WYŚLIJ ŁYŻKĘ do Premier Beaty Szydło! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 maja 2016, 21:52

Ogólnopolska Akcja Wykluczonych Opiekunów Dorosłych Osób z Niepełnosprawnością

W dniach 23-24 maja, wyślą na oficjalny adres Premier Rządu RP specjalną przesyłkę...

Więcej na ten temat:
https://www.facebook.com/events/180161375713576/
Załączniki
akcja_WO_image.jpg
akcja_WO_image.jpg (87.51 KiB) Przejrzano 1115 razy
akcja_WO.jpg
akcja_WO.jpg (69.21 KiB) Przejrzano 1115 razy
angoc

Napisano: 22 maja 2016, 16:59

To za rządów PO nie trzeba było wysyłać łyżek Tuskowi i Kłamaczce? Za ich rządów sytuacja opiekunów była lepsza? Uważam, że powinniście wysyłać te łyżki Tuskowi do Brukseli. Dlaczego siedzieliście cicho za rządów PO/PSL? Nie zauważyłem aby ustawa o świadczeniach rodzinnych była zmieniania przez obecny rząd, więc nie pogorszyli niczyjej sytuacji. Najwyraźniej sz-KOD-niki próbują w swoje gierki wplątać osoby chore, niepełnosprawne i ich opiekunów. Próbujecie otumaniać i manipulować tymi ludźmi. Gdzie byliście za rządów PO/PSL? Ja wam powiem gdzie byliście, byliście w łasce u dygnitarzy PO/PSL i dlatego wtedy mieliście opiekunów osób niepełnosprawnych w głębokim poważaniu. Za tamtych rządów wyjadaliście konfitury i siedzieliście cicho. Gdyby PO nie daj Boże powróciło do władzy to natychmiast zapomnicie o tych ludziach, tak jak nie dopominaliście się o publikację przez rządy PO/PSL ponad stu wyroków TK.
seneka

Napisano: 22 maja 2016, 17:28

Sedno… sytuacja wykluczonych opiekunów dorosłych osób z niepełnosprawnością była bardzo zła w czasach rządów PO/PSL… wówczas odbyło się przynajmniej kilka akcji protestacyjnych. Najbardziej znana jest akcja protestacyjna „Miasteczko namiotowe przed Sejmem RP”. Aktualnie sytuacja wykluczonych opiekunów nie jest lepsza. Czekając na „lepszą zmianę” przypominają, że jeszcze żyją!
Inicjatywa „Wyślij Łyżkę do Premier RP” jest moim zdaniem, takim ogólnopolskim SOS!!!

Miasteczko namiotowe - protest Opiekunów Dorosłych Osób Niepełnosprawnych w 2014 roku
Relacja: https://youtu.be/2DPaKaz7Y1I?list=PLIp7 ... 4ka_taMR0f
angoc

Napisano: 22 maja 2016, 23:31

Jedno co mnie nie przestaje zadziwiac,to osoby,które są ponoć dobrze zorientowane w naszej sytuacji,wiedzą co robił poprzedni rząd co robi obecny a cholerka nie wiedzą nic na temat naszych działań czyli WO?My nie siedzieliśmy z założonymi rękoma,było wiele akcji-protestów etc.. etc..,nie można nam zarzucać bezczynności,walczyliśmy z byłym rządem o swoje prawa w każdy możliwy sposób,wszyscy wierzyliśmy,że wybory to nasza jedyna nadzieja na lepsze jutro i doczekanie sprawiedliwości......niestety to byly czcze obiecanki.....dziś po paru spotkaniach z rządzącymi już to wiemy,dlatego musimy nadal walczyć o swoje prawa o godność,sprawiedliwość.Dlatego mam taką małą prośbę ,żeby osoby podstawione....przestały zadawać to idiotyczne pytanie "gdziescie byli i coscie zrobili za rządów PO PSL...cofnojcie sie trochę poczytajcie poogladajcie i potem wyrazcie swoje zdanie.....pozdrawiam
Opiekunka

