pilnie potrzebna odpowiedź
pilnie potrzebna odpowiedź
asystent rodzinny zatrudniony na umowę zlecenie ( 1000,00 zł ). realizuje usługi asystenta używając prywatnego samochodu osobowego więc zawarto z nim kolejną umowę na używanie prywatnego samochodu (dotyczącą ryczałtu -ok.130)
Czy od przyznanego ryczałtu liczymy koszty uzyskania przychodu, podatek i skł. zdrowotną
czy sam podatek bez kosztów
Czy od przyznanego ryczałtu liczymy koszty uzyskania przychodu, podatek i skł. zdrowotną
czy sam podatek bez kosztów
Re: pilnie potrzebna odpowiedź
nie no my nie mamy ryczałtów na umowach zlecenia- oni mają zlecenie i jak i czym się wyrobią to ich brocha. Dlatego dostalii stawki brutto na takim poziomie by móc jeżdzic dzwonić i wysyłąć pocztę i kupować sobie długopisy.
i bardzo dobrze zrobiłyście bo do kogo bym nie dzwoniła to każdy interpretuje inaczej a ja nie wiem co mam wybrać
fakt- masz klops z tym tematem, ale u nas twardo ustaliliśmy że jeśli jest zlecenie to nie ma dodatków typu ryczałt.. W końcu gdy podpisujemy umowe zlecającą malowanie ścian to kombinezony i pędzli nie musimy dokupywać- to sam wlicza w usługę wykonawca.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zaraz ale ryczałt można przyznać tylko pracownikowi, a zleceniobiorca nie jest naszym pracownikiem
ania
No właśnie czy na umowie zlecenie można przzyznać ryczałt?
no mam te dwie umowy( w pierwszej pisze że wykonując usługi asystenta będzie korzystał z prywatnego samochodu , a druga jest na ryczałt)
nie wiem czy jest to poprawnie ale faktem jest że mam te dwie umowy i chciałabym je dobrze i w ZUS i w US.
nie wiem czy jest to poprawnie ale faktem jest że mam te dwie umowy i chciałabym je dobrze i w ZUS i w US.
od ryczałtu sam podatek ,umowy zlecenia sa traktowane jak zawarte z pracownikami poczytaj w poradniku zus .Uzgadniałam z zusem .
nasz prawnik twierdzi, że umowę na korzystanie z samochodu prywatnego przez zleceniobiorcę należy zsumować z umową na usługi asystenta i policzyć jak każdą umowę zlecenie ( umowa o ryczałt nie ma racji bytu bez pierwszej i należy j potraktować jako przychód)
To samo powiedziała pani z krajowej izby podatkowej.
To samo powiedziała pani z krajowej izby podatkowej.
Oprócz pilnie potrzebna odpowiedź - Księgowość przeczytaj również:
Płatnik
dozywianie 2014
pieczątka a zastepstwo głównego księgowego
Fakrura proforma
niepełne wyżywienie przy niepełnej diecie ?
wygaśnięcie zdrowotnego
odsetki od usług opiekuńczych
Zmniejszenie świadczenia z FA za rok ubiegły
80% na dodatki 250 zł
korekty ZUS z 1999
umowa zlecenie a zwolnienie lekarskie
progrm bugżetowy
brak na FA
Konta osobiste w MOPSie
Zakup stacji roboczej
ZFŚS a chorobowe