Pilne -zasiłek stały - osoba w rodzinie a emerytura
-
- Praktykant
- Zajmuję się: prac.socjalny
- Kontakt:
Pilne -zasiłek stały - osoba w rodzinie a emerytura
Witam! Mam dwuosobowa rodzinę - małżeństwo. Mąż pobiera zasiłek stały dla osoby w rodzinie oraz zasiłek okresowy z tyt. niepełnosprawności. Żona od 01.01.2018 r. nabyła prawo do emerytury co wynika z pisma jakie otrzymałam z ZUS - u wraz z zapytaniem o kwoty wypłaconych od 01.01.2018 r. zasiłków dla Pani? Na podstawie art 99 ustawy pomocy społecznej co do zasiłku okresowego jasno pisze, ze w przypadku zasiłku okresowego przyznanego rodzinie świadczenie pomniejsza się o cześć kwoty przypadająca na ta osobę której przyznano emeryturę. A co z zasiłkiem stałym czy podaję kwotę połowy wypłaconego zas. stałego czy jak? Drugie moje pytanie to czy wstrzymuję świadczenia od lutego?
-
- Administrator
- Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
- Kontakt:
Re: Pilne -zasiłek stały - osoba w rodzinie a emerytura
1. zasiłek stały jest dla osoby ( w tym wypadku dla męża), więc nic nie piszesz na jego temat.
2. przeliczasz prawo do zasiłku stałego, po tym jak fizycznie otrzyma pieniądze.
2. przeliczasz prawo do zasiłku stałego, po tym jak fizycznie otrzyma pieniądze.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Solitudo animae
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/ŚW/FA
- Kontakt:
Re: Pilne -zasiłek stały - osoba w rodzinie a emerytura
Fajnie, że się pojawił ten temat. Od wczoraj mam podobny problem. Małżenstwo - zasiłek stały Pani 514 zł i okresówka dla rodziny 257 zł. Pani od 14.02 ma prawo do emerytury. Co dalej? Na pewno liczymy "dniówki" przy obu świadczeniach. Okresówka tylko dla męża za pół miesiąca? Pani od 14.02 już się nie należy, pomimo że nie wiadomo kiedy Zus jej wypłaci? Co za idiotyczny zapis ten art.99
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Oprócz Pilne -zasiłek stały - osoba w rodzinie a emerytura - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Dla zainteresowanych POMOST Std
umorzenie podatku - informacja
zasiłek stały - podjęcie zatrudnienia
superwizja pracy socjalnej - pytanie
zasiłek stały a opuszczenie schroniska pomocy
Zasiłek stały a brak przeprowadzenia wywiadu
Ubezpieczenie na 90 dni osoby chorej
Zapytanie do Urzędu Skarbowego.
POMOC SPOŁECZNA ZMIANY<-powrót...pomoc
Zasiłek stały a chorobowe z KRUS.
70% odpłatności za Dom Pomocy Społecznej
dziennik ustaw ustawy o zdrowotnej
Problem z bezdomnym < wydalony z Monaru>
Trudna sprawa, gosp. rolne brak środków i ubezpieczenia
Co zrobić w przypadku zgonu podopiecznego.
zasiłek stały a spłata pielęgnacyjnego