Pobrał w listopadzie na drewno teraz złożył na gaz - deklaracja CEEB złozona w listopadzie - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 04 maja 2023, 9:04

Witam. Otrzymałam odpowiedź w sprawie właśnie wniosków osób , które dobrały na drewno pieniądze a tera złożyły na refundacje Vat. Deklaracja CEEB złożona w listopadzie. Ministerstwo odpowiedziało że dodatek nie przysługuje takim osoba, gdyż mogą mieć tylko jedno główne źródło ogrzewania. Składając na drewno oświadczyli że to ich główne źródło ogrzewania.
BWEM
Praktykant
Od: 04 sty 2022, 15:26
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 04 maja 2023, 9:13

Cześć. Czy możesz przesłać skan pisma na [email protected]? Z góry dziękuję
OlaOla123
Stażysta
Od: 11 sie 2021, 11:58
Zajmuję się: Wsio

Napisano: 04 maja 2023, 11:05

jeśli jest możliwość to też bym prosiła scan pisma [email protected]
KatarzynaZabka
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 15:57
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 04 maja 2023, 11:08

Póki ustawa tego nie reguluje to kiepskie wytłumaczenie "bo nie może mieć". Mam starsze małżeństwo, które pobrało dodatek węglowy. We wrzesniu mniej więcej zainstalowali piec gazowy straszeni karami za smog itp. Mieli jeszcze węgla, więc do listopada palili węglem, a od grudnia spróbowali grzać gazem. I teraz jest to ich główne źródło ogrzewania. Od czasu do czasu przepalą jeszcze węglem, ale w głównej mierze korzystają już z piecyka gazowego. To samo napisali na oświadczeniu. Byłoby krzywo gdyby dzień po dniu składali na coś innego. Ale kilka miesięcy minęło a nie przewidzi się wszystkiego. Komuś mogł się piec zepsuć i poszedł w gaz, ktoś inny mógł się zdecydować na dofinansowanie z czystego powietrza, młodzi mogli się wyprowadzić a starszej osobie cięzko codziennie nosić wegiel/drewno i pilnować pieca.
Agg23
Stażysta
Od: 15 cze 2021, 22:44
Zajmuję się: SW

Napisano: 09 maja 2023, 7:41

A mogę poprosić skan pisma na adres mailowy: [email protected]?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
arekz
Stażysta
Od: 15 paź 2015, 12:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/PS

Napisano: 09 maja 2023, 14:15

Gdyby ustawodawca chciał zablokować przyznanie zwrotu VAT za gaz po wzięciu pieniędzy na IŹC to by to zapisał w ustawie - przy innych dodatkach takie zapisy przecież są. Odpowiedź Ministerstwa nie ma pokrycia w zapisach ustawy (póki co).
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 maja 2023, 9:06

Witam. Wiem, że w ustawie nic nie ma o tym ,że ale biorąc pod uwagę że osoba składając wniosek na kominek oświadczała że głównym źródłem jest on i opala w nim drewnem , a teraz oświadcza że jego głównym źródłem ogrzewania jest gaz to gdzieś kłamie. Deklaracja jest stara nie zmieniona , nie nowe źródło. My dajemy odmowy mogą się odwołać.
BWEM
Praktykant

Napisano: 10 maja 2023, 10:45

Deklaracja (we wniosku) dot. tego które źródło jest tym głównym jest dokładnie tym - deklaracją. Wcześniej palił drewnem, teraz ogrzewa się gazem, czy to niemożliwe? Gdzie tu kłamstwo?
BWEM pisze:Witam. Wiem, że w ustawie nic nie ma o tym ,że ale (...)
Decyzję odmowną trzeba uzasadnić w oparciu o przepisy, a nie własne widzimisię (również: wpis na TT, prezentację w PP itp.).
BWEM pisze:My dajemy odmowy mogą się odwołać.
Niektórym jeszcze za mało wrażeń :roll:
roriyok
Starszy referent

Napisano: 10 maja 2023, 11:27

Tak możliwe. Tylko że nie jest możliwe że może pobrać na dwa główne źródła ciepła, na tą samą deklaracje. Taka nasza opinia każdy może inną.
BWEM
Praktykant

Napisano: 10 maja 2023, 11:42

Ale deklaracje były dwie (nie chodzi o CEEB) - z pierwszym wnioskiem ktoś zadeklarował że pali drewnem, a z 2 (...) ktoś mógł uznać że woli zapłacić więcej i mieć spokój zamiast wstawać w nocy żeby ogień nie wygasł (tzn. nie jest to ani niemożliwe, ani nielegalne). W CEEB zgłasza się wszystkie zainstalowane źródła ciepła, nie deklaruje się tam które jest tym głównym.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2023, 11:49 przez roriyok, łącznie zmieniany 2 razy.
roriyok
Starszy referent

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x