podjecie zawieszonego postepowania do SZO

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
kasia7
Starszy referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+
Kontakt:

podjecie zawieszonego postepowania do SZO

Post autor: kasia7 »

SKO w maju br. uchyliło zaskarżona decyzje i dało do ponownego rozpatrzenia. Strona wniosła o zawieszenie postepowania i złożyła na świadczenie pielegnacyjne (SKO jej przyznało ale od 05.2018 r)Pani teraz chce SZO za okres od 2018-01-26 (od dnia złożenia wniosku o orzeczenie na komisje) do 2018-04-30 (gdyz później ma swiadczenie pielegnacyjne)SKO w swojej decyzji zarzuciło organowi I instancji aktualnej sytuacji dochodowej na dzień złozenia wniosku o SZO, czyli jeśli niepełnosprawny ma orzeczenie to jest niezdolny do pracy więc nie powinnam brać dochodu uzyskanego za 08.2017 r (praca od 07.2017.) tylko uwzglednić dochód z zasiłku chorobowego, gdyz teraz taki uzyskuje. Tak napisali : "Jako utratę dochodu należałoby traktować również utratę dochodu w jego dotychczasowej wysokości spowodowanej przejściem na zasiłek chorobowy." Organ I instancji ma przeprowadzić postepowanie wyjasniejace, czyli????? Pracownik socjalny napisał mi informacje z ostatniego wywiadu z czerwca br. i wykazał dochód z zaswiadczenia od pracodawcy za 05.2018 r. ale po pierwsze tam nie ma wzmianki o zasiłku chorobowym a po drugie to nasza ustawa nie przewiduje liczenia dochodu w ten sposób.... podpowiedzcie co robić i jakie dokumenty jeszcze mogę uzupełnić?????? dla mnie znów będzie odmowa ale przecież nie napiszę w decyzji tego samego co wcześniej.....LICZĘ NA WASZE DOŚWIADCZENIE (ja jestem sama i nie mam z kim tego nawet skonsultować .... no i chcę iść wreszcie na urlop:))))
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

Re: podjecie zawieszonego postepowania do SZO

może dzisiaj ktoś pomoże
Awatar użytkownika
Weles
Stażysta
Zajmuję się: byle czym
Kontakt:

Post autor: Weles »

napisz jaśniej
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

praca od 07.2017 r, wzięłam więc dochód uzyskany za 08.2017 r. i nastąpiło przekroczenie kryterium - ta praca dotyczyła osoby która obecnie ma orzeczenie i matka ubiega się na nią o SZO. SKO uznało że je4śli osoba ta ma orzeczenie to jest niezdolna do pracy więc faktycznie tej pracy nie wykonuje i nie powinnam jej doliczyć dochodu uzyskanego za 08.2017 r. ale zbadać jaki dochód osoba posiada na dzień złoże4nia wniosku, czyli może ma zasiłek chorobowy, który w tej sytuacji powinnam uwzględnić. Tylko nasza ustawa nie przewiduje takiego przeliczania dochodu uzyskanego.... jakie dokumenty jeszcze żądać do uzupełnienia wniosku (mam zaświadczenie od pracodawcy za 08.2017 r bo takie zgodnie z ustawą jest potrzebne)
co powinnam WYJAŚNIĆ???? dla mnie materiał dowodowy jest zebrany i oczywisty

czy w zawiadomieniu tak piszesz: ZAWIADOMIENIE
o wszczęciu postępowania administracyjnego w celu wydania decyzji odmawiającej prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego w związku z opieką nad synem
Awatar użytkownika
Weles
Stażysta
Zajmuję się: byle czym
Kontakt:

Post autor: Weles »

wezwij stronę do złożenia oświadczenia odnośnie dochodu (tak jak chce SKO) i rób swoje.
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

ale nie mogę wyliczać dochodu na podstawie zasiłku chorobowego w trakcie zatrudnienia...
problem w tym że nie mam kiedy wezwać, bo idę na urlop a nie mam zastepstwa:(
a czy w zawiadomieniu o wszczęciu postepowania pisać konkretnie że do ODMOWY świadczenia
ODPOWIEDZ