pismo ministrów ;-)
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne
- Kontakt:
Re: pismo ministrów ;-)
Możecie mi powiedzieć co autor miał na myśli w tej części tego pisma:
Jednakże z uwagi na wejście w życie 6 sierpnia 2023 r. art. 10 ustawy z dnia 9 marca 2023 r.
o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz niektórych innych ustaw,który
uchyla ww. art. 15h, bieg 60 - dniowego terminu, o którym mowa powyżej zostanie
przerwany.
Oznacza to, że od 6 sierpnia 2023 r. obowiązek odpowiedniego przedłużania prawa do ww.
świadczeń uzależnionych od niepełnosprawności będzie już oparty tylko na przepisach art.
23 i art. 26 ww. ustawy o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz
niektórych innych ustaw. Podkreślić także należy, że nie ma żadnych ograniczeń, które
zabraniałyby organowi właściwemu (lub wojewodzie) na podstawie tych przepisów dokonać
odpowiedniego przedłużenia prawa do określonego świadczenia uzależnionego od
niepełnosprawności także w sytuacji kiedy upłynął już wskazany w decyzji wymagającej
przedłużenia okres na który dane świadczenie było pierwotne przyznane - analogicznie jak
w przypadku przedłużeń prawa do świadczeń na podstawie obowiązującego do dnia
5 sierpnia 2023 r. art. 15h.
Jednakże z uwagi na wejście w życie 6 sierpnia 2023 r. art. 10 ustawy z dnia 9 marca 2023 r.
o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz niektórych innych ustaw,który
uchyla ww. art. 15h, bieg 60 - dniowego terminu, o którym mowa powyżej zostanie
przerwany.
Oznacza to, że od 6 sierpnia 2023 r. obowiązek odpowiedniego przedłużania prawa do ww.
świadczeń uzależnionych od niepełnosprawności będzie już oparty tylko na przepisach art.
23 i art. 26 ww. ustawy o zmianie ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz
niektórych innych ustaw. Podkreślić także należy, że nie ma żadnych ograniczeń, które
zabraniałyby organowi właściwemu (lub wojewodzie) na podstawie tych przepisów dokonać
niepełnosprawności także w sytuacji kiedy upłynął już wskazany w decyzji wymagającej
przedłużenia okres na który dane świadczenie było pierwotne przyznane - analogicznie jak
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW
- Kontakt:
tzn. przedłużajmy wszystkim jak leci
a poważnie to na trzy wskazane w ustawie terminy, a jak masz jakąś decyzję, która umknęła terminowi właściwemu to i tak możesz przedłużyć. Jak dla mnie

a poważnie to na trzy wskazane w ustawie terminy, a jak masz jakąś decyzję, która umknęła terminowi właściwemu to i tak możesz przedłużyć. Jak dla mnie

-
- Praktykant
- Zajmuję się: śr
- Kontakt:
Myślę, że to autor miał na myśli, że organ właściwy (lub wojewoda) na podstawie tych przepisów może/powinien dokonać odpowiedniego przedłużenia prawa do określonego świadczenia uzależnionego od
przedłużenia okres na który dane świadczenie było pierwotne przyznane
np. dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego, zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne
przedłużenia okres na który dane świadczenie było pierwotne przyznane
np. dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego, zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Chodzi o to, że nawet jeśli decyzja formalnie wygaśnie, to nadal będzie można i należy ją przedłużyć.kropka86 pisze: 30 cze 2023, 12:24 Podkreślić także należy, że nie ma żadnych ograniczeń, które

"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne
- Kontakt:
Dzięki 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Hej. Mam kilka osób, które zweryfikowałam w systemie EKSMOoN, i okazało się, że nie donieśli nowych orzeczeń, a już od kilku miesięcy mają. Co zrobilibyście w takiej sytuacji? Dodam, że wszystkim ZP się należy. Czy konieczne jest wydanie decyzji o NP świadczeniach, czy można na bieżąco wydać nową decyzję (bez zwrotu)?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
Ja wydaje decyzję o NPŚ dwie sprawy mam w SKO. Tam gdzie strona mieści się w terminie 3 miesięcy (art. 24 ust. 2a ustawy o śr) to świadczenia wypłacone covid-19 zaliczam na poczet nowej decyzji natomiast jak ktoś nie dostarczył nowego orzeczenia gdzie nie można zastosować w/w art. to wydaję NPŚAmopsA pisze: 04 lip 2023, 8:32 Hej. Mam kilka osób, które zweryfikowałam w systemie EKSMOoN, i okazało się, że nie donieśli nowych orzeczeń, a już od kilku miesięcy mają. Co zrobilibyście w takiej sytuacji? Dodam, że wszystkim ZP się należy. Czy konieczne jest wydanie decyzji o NP świadczeniach, czy można na bieżąco wydać nową decyzję (bez zwrotu)?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW
- Kontakt:
U nas tez decyzje o zwrocie , a SKO uchyla naszą i umarza postępowanie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
I głupiego robota, zamiast wprowadzić zapis, że w w/w przypadkach świadczenie nie jest NPŚpinka2022 pisze: 04 lip 2023, 10:01 U nas tez decyzje o zwrocie , a SKO uchyla naszą i umarza postępowanie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR.ŚW,DS
- Kontakt:
U mnie SKO utrzymało w mocy decyzje o NP. Babeczka odwołała się do sądu i póki co czekamy.
Oprócz pismo ministrów ;-) - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
DRUKI 2023/2024
Paranoja z nienależnie i z nowym przyznaniem zasiłku pielęgnacyjnego
wydanie informacji o pobieranych świadczeniach
COVID przedłużenie bez wniosku
becik ukrainiec
Decyzja 2w1, wypłata zasiłku i przekroczenie kryterium od 07/2023
Zasiłek pielęgnacyjny. Nie zgłoszone nowe orzeczenie. Nienależnie czy nie?
orzeczenie wygasa 31.07. a covid
Świadczenie rodzicielskie a szkolenie/staż
jak wprowadzić zwrot składek z KRUS
zasiłek rodzinny a pozbawienie praw rodzicielskich
Art. 15zc ustawy COVID
Szkolenie z Panem Wardachem - kto był
kod ZUS 054300-wspólnik jednoosobowej spółki
Świadczenie pielęgnacyjne wywiad
świadczenie pielęgnacyjne - Tom i Inni