Poinformowanie o pobycie w Zk

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
Honoratka321
Praktykant
Zajmuję się: Decyzje administracyjne
Kontakt:

Poinformowanie o pobycie w Zk

Post autor: Honoratka321 »

Strona miała przyznany z. Stały. 13 września trafiła do zakładu karnego , kara pozbawienia wolności. 20 września zakład karny informuje ops że zasilkobiorca przebywa w zk od 13 września do 25 września 2021 r. Wypłata świadczenia za wrzesień. Nastąpiła 16 września. Czy w tej sytuacji są podstawy do nienależnie pobranego świadczenia skoro ops został powiadomiony o umieszczeniu w Zk?a
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
Kontakt:

Re: Poinformowanie o pobycie w Zk

Post autor: Ten z Łopieki »

Tak, są to nienależnie pobrane świadczenia (do zwrotu - z uwzględnieniem oczywiście art. 104 ust. 4 ustawy o pomocy społecznej). Osadzenie świadczeniobiorcy nie tłumaczy niemożności poinformowania OPS o tym fakcie, a wypłacenie zasiłku za okres, w którym odbywał on już karę pozbawienia wolności, skutkuje wszczęciem postępowania w sprawie nienależnie pobranych świadczeń. Obejmować one będą kwotę zasiłku wypłaconą danej osobie, od dnia osadzenia jej w ZK. Takie utrwalone stanowisko prezentuje doktryna i orzecznictwo. Przykłady poniżej.

Zgodnie z art. 6 pkt 16 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2020.1876 z późn. zm.), świadczenie nienależnie pobrane są to świadczenie pieniężne uzyskane na podstawie przedstawionych nieprawdziwych informacji lub niepoinformowania o zmianie sytuacji materialnej lub osobistej. Więc niepowiadomienie OPS o istotnej zmianie swojej sytuacji osobistej, jaką jest osadzenie w ZK, wyczerpuje przesłankę uzasadniającą wszczęcie postępowania w sprawie nienależnie pobranych świadczeń (por. Stanisław Nitecki, „Komentarz do ustawy o pomocy społecznej”, Wyd. „Gaskor”, Wrocław 2013, s. 195).

„Sąd podziela argumentację Kolegium, które stwierdza, że w decyzji przyznającej zasiłek stały i decyzji zmieniającej wysokość świadczenia (decyzje w aktach sprawy) P. K. był informowany o wynikającym z art. 109 ustawy o pomocy społecznej obowiązku informowania organu o każdej zmianie w jego sytuacji osobistej mającej wpływ na prawo do świadczeń. P. K. nie może więc skutecznie powoływać się na to, że nie wiedział, iż pobyt w zakładzie karnym skutkuje utratą prawa do świadczeń. P.K. nie poinformował organu pomocy społecznej o zmianie swojej sytuacji osobistej, a za taką zmianę należało niewątpliwie uznać fakt umieszczenia w zakładzie karnym. W tych okolicznościach skarżącemu, jako osobie odbywającej karę pozbawienia wolności, przestało przysługiwać prawo do świadczeń z pomocy społecznej. Oznacza to, że zasiłek stały wypłacony po dniu 12 czerwca 2012 r. jest świadczeniem nienależnie pobranym, w myśl definicji z art. 6 pkt 16 ustawy. Stosownie do art. 98 ustawy, świadczenia nienależnie pobrane podlegają zwrotowi od osoby lub rodziny korzystającej ze świadczeń z pomocy społecznej, niezależnie od dochodu rodziny, a zatem konieczne jest określenie kwoty nienależnie pobranego zasiłku stałego, która podlega zwrotowi. (Tak: Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 14.05.2013 r., sygn. akt: IV SA/Wr 82/13, publ. CBOSA).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Honoratka321
Praktykant
Kontakt:

A co z faktem że ops został poinformowany przez ZK o osadzeniu o to w krótkim czasie.
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Kontakt:

