicy niekluczowi są traktowani przez Federację gorzej niż podopieczni pomocy społecznej a byłoby najlepiej dla Federacji, gdyby świadczenia rodzinne wraz z pochodnymi poszły w niebyt i do tego ta reforma zapewne doprowadzi.

Dzięki za potwierdzenie, że nie jestem jedyną zablokowaną osobą.
Też starałem się być merytoryczny, nikogo nie atakowałem ani nie wyzywałem - ale widocznie pytania były zbyt niewygodne. Dlaczego?

Na moje pytania też łatwiej było im odwrócić kota ogonem i ogólnikowo napisać, że tak wiele robią, na pewno więcej niż ja - ale z konkretami było już trudniej...

No cóż, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - niestety odnoszę wrażenie, że Federacja niby wszystkich pracowników - nie reprezentuje tak samo gorliwie wszystkich obszarów...
D.C.
Stażysta

Napisano: 10 lip 2025, 8:20

D.C. pisze:
09 lip 2025, 17:58
JanSR pisze:
09 lip 2025, 7:34

Dzięki za potwierdzenie, że nie jestem jedyną zablokowaną osobą.
Też starałem się być merytoryczny, nikogo nie atakowałem ani nie wyzywałem - ale widocznie pytania były zbyt niewygodne. Dlaczego?

Na moje pytania też łatwiej było im odwrócić kota ogonem i ogólnikowo napisać, że tak wiele robią, na pewno więcej niż ja - ale z konkretami było już trudniej...

No cóż, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - niestety odnoszę wrażenie, że Federacja niby wszystkich pracowników - nie reprezentuje tak samo gorliwie wszystkich obszarów...
o proszę, zaczyna się wyłaniać ciekawy wizerunek tej jakże "bohaterskiej, walczącej Federacji" :D :lol:
mnie póki co nie zblokowali, ale te ich odpowiedzi na FB przyprawiają mnie każdorazowo o wysypkę :roll: chyba sama się zablokuję :lol:
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 10 lip 2025, 17:02

"Trochę to gorzki śmiech i naprawdę nic nie mamy do dyrektorów, którzy wczoraj w ministerstwie zabrali racjonalny i krytyczny głos w/s sytuacji pracowników pomocy pomocy społecznej. Jednak na przyszłość może warto nazwać takie spotkania inaczej i wprost, a nie sugerować że będą tam sami liniowi pracownicy socjalni. Skoro też wskazano, że nie jest to spotkanie dedykowane organizacjom pracowniczym, to dlaczego tego zastrzeżenia nie poczyniono w zaproszeniu wobec samych pracodawców i ich organizacji?"

Czyżby ktoś wykluczył Federację z dyskusji?
Nie zaprosił na spotkanie?

Czyli jak Federacja kogoś wyklucza to dobrze, a jak Federację ktoś wyklucza to już źle?
D.C.
Stażysta

Napisano: 10 lip 2025, 17:07

Iwona28 pisze:
10 lip 2025, 8:20
o proszę, zaczyna się wyłaniać ciekawy wizerunek tej jakże "bohaterskiej, walczącej Federacji" :D :lol:
mnie póki co nie zblokowali, ale te ich odpowiedzi na FB przyprawiają mnie każdorazowo o wysypkę :roll: chyba sama się zablokuję :lol:

Też miałem mieszane odczucia, jak czytałem większość ich komentarzy... Dużo propagandy sukcesu, wiele zasług - niewiele odpowiedzi na konkretne pytania.

A jak pytanie było niewygodne - to w odpowiedzi atak, że jak można czegoś oczekiwać i chcieć się czegoś dowiedzieć, skoro tyle robią, w przeciwieństwie do mnie...

PS. Proszę obserwować profil i informować o ważnych dla nas nowinach - niestety nie wszyscy dostępują takiego zaszczytu...
D.C.
Stażysta

Napisano: 11 lip 2025, 7:47

D.C. pisze:
10 lip 2025, 17:07
Iwona28 pisze:
10 lip 2025, 8:20

Też miałem mieszane odczucia, jak czytałem większość ich komentarzy... Dużo propagandy sukcesu, wiele zasług - niewiele odpowiedzi na konkretne pytania.

A jak pytanie było niewygodne - to w odpowiedzi atak, że jak można czegoś oczekiwać i chcieć się czegoś dowiedzieć, skoro tyle robią, w przeciwieństwie do mnie...

PS. Proszę obserwować profil i informować o ważnych dla nas nowinach - niestety nie wszyscy dostępują takiego zaszczytu...

mogę nawet wrzucać tutaj ich "kwiatki" z FB, pośmiejemy się wszyscy :D
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 11 lip 2025, 15:41

Szanowni Państwo,

Zarówno Pan Dominik, jak i Pan "Janek" otrzymali "bana" na fb Federacji, z przyczyn które zostały im wielokrotnie sygnalizowane. Nawet jeśli ktoś w kulturalny sposób dezinformuje innych uczestników, insynuuje i przypisuje nieprawdziwe działania lub motywy poszczególnym członkom lub całej Federacji - to nadal jest to wprowadzanie innych w błąd i niestety jeśli się powtarza (a tak było), to odczytujemy to jako działanie celowe i intencjonalne. Panowie, co ciekawe, pokornie prosili nas o przywrócenie, ale ponieważ nie potrafią najwyraźniej funkcjonować inaczej - to zostaje im forum frustratów, co jak widzimy po ich wpisach kontynuują. Pani Iwona28, raczej "mocna" jest tylko tutaj, ponieważ na fb Federacji nie wydaje się szczególnie aktywna. Rozumiemy zatem, że "wysypkę" związaną z czytaniem treści na stronach Federacji znosi w samotności.

Osoby zainteresowane kwestią dodatków - informujemy, że wbrew wpisom i insynuacjom - petycja procedowana jest nadal i wkrótce posłowie przekazać mają swoje stanowisko do Premiera. Mamy nadzieję, że te i pozostałe działania które prowadzimy (nie o wszystkich mówimy publicznie, ponieważ poważnie traktujemy partnerów) zmienią optykę i decyzje rządzących w tej sprawie.

Ponieważ ciekawość postów na fb Federacji jest jak widzimy duża - to ostatnio dodanym jest ten o prowadzonej zbiórce na rzecz naszej koleżanki i jej rodziny poszkodowanej w pożarze z Ząbkach. Zachęcamy do wsparcia.

https://pomagam.pl/ae6amg?fbclid=IwY2xj ... TzsPZALlDA

P.S. Panie Dominiku, Janku, Iwonko etc. nie będziemy odnosili się do Waszych dalszych wpisów, które zapewne w Waszym stylu stanowić mają próbę podważania, insynuowania i deprecjonowania. Nie oznacza to, że nasze milczenie na Wasze kolejne wpisy, oznacza ich akceptację. Pozdrawiamy
PFZPSiPS.org
Praktykant
Od: 11 lip 2025, 15:14
Zajmuję się: "Pomagamy Pomgającym"

Strona 10 z 12    [ Posty: 118 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x