Proszę o pomoc. W miesiącu marcu 2023 wyrejestrowałam podopiecznego z ubezpieczenia w związku z tym, że ZUS przyznał Panu rentę od września 2022. Pani z ZUS powiedziała, że ośrodek powinien wyzerować raporty za miesiące X, XI, XII, I, II. Jak mam to zrobić w Płatniku? Może ktoś miał taką sytuację
Ikonka - Administracja/ustawienia programu/zakres numerów musi byc 51-69, następnie ikonka Narzędzia/twórz dokumenty/dokumenty rozliczeniowe/na podstawie kompletów rozliczonych i pobranych z zus/zaznaczyć te, które należy zrobić -każdy miesiąc osobny komplet/na RCA tylko osoba do korekty(resztę osób usunąć), u niej wyzerować podstawy plus DRA i jest komplet do wysłania- to tak w skrócie. powodzenia
O dzięki. A proszę jeszcze o podpowiedź co mam wybrać: wybierz rodzaje dokumentów, które mają zostać skopiowane z wzorcowego kompletu ZUS RCA, ZUS RSA, ZUS DRA, ZUS RPA i ZUS RZA? Które z powyższych zaznaczyć? obawiam się, żebym nie namieszała.
Mo zna skopiować wszytskie dokumnety czy cały zestaw, a później usunąć sobie i zostawić tylko w zus RCA tą jedną osobę, reszte osób usuwamy i zostawiamy zus dra i taki zestaw wysyłamy z zus dra i zus rca za jedną osobę
Wybrałam ZUS DRA i ZUS RCA. W RCA usunęłam wszystkich zostawiłam tylko Pana do korekty. Weszłam i zmieniłam podstawy składek na zero i wyliczyłam. Czy poprawnie to zrobiłam? A co w DRA mam zmienić?
Tak, w ZUS DRA proszę użyć przycisku wylicz, potem weryfikuj i następnie zapisz i zamknij, Ja zawsze sprawdzam czy kwota po zmianie jest pomniejszona o korektę. Taki zestaw za jeden miesiąc wysyłam. Nie można wysłać kilku zestawów na raz. Płatnik puszcza po jednym. Jeden zestaw ma na myśli DRA+RCA za dany miesiąc.
Zostawiłam ta jedną osobę i przy weryfikacji pojawia mi się komunikat:
W danych ZUS dla ubezpieczonego nie istnieje zgłoszenie z podanym kodem tytułu ubezpieczenia. Przed przekazaniem do ZUS dokumentu rozliczeniowego należy przekazać zgłoszenie do ubezpieczeń.
Komunikat słuszny bo wyrejestrowałam w marcu 2023.