Chciałem odpuścić i darować sobie odpowiedź na to Twoje drugie pytanie... Ale jakoś tak nie potrafię... I chyba zaryzykuję tego bana od Adminów... Czy Ty w ogóle rozumiesz tekst pisany? Czytałaś to coś - te moje wypociny powyżej? Błagam... Idź pracować do Biedronki, jeżeli rozumienie przepisów, procedur i tekstu pisanego sprawia Ci trudność... Wcale się nie dziwię, że całkiem niedawno, jakiś Dziennikarzyna wziął sobie za cel to forum i "darł z nas łacha" na łamach swojego tygodnika... Naprawdę się trochę wysiliłem i dałem Ci rzeczową odpowiedź na Twoje zapytanie (tak przynajmniej uważam)... Ale potem dostaję tu od Ciebie feedbacka o treści, cyt.: "A co z faktem że ops został poinformowany przez ZK o osadzeniu o to w krótkim czasie"

fkdsjggj@ifr!obj%di%fv$bs*h&dc$vy#gs!av^cvc*uvh!!!

To jest odpowiedź na Twoje pytanie. Mam nadzieję, że pomogłem, skoro treści powszechnie zrozumiałe, nie dotarły do Twojej świadomości...
kokoshaglava
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: kokoshaglava »

Ten z Łopieki pisze: 29 wrz 2021, 20:57 Chciałem odpuścić i darować sobie odpowiedź na to Twoje drugie pytanie... Ale jakoś tak nie potrafię... I chyba zaryzykuję tego bana od Adminów... Czy Ty w ogóle rozumiesz tekst pisany? Czytałaś to coś - te moje wypociny powyżej? Błagam... Idź pracować do Biedronki, jeżeli rozumienie przepisów, procedur i tekstu pisanego sprawia Ci trudność... Wcale się nie dziwię, że całkiem niedawno, jakiś Dziennikarzyna wziął sobie za cel to forum i "darł z nas łacha" na łamach swojego tygodnika... Naprawdę się trochę wysiliłem i dałem Ci rzeczową odpowiedź na Twoje zapytanie (tak przynajmniej uważam)... Ale potem dostaję tu od Ciebie feedbacka o treści, cyt.: "A co z faktem że ops został poinformowany przez ZK o osadzeniu o to w krótkim czasie"

To jest odpowiedź na Twoje pytanie. Mam nadzieję, że pomogłem, skoro treści powszechnie zrozumiałe, nie dotarły do Twojej świadomości...

Masz jakieś problemy z sobą? .... z Ciebie....

OPS został powiadomiony przez ZK o osadzeniu tydzień po. Czy jeżeli osoba korzystająca prosiła ZK o poinformowaniu OPS o odbywaniu kary (tymczasowym aresztowaniu)to też uważasz, że nie poinformowała i można mówić o świadczeniu nienależnym?
Honoratka321
Praktykant
Kontakt:

kokoshaglava pisze:
Ten z Łopieki pisze: 29 wrz 2021, 20:57 Chciałem odpuścić i darować sobie odpowiedź na to Twoje drugie pytanie... Ale jakoś tak nie potrafię... I chyba zaryzykuję tego bana od Adminów... Czy Ty w ogóle rozumiesz tekst pisany? Czytałaś to coś - te moje wypociny powyżej? Błagam... Idź pracować do Biedronki, jeżeli rozumienie przepisów, procedur i tekstu pisanego sprawia Ci trudność... Wcale się nie dziwię, że całkiem niedawno, jakiś Dziennikarzyna wziął sobie za cel to forum i "darł z nas łacha" na łamach swojego tygodnika... Naprawdę się trochę wysiliłem i dałem Ci rzeczową odpowiedź na Twoje zapytanie (tak przynajmniej uważam)... Ale potem dostaję tu od Ciebie feedbacka o treści, cyt.: "A co z faktem że ops został poinformowany przez ZK o osadzeniu o to w krótkim czasie"

Miałam darować sobie odpowiedź na powyższego posta... Ale jakoś nie potrafię....
Myślałam że forum OPS jest miejscem wzajemnego merytorycznego wsparcia pracowników OPS cechujących się profesjonalnym podejściem do tematu. Ale widać kultura nie idzie w parze z doświadczeniem.

