podstawa trzynastki

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
chaber
Praktykant
Zajmuję się: płace
Kontakt:

podstawa trzynastki

Post autor: chaber »

Zgodnie z § 14 w związku z § 6 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 8 stycznia 1997 roku w sprawie szczegółowych zasad udzielania urlopu wypoczynkowego, ustalania i wypłacania wynagrodzenia za czas urlopu oraz ekwiwalentu pieniężnego za urlop, ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy ustala się z uwzględnieniem wynagrodzenia i innych świadczeń ze stosunku pracy, z wyłączeniem:

1. jednorazowych lub nieperiodycznych wypłat za spełnienie określonego zadania bądź za określone osiągnięcie

czy dodatek specjalny w związku ze zwiększeniem zakresu obowiązków wynikających z realizacji ustawy z dnia 17 grudnia 2021 r. o dodatku osłonowym w miesiącu październik- wypłacony jednorazowo bez podania okresu za jaki dodatek przysługuje

oraz dodatek specjalny z tytułu okresowego zwiększenia obowiązków służbowych poprzez realizację ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym w miesiącu grudzień- wypłacony jednorazowo za pracę w grudniu 2022

należy traktować jako różne dodatki i wyłączyć z podstawy dodatkowego wynagrodzenia rocznego?
justys_1
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Re: podstawa trzynastki

Post autor: justys_1 »

u nas jest określone w regulaminie, że periodyczność to minimum 2 miesiące w ciągu roku więc ja bym go u siebie włączała ale wiem, że inne jednostki by tego nie robiły.
chaber
Praktykant
Zajmuję się: płace
Kontakt:

Post autor: chaber »

Czy ma tutaj znaczenie, że dodatki zostały wypłacone za inne zadania?
justys_1
Stażysta
Kontakt:

Post autor: justys_1 »

według mnie nie ma znaczenia
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

"1. jednorazowych lub nieperiodycznych wypłat za spełnienie określonego zadania "- ten zapis według mnie mówi wyraźnie, że ma znaczenie za jakie zadanie;
alaaa
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: alaaa »

ja obydwa dodatki wyłączyłabym, są jednorazowe.
lubczyk
Stażysta
Kontakt:

Post autor: lubczyk »

A co w przypadku gdy była jednorazowa wypłata dodatku specjalnego ale dotyczył zakresu miesięcy, np. fundusz pomocy Ukrainie, dodatek specjalny naliczony został od lutego do grudnia, wypłacony w m-cu grudniu??
Przyznam teraz, że został zaliczony do podstawy 13tki???
Dobrze, czy powinnam teraz zrobić korektę i prosić pracownika o zwrot ??
ODPOWIEDZ