pilnie potrzebna odpowiedź

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
~gocha

pilnie potrzebna odpowiedź

Post autor: ~gocha »

asystent rodzinny zatrudniony na umowę zlecenie ( 1000,00 zł ). realizuje usługi asystenta używając prywatnego samochodu osobowego więc zawarto z nim kolejną umowę na używanie prywatnego samochodu (dotyczącą ryczałtu -ok.130)
Czy od przyznanego ryczałtu liczymy koszty uzyskania przychodu, podatek i skł. zdrowotną
czy sam podatek bez kosztów
~Magda

Re: pilnie potrzebna odpowiedź

Post autor: ~Magda »

nie no my nie mamy ryczałtów na umowach zlecenia- oni mają zlecenie i jak i czym się wyrobią to ich brocha. Dlatego dostalii stawki brutto na takim poziomie by móc jeżdzic dzwonić i wysyłąć pocztę i kupować sobie długopisy.
~gocha

i bardzo dobrze zrobiłyście bo do kogo bym nie dzwoniła to każdy interpretuje inaczej a ja nie wiem co mam wybrać
~Magda

Post autor: ~Magda »

fakt- masz klops z tym tematem, ale u nas twardo ustaliliśmy że jeśli jest zlecenie to nie ma dodatków typu ryczałt.. W końcu gdy podpisujemy umowe zlecającą malowanie ścian to kombinezony i pędzli nie musimy dokupywać- to sam wlicza w usługę wykonawca.
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

zaraz ale ryczałt można przyznać tylko pracownikowi, a zleceniobiorca nie jest naszym pracownikiem
ania
~Bati

Post autor: ~Bati »

No właśnie czy na umowie zlecenie można przzyznać ryczałt?
~gocha

no mam te dwie umowy( w pierwszej pisze że wykonując usługi asystenta będzie korzystał z prywatnego samochodu , a druga jest na ryczałt)
nie wiem czy jest to poprawnie ale faktem jest że mam te dwie umowy i chciałabym je dobrze i w ZUS i w US.
~zz

Post autor: ~zz »

od ryczałtu sam podatek ,umowy zlecenia sa traktowane jak zawarte z pracownikami poczytaj w poradniku zus .Uzgadniałam z zusem .
~gocha

nasz prawnik twierdzi, że umowę na korzystanie z samochodu prywatnego przez zleceniobiorcę należy zsumować z umową na usługi asystenta i policzyć jak każdą umowę zlecenie ( umowa o ryczałt nie ma racji bytu bez pierwszej i należy j potraktować jako przychód)
To samo powiedziała pani z krajowej izby podatkowej.
~zz

Post autor: ~zz »

trzeba zapłacic podatek a nie składki zus
ODPOWIEDZ