podpowiedzcie przed świętami ;] - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 gru 2015, 14:33

od lutego 2014 kobieta była na macierzyńskim. W marcu 2015 roku urodziła kolejne dziecko i jest na macierzyńskim. Nurtuje mnie zaświadczenie z US i ZUS bo:

na zaświadczeniu z zus widnieją składki tylko do lutego 2014 natomiast na US jest dochód tylko za styczeń i luty 2014r.,...nie ma wykazanego dochodu z macierzyńskiego :?
Osoba jest nadal zatrudniona od 2013 w tej samej firmie.
Powiedzcie czy normalnie biorę i liczę ten dochód przez 12 miesięcy? Czy z ZUS-u macierzyński?
Dante

Napisano: 23 gru 2015, 14:47

jak cały czas była w stosunku pracy to wszystko dzielimy na dwanaście, nie ważne na jakich urlopach była, chyba że wychowawczy.
mmn

Napisano: 23 gru 2015, 15:02

jeśli chodzi o dochód z US to kibitka pewnie nie rozliczyła całego dochodu, tzn. prawdopodobnie zasiłek macierzyński wypłacał jej ZUS i nie rozliczyła PIt z ZUSu
gopsSR

Napisano: 23 gru 2015, 15:33

czyli co? przyjąć zaświadczenie i podzielić przez 12 miesięcy? To że prawdopodobnie nie rozliczyła macierzyńskiego z ZUS-u to tym się nie przejmować? Czy wzywać o wyjaśnienia? Pisać do zus'u?
Dante

Napisano: 23 gru 2015, 16:17

ja kazałem kobitce zrobić korekte w US i przyjść z pit 37 po korekcie, wpisać na oświadczeniu poprawne dochody
gopsSR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x