Napisano: 23 maja 2016, 0:04

Obrazek

To jest mój mąż zachorował kiedy miał lat 48. Opiekuję się nim 24 godziny na dobę. Państwo polskie w zamian za rezygnację z pracy obiecało mi Świadczenie Pielęgnacyjne po czym mnie i 150 tysiącom osób takich jak ja odebrano wszystko w tym nawet ubezpieczenie zdrowotne. Nasz kolega opiekun niepełnosprawnej siostry właśnie przez brak tego ubezpieczenia nie mógł się leczyć na raka, nie mógł przejść planowej operacji. Zmarł. Takich ludzi było znacznie więcej. Wciąż czekamy na realizację wyroku Trybunału Konstytucyjnego K 38/13. Minęło już 19 miesięcy i nadal tkwimy w martwym punkcie. Rząd nas ignoruje. Umierają nasze matki, ojcowie, mężowie, żony, rodzeństwo, dziadkowie... Umierają także sami opiekunowie. Jest to eutanazja w białych rękawiczkach a ciągle mówi się tylko o rodzicach dzieci niepełnosprawnych. A gdzie jesteśmy MY, opiekunowie osób dorosłych?

Walczyłam z tamtym Rządem teraz walczę z tym obecnym i będę walczyć do usranej śmierci o swoje.
Danuta Janoszka

Napisano: 23 maja 2016, 14:50

Jeśli to nie jest akcja polityczna to oczywiście życzę, by doszło do zmiany waszego położenia, bo 1300 zł to zaledwie część kwoty, jaką samorządy muszą wydawać na domy pomocy społecznej, więc o wiele bardziej opłaci się wydać tę mniejszą kwotę a chorzy i niepełnosprawni będą mieli o wiele lepszą opiekę niż ta instytucjonalna. Rzeczywiście nic nie słyszałem o wcześniejszych protestach, dlatego przepraszam za niesprawiedliwy osąd.
Nie mniej jednak nie zapominałbym o tym, że do takiego zróżnicowania opiekunów osób niepełnosprawnych doprowadzili ci, którzy na swoich sztandarach do dzisiaj mają hasło "to co łączy a nie to co dzieli". Dlatego tak nerwowo zareagowałem, bo najbtrdziej oburza mnie obłuda polityków PO. Mam nadzieję, że rząd Beaty Szydło znajdzie pieniądze choć zapewne w tym czasie nie będzie to łatwe.
seneka

Napisano: 23 maja 2016, 14:56

Przepraszam, a dlaczego ten temat jest w dziale Pomoc społeczna a nie Świadczenia rodzinne? Czyżby dlatego, że pracownicy SR są lepiej zorientowani w tych sprawach?
pinto

Napisano: 23 maja 2016, 18:08

Protestują opiekunowie dorosłych osób z niepełnosprawnością, którzy na skutek zmian w prawie utracili prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Chcą oni zwrócić uwagę na swoją trudną sytuację życiową, jak również przypomnieć o wyroku Trybunału Konstytucyjnego K38/13, którego SENTENCJA nakazuje, aby równo traktować wszystkich opiekunów osób niepełnosprawnych.

Zasiłek dla opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych (520 PLN) jest znacznie niższy od świadczenia pielęgnacyjnego, które wynosi obecnie 1300 PLN.
angoc

Napisano: 23 maja 2016, 18:17

pinto pisze:Przepraszam, a dlaczego ten temat jest w dziale Pomoc społeczna a nie Świadczenia rodzinne? Czyżby dlatego, że pracownicy SR są lepiej zorientowani w tych sprawach?
Akcja Opiekunów Dorosłych Osób Niepełnosprawnych
Dział ŚR: viewtopic.php?f=9&t=207212540
angoc

Napisano: 23 maja 2016, 19:16

Wykluczeni opiekunowie wyślą łyżkę na znak protestu
https://wdolnymslasku.com/node/1384
info

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x