Skoro problem jest tak banalny a moje pytanie tak trywialne to skąd 650 odsłon powyższych postów.
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Kontakt:

Niniejszym przepraszam użytkowniczkę o nicku @Honoratka321 za moje niecne zachowanie oraz zupełnie bezpodstawne i nieuprawnione słowa wystosowane pod Twoim adresem w moim poście z dnia 29.09.2021, o godz. 20:57. Masz rację, odnośnie do kultury, której mi tu zabrakło, a refleksja przyszła z opóźnieniem. Mam nadzieję, że w kolejnych wątkach i postach odnajdziesz to, czego oczekujesz po tym forum, czyli wzajemnego merytorycznego wsparcia i profesjonalnego podejściem do tematu.
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Kontakt:

kokoshaglava pisze: 30 wrz 2021, 14:28 Masz jakieś problemy z sobą? .... z Ciebie....
Tak, podobno ogromne ;) o czym już ktoś mnie zdążył poinformować, wyjaśniając mi: „na czym polega mój problem” ;) Tym razem jednak kulturalnie podziękowałem za cierpkie słowa i obiecałem poddać pod rozwagę tę opinię, po czym oddałem się głębokiej refleksji nad sobą...
kokoshaglava pisze: 30 wrz 2021, 14:28 OPS został powiadomiony przez ZK o osadzeniu tydzień po. Czy jeżeli osoba korzystająca prosiła ZK o poinformowaniu OPS o odbywaniu kary (tymczasowym aresztowaniu)to też uważasz, że nie poinformowała i można mówić o świadczeniu nienależnym?

Tak. Przy czym moje „uważanie” nie jest tu istotne. Temat jest mi znany („wyższe instancyje”, popierały), wiem również, co oznacza termin: „niezwłocznie” powiadomić w języku prawniczym – i tak, owszem – zamyka się to w 7 dniach. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że co do zasady osadzenie w celu odbywania kary pozbawienia wolności (bo o tym mówimy, a nie o tymczasowym aresztowaniu), nie następuje nagle, w taki sposób, że człowiek jest łapany na ulicy, osądzany w ciągu godziny i natychmiast wrzucany do lochu. Otóż ten człowiek zna swój wyrok, termin i miejsce osadzenia i ma możliwość powiadomienia organu odpowiednio. Natomiast wszelkie uchylanie się od tego, zatajenie tej informacji, a już hitem jest zwlekanie w celu właśnie pobrania zasiłku (u nas nagminne), to już podbiega pod nienależnie pobrane. Ale chętnie poczytam, co na ten temat myślisz. Może podrzucisz też coś ciekawego z orzecznictwa, do czego ja jeszcze nie dotarłem, bo jako skromny robotnik socjalny „LEXów” nie posiadam, zostaje mi jedynie CBOSA i papierowe komentarze...
malinkka
Referent
Kontakt:

Post autor: malinkka »

Szkoda, że nie można lajkować postów....
I proszę delikatnie z Ten z Łopieki - to nasz baza dobrych rad
Ab alio expectes, alteri quod feceris
kokoshaglava
Stażysta
Kontakt:

Post autor: kokoshaglava »

Ten z Łopieki pisze: 01 paź 2021, 10:08
kokoshaglava pisze: 30 wrz 2021, 14:28 Masz jakieś problemy z sobą? .... z Ciebie....
Tak, podobno ogromne ;) o czym już ktoś mnie zdążył poinformować, wyjaśniając mi: „na czym polega mój problem” ;) Tym razem jednak kulturalnie podziękowałem za cierpkie słowa i obiecałem poddać pod rozwagę tę opinię, po czym oddałem się głębokiej refleksji nad sobą...
kokoshaglava pisze: 30 wrz 2021, 14:28 OPS został powiadomiony przez ZK o osadzeniu tydzień po. Czy jeżeli osoba korzystająca prosiła ZK o poinformowaniu OPS o odbywaniu kary (tymczasowym aresztowaniu)to też uważasz, że nie poinformowała i można mówić o świadczeniu nienależnym?

