PODWYŻSZENIE ALIMENTÓW - czy ktoś wie?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
viena19
Referent
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

PODWYŻSZENIE ALIMENTÓW - czy ktoś wie?

Post autor: viena19 »

Potrzebuje pomocy odnośnie podwyższenia alimentów.

Wierzycielka dostarczyła wyrok zasądzający alimenty w podwyższonej kwocie. Podwyższenie to obejmuje 2 okresy świadczeniowe.
Do starego okresu powinnam wydać decyzję i wyrównać FA za wszystkie miesiące. Czy piszecie o wyrównaniu w postanowieniu czy tylko w treści decyzji?

Mam wątpliwości co do bieżącego okresu. Zgodnie z art. 29 wyrównania dokonuje od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do organu
prowadzącego postępowanie egzekucyjne świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Tytuł wykonawczy wpłynął do komornika w lutym 2021r. Co zrobić z świadczeniami od marca do teraz? Nie mogę dokonać za ten okres wyrównania?

Proszę o pomoc :?
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Re: PODWYŻSZENIE ALIMENTÓW - czy ktoś wie?

Post autor: *Ilona »

stary okres "PRZYZNAĆ WYRÓWNANIE" (nie zmienić decyzję, bo ona się już zakończyła)
bieżący okres "ZMIENIĆ" dec. od początku przyznania i wyrównać kwote
mayufka27
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mayufka27 »

Ja podwyższyłam alimenty tylko od miesiąca w którym wpłynął do nas tytuł wykonawczy, mimo, ze podwyższanie było wstecz. Kobieta się odwołała, SKO utrzymało w mocy nasza decyzje. Aktualnie sprawa jest w sadzie.
Awatar użytkownika
sweet.lemon
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: sweet.lemon »

*Ilona pisze: 19 sie 2021, 12:56 stary okres "PRZYZNAĆ WYRÓWNANIE" (nie zmienić decyzję, bo ona się już zakończyła)
bieżący okres "ZMIENIĆ" dec. od początku przyznania i wyrównać kwote
ja też tak robie
ODPOWIEDZ