Plany wynagrodzeń
Plany wynagrodzeń
Proszę o podpowiedź. Robię plany wynagrodzeń na przyszły rok. W przyszłym roku po raz pierwszy to my będziemy płatnikiem wszelkich zasiłków chorobowych itp. Mam jedną dziewczynę w ciąży, która na początku roku pójdzie na zwolnienie i trzeba będzie kogoś zatrudnić na zastępstwo. Moje pytanie brzmi jak mam planować wynagrodzenie: jako dwa etaty? Bo ten zasiłek chorobowy będę mogła odliczyć w ZUSach, ale czy jego wypłata będzie księgowana na paragrafie 4010? Może mi to ktoś wytłumaczyć. Proszę
Re: Plany wynagrodzeń
Sory ale jak zasiłek ma byc płacony z 4010. Płacisz zasiłek to § 4110 i o tę kwotę pomniejszasz należność dla ZUS z tyt.składek ZUS.
Pytam, bo nie wiem, i prosiłam o pomoc, ale najwidoczniej można być tylko wyśmianym.
naliczenie zasiłku z listy płac 229/231 par. 4110 podatek od zasiłku 231/225 par.4110, WB 231/130 par. 4110 i podatek 225/130 par. 4110
Zasiłek pomniejsza składki pracodawcy do odprowadzenia par 4110. Jeśli składki od wynagrodzeń 500 zł a zasiłek chorobowy 100 to do odprowadzenia masz 400 zł 229/130
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dwa pierwsze zapisy są typowo rozrachunkowe (229/231 i 231/225) to po co klasyfikacja? (ani to koszt ani wydatek. Zasiłek netto i zapłata podatku są wydatkiem w par. 4110 więc jak wam się to bilansuje?
no moze po to żeby zrobić prawidłowo sprawozdania i prawidowo określić zobowiązania z danego paragrafu?
Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi. Cos mi się rozjaśniło. W takim razie zrobię założenia w planie na jeden etat, a nie na dwa. Zgadzacie się ze mną?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jasne że na jeden
Oprócz Plany wynagrodzeń - Księgowość przeczytaj również:
Plany po raz kolejny
ZWIĘKSZENIA PLANÓW OKRESÓWEK I STAŁYCH
Jaki paragraf rodziny zastępcze?
pismo o nie wykazywaniu Z.AL. i F.AL. w Rb-27S
projekt