Tak. Przy czym moje „uważanie” nie jest tu istotne. Temat jest mi znany („wyższe instancyje”, popierały), wiem również, co oznacza termin: „niezwłocznie” powiadomić w języku prawniczym – i tak, owszem – zamyka się to w 7 dniach. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że co do zasady osadzenie w celu odbywania kary pozbawienia wolności (bo o tym mówimy, a nie o tymczasowym aresztowaniu), nie następuje nagle, w taki sposób, że człowiek jest łapany na ulicy, osądzany w ciągu godziny i natychmiast wrzucany do lochu. Otóż ten człowiek zna swój wyrok, termin i miejsce osadzenia i ma możliwość powiadomienia organu odpowiednio. Natomiast wszelkie uchylanie się od tego, zatajenie tej informacji, a już hitem jest zwlekanie w celu właśnie pobrania zasiłku (u nas nagminne), to już podbiega pod nienależnie pobrane. Ale chętnie poczytam, co na ten temat myślisz. Może podrzucisz też coś ciekawego z orzecznictwa, do czego ja jeszcze nie dotarłem, bo jako skromny robotnik socjalny „LEXów” nie posiadam, zostaje mi jedynie CBOSA i papierowe komentarze...
Przed wydaniem kategorycznej opinii zawsze staram się ustalić dokładny stan faktyczny. Na podstawie 6 zdań (5): Strona miała przyznany z. Stały. 13 września trafiła do zakładu karnego , kara pozbawienia wolności. 20 września zakład karny informuje ops że zasilkobiorca przebywa w zk od 13 września do 25 września 2021 r. Wypłata świadczenia za wrzesień. Nastąpiła 16 września. Czy w tej sytuacji są podstawy do nienależnie pobranego świadczenia skoro ops został powiadomiony o umieszczeniu w Zk?a nie jestem w stanie, opierając się na 1 orzeczeniu dotyczącym innego stanu faktycznego, wydać kategorycznej opinii a na pytanie dodatkowe (logiczne zresztą i na miejscu) stwierdzić, że to pytanie zadaje idiota, nierozumiejący tego co napisałem.

Przepisy prawa, co jest w nich najpiękniejsze, można różnie interpretować. Nawet "pod prąd" linii orzeczniczej i doktrynie. Więc jeżeli ktoś ma inne zdanie odnośnie danej sytuacji prawnej to normalnie to szanuję, a nie dramatyzuję i nie kieruję ludzi do pracy w biedronce.
(Na marginesie - jak Twoje opadnięte ręce? Zapytuję à propos odliczania kosztów uzyskania przychodów do dochodu?).

Zgodnie z ups osoba ma obowiązek poinformowania o każdej zmianie w jej sytuacji osobistej, dochodowej i majątkowej, która wiąże się z podstawą do przyznania świadczeń lub ponoszenia odpłatności.
Obowiązek poinformowania dotyczy sytuacji która już nastąpiła, a nie która nastąpi.
Sam fakt otrzymania "biletu" do ZK nie powoduje obowiązku poinformowania o tym (bo to nie jest zmiana sytuacji osoby). Prawo do świadczeń nie przysługuje na czas odbywania kary pozbawienia wolności a zatem przysługuje w czasie kiedy skazany nie stawia się w ZK po wyznaczonym terminie.
A sytuacja kiedy osoba nie wie, że ma się stawić do ZK? I jest "zwijana" z ulicy?
Życie niesie różne scenariusze.....
ODPOWIEDZ