Pochówek - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 31 sty 2014, 14:32

doczytaj art. 10
~...

Napisano: 31 sty 2014, 15:00

Mam podobny przypadek, klient pobierający od nas zas. stały przebywał w DPS na terenie całkiem innej gminy, zmarł na terenie jeszcze innej gminy w szpitalu. DPS go pochował a teraz od nas żadają refundacji kosxztów pogrzebu. Właśnie chcę uzasadnić swą odmowę , że nie będziemy fefundować żadnego pogrzebu ale mam za mało info. Mam jedynie Wyrok NSA I OW/86/12 z dnia 28.06.2012r oraz notaki ze szkolenia z Mazurkiwiczem, że to DPS ma chować. Proszę o pomoc i jakieś bardziej szczegółowe przepisy. Pozdrawiam.
~Oliwia

Napisano: 31 sty 2014, 15:00

Mam podobny przypadek, klient pobierający od nas zas. stały przebywał w DPS na terenie całkiem innej gminy, zmarł na terenie jeszcze innej gminy w szpitalu. DPS go pochował a teraz od nas żadają refundacji kosxztów pogrzebu. Właśnie chcę uzasadnić swą odmowę , że nie będziemy fefundować żadnego pogrzebu ale mam za mało info. Mam jedynie Wyrok NSA I OW/86/12 z dnia 28.06.2012r oraz notaki ze szkolenia z Mazurkiwiczem, że to DPS ma chować. Proszę o pomoc i jakieś bardziej szczegółowe przepisy. Pozdrawiam.
~Oliwia

Napisano: 31 sty 2014, 15:01

~Oliwia

Napisano: 31 sty 2014, 16:10

Jeszcze w rozporządzeniu o DPS jest napisane, że to DPS zapewnia pogrzeb.
~Jerzozwierz

Napisano: 31 sty 2014, 16:21

Nie tak dosłownie, jest sprawienie pogrzebu zgodnie z wolą zmarłego a to nie jest jednoznaczne z kosztami pogrzebu. Już szukałam wszędzie i nie ma wyjaśniena co to znaczy sprawienie a poniesienie kosztów.
~Oliwia

Napisano: 31 sty 2014, 16:42

żeby żadać zwrotu to musi być do tego wyrażna podstawa prawna , a jaka jest? nie ma! ustawa o pomocy mówi kiedy i kto komu zwraca i to jest pewne. natomiast żeby dps domagać sie zwrotu to własnie musi uzasadnić on a nie ty, a jezeli przyślą np. notę to sie odsyła uzasadniając ze zgodnie z zasadą legalizmu okresloną w konstytucji nie zwrocisz bo brak jest postaw. i kto ma problem? dps, a niech cię dają do sadu 100% wygrana, ale nie dadzą.
ps. do Oliwi, a własciwie co będzie sprawieniem pogrzebu?owszem moze to być spowodowanie czegoś, ale i kupienie,a wiec zapłacenie za usługę, jak również wywiązanie sie z zadania.- no chyba ze dps ma \"własne \"potrzeby tak jak w powiecie sochaczewskim
~as ss

Napisano: 31 sty 2014, 17:07

Czyli jeżeli dobrze rozumiem jeżeli mieszkaniec naszej gminy, samotny, będzie w szpitalu w mieście X i tam nastąpi zgon to chowa go miasto X ? A my nie ponosimy kosztów za ten pochówek ? I ustawa o pomocy społ. nie ma tu zastosowania ?
~mery

Napisano: 31 sty 2014, 17:51

wysyłać prze umarciem ludzi bez dochodu albo ze stałym do szpitali, niech miasto szpitalne chowa i koszty ponosi buahahahahahahaha
~...

Napisano: 31 sty 2014, 18:34

oliwia - w poniedziałek wkleję tu pismo oparte na konkretnych przepisach

zgodnie z ustawą o cmentarzach chowa gmina gdzie delikwent zmarł

a o zwrocie nie ma mowy bo ustawa o pomocy społecznej mówi tylko o zwrotach za świadczenia pieniężne
a pogrzeb to usługa

coś w tym stylu odpisywaliśmy
~ktosiek

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x