płanik
Re: płanik
Ja kopiuję ostatni zestaw z danego miesiąca i dodaję RCA zerowe za tą osobę. Wysyłam jeszcze raz cały zestaw DRA+RCA+RZA
Robiąc korekty korygujesz i wysyłasz kompletny zestaw do ZUS.
1.Zrób poprzez tworzenie dokumentów rozliczeniowych korektę deklaracji np za lipiec 2013 na podstawie ostatniej deklaracji, jaką robiłaś (51 07 lub 52 07 itd. jeśli były już robione korekty wczesniej)
2.RZA - wchodzisz, podświetlasz wszystkie pozycje i klikasz NIE WYSYŁAJ
3. RCA - robisz jak wyżej i dodatkowo dodajesz osoby, którym składkę wyrównujesz, wstawiasz składkę zerową z kodem 142200, przy tych dodanych osobach musi być niebieska koperta DO WYSYŁKI (wysyłasz tylko te osoby, którym robisz korekty). Wcześniej te osoby muszą być prawidłowo zgłoszone do ubezpieczenia od 01.07.2013
3. DRA - robisz usuń składki, następnie wylicz i sumuj. Kwota deklaracji nie powinna ulec zmianie, zmieni sie tylko liczba osób ubezpieczonych.
4. Wysyłasz cały komplet do ZUS
5. I tak kazdy miesiąc korygujesz, w którym należy się wyrównanie.
Warto zrobić sobie jakieś zestawienie osób do korekty, tak aby dokonując korekty za konkretny miesiąc ując tam juz wszystkie osoby, którym wyrównujemy składki - unikniemy w ten sposób robienia "korekt do korekt" i unikniemy sytuacji, gdy skończy nam się zakres deklaracji
Korekty tez trzeba robić "z głową"
)
Mam nadzieję, że pomogłam, jesli o czymś zapomniałam to proszę mnie poprawic
1.Zrób poprzez tworzenie dokumentów rozliczeniowych korektę deklaracji np za lipiec 2013 na podstawie ostatniej deklaracji, jaką robiłaś (51 07 lub 52 07 itd. jeśli były już robione korekty wczesniej)
2.RZA - wchodzisz, podświetlasz wszystkie pozycje i klikasz NIE WYSYŁAJ
3. RCA - robisz jak wyżej i dodatkowo dodajesz osoby, którym składkę wyrównujesz, wstawiasz składkę zerową z kodem 142200, przy tych dodanych osobach musi być niebieska koperta DO WYSYŁKI (wysyłasz tylko te osoby, którym robisz korekty). Wcześniej te osoby muszą być prawidłowo zgłoszone do ubezpieczenia od 01.07.2013
3. DRA - robisz usuń składki, następnie wylicz i sumuj. Kwota deklaracji nie powinna ulec zmianie, zmieni sie tylko liczba osób ubezpieczonych.
4. Wysyłasz cały komplet do ZUS
5. I tak kazdy miesiąc korygujesz, w którym należy się wyrównanie.
Warto zrobić sobie jakieś zestawienie osób do korekty, tak aby dokonując korekty za konkretny miesiąc ując tam juz wszystkie osoby, którym wyrównujemy składki - unikniemy w ten sposób robienia "korekt do korekt" i unikniemy sytuacji, gdy skończy nam się zakres deklaracji

Mam nadzieję, że pomogłam, jesli o czymś zapomniałam to proszę mnie poprawic

Marika 2 ja ci bardzo dziękuję bo siedziałam nad tymi składkami 3 dni i nic mi nie wychodziło, a dzięki tobie mam już wszystko wysłane nie jestem księgową ale musiałam zrobić to wyrównanie bo nikt inny nie chciał pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
A jakie składki puszczasz aktualnie. Od jakiej podstawy? Inna dla społecznych inna dla zdrowotnych? U mnie dziewczyny twierdzą że zgodnie z art 23 dla zdrowotnych nie należy się wyrównanie. Czyli mam zgłosić człowieczka na społecznych od 01.07.2013r. a do zdrowotnych od 15.05.2014r. Przecież mi tego Płatnik nie puści. POMOCY.
mm102 wyrównujesz tylko społeczne od 01.07.2013 r. potem wyrejestrowujesz i od 15.05.2014 r. znowu rejestrujesz tylko już ze składką społeczną i zdrowotną
dokładnie tak jak ellaa 
Odrębną sprawę stanowi fakt, że już od 15 maja powinniśmy zgłosić do obydwu ubezpieczeń te osoby, które będą miały zasiłek dla opiekuna i wykazujemy ich w raportach i deklaracjach za maj 2014 (ja na razie zgłosiłam od 15 maja i wstawiłam składki za maj 2014 zerowe bo wypłaty świadczeń będą w czerwcu). Jeśli ich nie ujmiemy w majowych raportach to znów korekty pójdą w ruch
.
A skoro w papierach mam w porządku, wszyscy są zgłoszeni do bieżących ubezpieczeń, to teraz na spokojnie mogę się zająć korektami za lata poprzednie

Odrębną sprawę stanowi fakt, że już od 15 maja powinniśmy zgłosić do obydwu ubezpieczeń te osoby, które będą miały zasiłek dla opiekuna i wykazujemy ich w raportach i deklaracjach za maj 2014 (ja na razie zgłosiłam od 15 maja i wstawiłam składki za maj 2014 zerowe bo wypłaty świadczeń będą w czerwcu). Jeśli ich nie ujmiemy w majowych raportach to znów korekty pójdą w ruch

A skoro w papierach mam w porządku, wszyscy są zgłoszeni do bieżących ubezpieczeń, to teraz na spokojnie mogę się zająć korektami za lata poprzednie

Dalej drążąc temat to jak już wypłacisz świadczenia w czerwcu to robiąc RCA za czerwiec wpiszesz inna kwotę dla ubezpieczenia społecznego (bo przecież zgłaszasz ich od lipca) a inna na zdrowotną (bo zgłoszony od 15.05.2014r)?!?!?1
Oprócz płanik - Księgowość przeczytaj również:
zapotrzebowanie na wypłatę zaległych świadczeń
pytanie o ubezpieczenie
plan w rb 27zz
umowa uzyczenia i co dalej?
paragraf na wymianę i zakup pieca co
terminal mobilny
odsetki od zaległych świadczeń
dylemat
wpł. z Urzedu Skarbowego na FA
środki trwałe
paragraf na odnowienie programu antywirusowego