Podpowiedzcie mi proszę - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 07 paź 2014, 8:36

Czy jeżeli programowe ukończenie nauki w szkole ponadgimnazjalnej ma nastąpić w sierpniu 2016r.a dziecko kończy 18 lat w styczniu 2015r. to przyznać kartę do 18 roku życia, czy do ukończenia nauki czyli 31-08-2016r.?
Selenit

Napisano: 07 paź 2014, 9:33

ja bym przyznała według zaświadczenia ze szkoły :D
mn28

Napisano: 07 paź 2014, 9:51

§ 7 pkt 2 jednoznacznie mówi, że dziecku poniżej 18 roku życia przyznaje się uprawnienia do karty do ukończenia 18 roku życia a więc nie masz prawa przyznawać do ukończenia nauki...
magnolia

Napisano: 07 paź 2014, 10:16

W pierwszej kolejności do 18 roku życia.
Aagaa

Napisano: 07 paź 2014, 10:26

Tak też przypuszczałam, dziękuję wam ;)
Selenit

Napisano: 07 paź 2014, 11:52

Do ukończenia nauki, przecież kontynuuje naukę po kończeniu 18 lat! Powinna być przyznana do 31 sierpnia 2016 r.

Do ukończenia 18 tylko jeśli nie uczy się dalej!

To o czym piszecie dotyczy do 25 r. ż. - nie dłużej niż do ukończenia 25 r. ż, jeśli się uczy.
rrrrr

Napisano: 07 paź 2014, 11:54

ale w programie zrobili przecież opcję - data ważności karty dla dziecka przed ukończeniem 18 r. ż. ale posiadającego zaświadczenie ze szkoły. Program jest napisany na zlecenie ministerstwa, więc skoro jest korzystniejsza opcja dla dziecka to trzeba z niej skorzystać. Ja bym wydała do czasu ukończenia szkoły.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 12:08

Ja zgadzam się z tym
§ 7 pkt 2 jednoznacznie mówi, że dziecku poniżej 18 roku życia przyznaje się uprawnienia do karty do ukończenia 18 roku życia a więc nie masz prawa przyznawać do ukończenia nauki...
To że zrobili opcje w sytemi nic nei znaczy, poniewaz nei ma to pokrycia w rozporządzeniu, w sytcnziu będzie nowelizacja rozporżadzenia, podejrzewa,, że wtedy to zmodyfikują, jest juz projekt nawet, będzie tam nawet data wpisana do kiedy przyznawać w przypadku uczniów szkół np średnich

Projekt ustawy
https://www.mpips.gov.pl/bip/projekty-ak ... j-rodziny/

Będzie np możliwość składania wniosków w formie elektronicznej, trochę późno ale cóż jak to w naszym kraju bywa
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2014, 11:01

dzwoniłam dziś do Ministerstwa i Pani powiedziała mi, że wydajemy kartę zgodnie z zaświadczeniem ze szkoły. Powiedziała, ze jest opcja ,,dziecko przed uk.18 r. ż. posiadające zaświadczenie o kontynowaniu nauki. Tylko, że co rok musimy sprawdzać sytuację, czy rzeczywiście chodzi o szkoły.
Renia 28

Napisano: 13 paź 2014, 12:57

Renia 28 pisze:dzwoniłam dziś do Ministerstwa i Pani powiedziała mi, że wydajemy kartę zgodnie z zaświadczeniem ze szkoły. Powiedziała, ze jest opcja ,,dziecko przed uk.18 r. ż. posiadające zaświadczenie o kontynowaniu nauki. Tylko, że co rok musimy sprawdzać sytuację, czy rzeczywiście chodzi o szkoły.
Moim zdaniem Pani w ministerstwie mówi głupoty, chciej to na piśmie... gdzie masz napisane że my mamy sprawdzać czy dziecko nadal chodzi do szkoły?

Gdzie masz napisane, ze dziecku poniżej 18 roku życia, możesz wydać kartę na okres dłuższy niż do ukończenia 18 roku życia?

Zapisane jest przecież ze dziecku powyżej 18 roku życia które kontynuuje naukę wydajemy do dla planowanego terminu ukończenia
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x