pismo z prokuratury - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 04 maja 2015, 15:25

W prokuraturze :) jakby rolnik go zawiadomił,to pewnie by Was odwiedził
gośćć

Napisano: 04 maja 2015, 19:13

zapewne w Prokuraturze :lol: zapewniam cię że Prokurator Generalny wiedział doskonale o tej sytuacji. Tylko ciekawe dlaczego się sprawą nie zajął. Jak myślisz? Cofnij się pamięcią do tamtego czasu albo wygugluj wiadomości z tamtego okresu.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 05 maja 2015, 7:30

Sipera pisze:absolutnie. Niech se Prokurator żąda czego dusza zapragnie - ma takie prawo. Ale zastanawia mnie jedno - gdzie był gdy "wyszedł" wyrok że ŚP nie przysługują rolnikom ?
Bo to nie jest pomysł PG, spotkałem osobiście (przypadkowo) kobietę która razem ze zdeterminowaną grupą rodziców wymusiły te działania na prokuraturze, to nie było jedno pismo tylko kilka miesięcy jojczenia, pisania, monitowania, wymuszania i nacisków. Powiedziałem, że super akcja, tylko mogli ją skoordynować z pracownikami OPSów bo są niczemu nie winni, a ewentualne konsekwencje spadną zapewne na nich.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 9:21

Sipera pisze:zapewne w Prokuraturze :lol: zapewniam cię że Prokurator Generalny wiedział doskonale o tej sytuacji. Tylko ciekawe dlaczego się sprawą nie zajął. Jak myślisz? Cofnij się pamięcią do tamtego czasu albo wygugluj wiadomości z tamtego okresu.
Pewnie że wiedział,ale on nie zajmuje się wszystkim z urzędu,bo takie jest prawo.
Ale gdyby rolnik napisał wniosek,to pewnie by się zajął,bo wtedy by musiał.
gośćć

Napisano: 05 maja 2015, 10:35

Iks pisze:Pewnie że wiedział,ale on nie zajmuje się wszystkim z urzędu,bo takie jest prawo.Ale gdyby rolnik napisał wniosek,to pewnie by się zajął,bo wtedy by musiał.
A no pewnie masz rację. Nie we wszystkich sprawach Prokurator wszczyna sprawe z urzędu.
Ale chciałbyś gościu aby rolnik napisał wniosek o jakiej treści? " szanowny Prokuratorze, zgodnie z Uchwała NSA I OPS 5/12 - nie przysługuje mi swiadczenie. Prosze mi je zabrać"
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 05 maja 2015, 10:47

Ale to nie ja powiedziałem ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 11:00

yyyy cytowałam z postu gościa więc nie wiem dlaczego insygnowane jest Twoimi Iks inicjałami ;)
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 maja 2015, 11:49

Drogie Panie, zastanawiam się dlaczego tak bardzo się upieracie, aby nie wypłacać należnych świadczeń na każde dziecko urodzone podczas porodu wieloraczego ? przecież ustawa na której pracujecie nie mówi, że dodatek ma być wypłacony tylko na jedno z dzieci, a to nakazuje interpretować przepis na korzyść osoby ubiegającej się o świadczenie, dlatego tak dokładnie skład NSA opisał to w uchwale która jasno określa, że skoro każde inne świadczenie należy się dziecku, to i dodatek wychowawczy także, ja osobiście i jak każda z nas otrzymała urlop wychowawczy udzielony przez pracodawcę na oboje z dzieci, tak więc przecież nie dajecie nam tych pieniędzy z własnych kieszeni, my aby przebywać na tym urlopie musimy pracować odprowadzać składki, płacić podatki, to że Prokuratura zajęła się tą sprawą uważam że jest to bardzo dobre posunięcie (na nasz wniosek) aby każda rodzina w całej Polsce była traktowana równo. Ja swoje pieniądze wywalczyłam, i pomogę każdej mamie która się do mnie odezwie, i proszę abyście i Wy pomagały, to tylko dobra wola z Waszej strony jest potrzebna.

Zapraszam Was na naszą stronę https://www.facebook.com/Wychowawcze?ref=hl

a tu artykuł w gazecie w TV jak i innych gazetach było o nas dużo :)

https://www.facebook.com/chwiladlaciebi ... =1&theater
Karolina W

Napisano: 05 maja 2015, 13:01

Nie jestem drogą panią ale odpowiem - jesteśmy na końcu łańcucha pokarmowego (można powiedzieć, że w dupie), nad nami są przełożeni, kontrole z województwa, ministerstwo a w drugą stronę SKO i sądy administracyjne. Uchwała NSA wiąże bezpośrednio wyłącznie sądy, SKO w sumie też, ale pośrednio, a nas w żadnym stopniu - bo mamy to całe wymienione wyżej tałatajstwo nad głową, za "błędne" przyznanie odpowiadamy głową i własnymi poborami, ministerstwo każe nie przyznawać, co wymyśli kontrola - nie wiemy, ale bywają bardzo twórczy. To, że ustawa na której pracujemy nie mówi, że dodatek ma być wypłacony tylko na jedno dziecko, nie oznacza, że możemy przyznać go na dwoje, to nie jest wątpliwość która można rozstrzygnąć na korzyść strony, w postępowaniu administracyjnym kierujemy się przepisami, więc, żeby z czystym sumieniem i bezstresowo przyznać musiałby istnieć zapis odwrotny. Co do meritum się zgadzamy, powinniśmy płacić na dwójkę, niestety żeby to zrobić łatwo i bezstresowo konieczna jest zmiana przepisów. Nie wymagaj od ludzi zarabiających często mniej od sprzątaczek w ich ośrodkach, że będą się narażać w imię jakichś wyższych racji. Mogą za to beknąć, mogą za to polecieć, w skrajnych przypadkach mogą polecieć na skutek konsekwencji po piśmie z prokuratur - bo ministerstwo jak zwykle wszystkiego się wyprze. Taką akcję należało przeprowadzić wspólnie z pracownikami opsów - oni nie są po drugiej stronie barykady, oni po prostu znaleźli się w krzyżowym ogniu w samym środku dupy.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 15:17

Powtarzam to samo co Iks. Nigdy nikogo świadomie nie skrzywdziłam. Pomagam jak umiem, podpowiadam, piszę odwołania. Mam pisma z Ministerstwa w tej sprawie. Mam pisma z Urzedu Wojewódzkiego w tej sprawie. Jednoznacznie wynika z nich, że w przypadku bliźniaków przyznaję jeden dodatek. Prosze odszukać moje wcześniejsze posty. Zanim NSA wydało uchwałę, już moje zdanie było takie, że każde dziecko powinno dostać dodatek. Z piedestału zbiły mnie dopiero opinie i Ministerstwa i UW. Oczywiście mój kierownik kategorycznie kazał brać te stanowiska pod uwagę.
Swoją drogą....uchwała w sprawie bliźniaków jest z dnia 26 czerwca 2014. Dlaczego rząd nic w tej kwestii nie robi. Przez cały rok nie znaleźli czasu aby zmienić art. 10 i dodać zapis, ze dodatek przysługuje na każde dziecko? Dlaczego to ciagle na nas skupia się cała Wasza złość?
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x