A ja mam decyzję (wydaną w czerwcu 2013) o tym że od 1 lipca wygasa mi świadczenie pielęgnacyjne i mam zamiar zgodnie z KPA składać wniosek o wznowienie postępowania i przywrócenie świadczenia od lipca 2013. I ciekawe co zrobicie?
Taka decyzja jest nieważna, gdyż wydana została bez podstawy prawnej.
Gdzieś na blogach jest o tym. Opiekun matki nawet wyrok Wsa przytaczał w tej sprawie.
Na podstawie tego że decyzja którą mi wydano o utracie ŚP powołuje się na art. 11 ust. 1 i 3 a te artykuły zostały uznane przez TK za niezgodne z konstytucją. Co zgodnie z art 145a Kpa \" Można żądać wznowienia postępowania również w przypadku, gdy Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności aktu normatywnego z Konstytucją , umową międzynarodową lub z ustawą, na podstawie którego została wydana decyzji\" powoduje że mogę żądać wznowienia postępowania. TK nie wiedział że są osoby które mają decyzje bo większość z nas dostała tylko informację.
ale nie obowiązuje już ustawa o ŚP ! co chcecie wznawiać? prawo wstecz? jest ŚP i SZO których wymogów znaczna część nie spełnia .. co mają Wam wznowić skoro tego już nie ma w Dzienniku Ustaw?
§ 1. Jeżeli szkoda została wyrządzona przez wydanie aktu normatywnego, jej naprawienia można żądać po stwierdzeniu we właściwym postępowaniu niezgodności tego aktu z Konstytucją, ratyfikowaną umową międzynarodową lub ustawą.