Pismo przewodnie do komornika z dec. przyznającą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 21 paź 2019, 12:04

Zawsze najpierw na wywiad, a później na potrzeby wywiadu zapytanie do pomocy społecznej.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 21 paź 2019, 13:32

Alalala dzieki. A jak robisz to zaytanie? Formuujesz jakieś pytania? Możesz pomóc?
I jeszcze jedno. Jak się nie stawi, to normalna procedura z dłużnikiem - np wszczęcie uchylający dłużnik? Czy traktować to tak, jakby się stawił na wywiad...
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 21 paź 2019, 14:34

A jak robisz to zapytanie?
U mnie to wygląda tak, że idę do pokoju obok i się pytam czy ktoś pobiera świadczenia, jeśli tak to proszę o zaświadczenie.
Jak się nie stawi, to normalna procedura z dłużnikiem - np wszczęcie uchylający dłużnik? Czy traktować to tak, jakby się stawił na wywiad...
Jak się nie stawił to się nie stawił. Robisz wszczęcie itd.
Alalala
Inspektor

Napisano: 23 paź 2019, 9:17

A ja mam kolejne pytanie- wierzycielka dostała fundusz na nowy okres, dłużnik jest obcy. Wysyłam do prokuratury z art. 304 k.k a jak dłużnik jest Nasz i dostajemy info z innego ośrodka o tym że jest przyznany fundusz to piszemy do prokuratury z 209 k.k?
Czy takie dłużnika ruszamy z art. 209 k.k jak zostanie wystawiona decyzja o tym że uchyla się od zobowiązań alimentacyjnych?
KatmaL
Praktykant
Od: 07 sty 2019, 11:35
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 23 paź 2019, 9:52

Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa wysyłasz po tym jak wystawisz decyzję z funduszu, czyli jesteś OWW.
Wniosek o ściganie wysyłasz jak już przeprowadzisz postępowanie z dłużnikiem, wystawisz decyzję o uchylaniu itp., czyli jesteś OWD.
Jeżeli jesteś jednocześnie OWW i OWD to te dwa dokumenty się nie wykluczają, więc jeżeli zrobiłaś zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa to później możesz zrobić wniosek o ściganie.
Alalala
Inspektor

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x