Co robicie w sytuacji, gdy osoba pobiera śp, ale chce przejść na emeryturę, bo wie, że będzie miała więcej?
Osoba nie złożyła mi oświadczenia, że chce zrezygnować, ponieważ stwierdziła, że jak ZUS przyzna jej emeryturę to nam odda nienaleznie pobrane świadczenia pielęgnacyjne. Bała się, że przez czas rozpatrywania wniosku przez ZUS będzie bez żadnego dochodu. teraz ZUS nie chce przyznać emerytury dopóki osoba nie zrezygnuje ze świadczenia, więc wszystko się przedłuża... Czy to normalne, że musi zrezygnować ze świadczenia przed złożeniem wniosku do ZUS o emeryturę?
Pobiera śp a chce emeryturę
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
Re: Pobiera śp a chce emeryturę
Ja mam sytuację, że Pani mi nie zgłosiła że stara się o emeryturę i dowiedziałam się z o tym z pisma z ZUS. Akurat tutaj o tyle, że Pani nienależnie pobrane będzie miała tylko za 1 miesiąc.
Rozmawiałam z Paniami z ZUS - co osoba to inne zasady
Jedna Pani powiedziała, że nie można przyznać emerytury jeżeli ma świadczenie,a druga powiedziała że nie ma przeszkód i przyznała jej emeryturę i do nas tylko pismo wysłała z informacją.
Rozmawiałam z Paniami z ZUS - co osoba to inne zasady

-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
Re: Pobiera śp a chce emeryturę
co kraj to obyczaj, co zus to inna zasada
jeden przyzna inny nie, ale PAni złożyła wniosek i dostała odp, czy odmowę z zus bo ma śp, czy w okienku PAni nie przyjęła wniosku?
jeden przyzna inny nie, ale PAni złożyła wniosek i dostała odp, czy odmowę z zus bo ma śp, czy w okienku PAni nie przyjęła wniosku?
Oprócz Pobiera śp a chce emeryturę - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Umowa dzierżawy bardzo proszę o pomoc Szarak Tom i inne mądre głowy
Becikowe UKR
Świadczenie pielęgnacyjne - składki
UKR - gdzie wyjaśniać?
rodzicielskie
Żona chce zaświadczenia do renty wdowiej dot. męża
Weryfikacja PESEL
orzeczenie, co z nadpłatą?
trudny klient
skład rodziny w CP
OSOBA UPRAWNIONA DO ŚWIADCZENIA PIEL. I DOSTAŁA STOPIEŃ ZNACZNY
alimenty na rzecz osób spoza rodziny - potwierdzenia: oświadczenia
Świadczenie pielęgnacyjne- Sędzia, a opłacanie składek na ubezpieczenie emerytalno-rentowe
zp dla osoby częściowo ubezwłasnowolnionej
UKR PILNE?
świadczenie pielęgnacyjne do kiedy