Pit 8 c- pomóżcie - Stare tematy

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 14 lut 2013, 11:57

Ja też nie wiem scyzoryk w kieszeni mi się otwiera bo to dodatkowa praca dla mnie na której się nie znam bo nie jestem księgowa a muszę liczyć odsetki itd. a moja robota stoi
~Xenia

Napisano: 14 lut 2013, 12:23

Nie wiem czy to nie nadgorliwość. Z naszych przepisów to nie wynika, z objaśnień do PIT - 8c też nie . Czy my mamy obowiązek czytać wszystkie wyjaśnienia jakichkolwiek urzędów? Czy wy nie popadacie w paranoję. Ja czekam na oficjalne pismo chociażby z Urzędu Wojewódzkiego, że mam to robić (jeśli wogóle). Ale idąc tym tropem myślenia to powinny być PIT-y za dożywianie, dodatki mieszkaniowe. Przecież to niemożliwe.
A tak wogóle to deklaracje składają podatnicy lub płatnicy to ironizując zapytam- jesteście płatnikami? 8c - przychody z innych źródeł -nazwa formularza. Na logikę umorzenie to przychód?
~marynia

Napisano: 14 lut 2013, 12:34

zgadzam się z marynia, ale straszą przeciez tymi interpretacjami, że trzeba. tam jest to wyjaśnione w ten sposób, że kiedy działano na ustawie o pomocy społecznej, to było to wrzucone do jednego worka z nieopodatkowanymi świadczeniami z ops, a teraz jest ustawa o pieczy i interpretacja jest taka że należy wystawiać.
ale właśnie! przecież deklaracje składają podatnicy. no nie! nie mogę z tego. już nie wiem co robić, a czasu coraz mniej, bo składa się ten badziew do końca lutego.
~danuta

Napisano: 14 lut 2013, 12:38

A znasz powiedzenie nieznajomość prawa szkodzi:)potem jak przyjdzie kontrol to nie będzie tłumaczenia że się czegoś nie wiedziało to są poważne kwoty. W naszym państwie dużo jest takich paranoi i to kolejna z nich nawet Izba podatkowa potwierdziła że musimy te pity składać. A oto fragment z interpelacji
\" Reasumując należy stwierdzić, iż umorzenie osobie fizycznej należności z tytułu opłat za pobyt dziecka w pieczy zastępczej wraz z odsetkami stanowi dla niej przychód z innych źródeł w rozumieniu art. 20 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zatem na Wnioskodawcy będzie ciążyć obowiązek sporządzenia informacji PIT-8C.\"
~Xenia

Napisano: 14 lut 2013, 12:56

no właśnie też to wczoraj wyczytałam, ale oprócz tego nie doszukałam się nigdzie indziej żadnych sensownych wskazówek dotyczących tego tematu i chyba już zgłupiałam do reszty.
~danuta

Napisano: 14 lut 2013, 13:25

kosmos jakiś z tym. ja też nie mam tego tematu ruszonego, odpycham to bo nie wiem jak się za to zabrać.
~adriana

Napisano: 14 lut 2013, 15:07

żadnych porad na temat pit 8c ?? :(
~danuta

Napisano: 14 lut 2013, 15:44

Na jakiej podstawie mamy wystawić PIT skoro każde świadczenie jakie jest wypłacane nie podlega opodatkowaniu? Czy mamy prawo aby wystawiać PIT od takiego świadczenia? Wydaje mi się, że przedstawiona interpretacja Izby Skarbowej jest dalece przesadzone.
~AgaMOPS

Napisano: 14 lut 2013, 15:50

kwestia jest taka, że to nie jest świadczenie, tylko umorzenie odplatności, którą oni mają ponieść. w myśl interpretacji oni wzbogacają się, bo nie muszą tego płacić. chore troszkę. co robić? kogo słuchać w tej kwestii??
~danuta

Napisano: 18 lut 2013, 11:10

nie rozumiem zagadnienia i widzę że zdania na forum są podzielone. to co w końcu składać czy nie składać pit 8c??
~mar.

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x