Bardzo proszę o podpowiedź, co należy zrobić w przypadku jeśli klient ma do odbioru decyzję a nie może się podpisać z uwagi na niepełnosprawność ruchową? dodam, że nie mogę wysłać decyzji pocztą ponieważ jest na 108kpa i musi być zrealizowana już następnego dnia po wystawieniu.
chyba się nieco nie rozumiemy- decyzję oczywiście mogę mu dostarczyć osobiście, ale jak ma mi potwierdzić odbiór na decyzji, skoro nie może się podpisać?
Żaden opiekun prawny - opiekuna prawnego ustanawia się dla osoby ubezwłasnowolnionej.
Ostatnio na szkoleniu wyjaśniano nam tę kwestię co zrobić, gdy osoba nie może np. z powodu choroby się podpisać.
Wskazał nam art. 102 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej (przedstawiciel ustawowy) oraz art. 63 ust 2 kpa - wystarczy, że osoba która nie może się podpisać wskaże osobę, którą upoważnia - wtedy podpisuje osoba upoważniona, ale jak pisze w przepisie musi być o tym wzmianka. Podobnie jest jeśli chodzi o wywiad, podczas przeprowadzania wywiadu powinna raczej być obecna osoba upoważniona, która podpisuje dokumenty w imieniu wnioskodawcy (tu uwaga: wnioskodawcą jest osoba, która ubiega się o pomoc, jej nazwisko jest na protokole, decyzji i wywiadzie - a osoba upoważniona jedynie podpisuje).