pojęcie czynszu?
- magdalenamagda
- Referent
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
pojęcie czynszu?
jak rozumiecie pojęcie czynszu?
Pan Mazurkiewicz powiedział że to co idzie do kieszeni właściciela (czyli odstępne) KONIEC KROPKA.
ale. Co ze spółdzielniami, bo np. Pani wynajmuje mieszkania i płaci dla właściciela 1000zł i w opłatach do spółdzielni, które płaci oddzielnie ma pozycje tez czynsz... jak to rozumieć? liczyć tylko 1000 zł, wedle zasady: do kieszeni właściciela. czy razem ?
Pan Mazurkiewicz powiedział że to co idzie do kieszeni właściciela (czyli odstępne) KONIEC KROPKA.
ale. Co ze spółdzielniami, bo np. Pani wynajmuje mieszkania i płaci dla właściciela 1000zł i w opłatach do spółdzielni, które płaci oddzielnie ma pozycje tez czynsz... jak to rozumieć? liczyć tylko 1000 zł, wedle zasady: do kieszeni właściciela. czy razem ?

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny
- Kontakt:
Re: pojęcie czynszu?
ja raczej będę liczyć 75% kwoty tego co płaci właścicielowi. Np u mnie spółdzielnia nie nazywa opłat czynszem, jest podane zarządzanie + utrzymanie zasobów mieszkaniowych + fundusz remontowy - wiem, że potocznie to czynsz.
- magdalenamagda
- Referent
- Kontakt:
czyli jeśli mówić wprost opłaty w spółdzielni to osobna sprawa zwał jak zwał to czynszem czy nie. liczymy od kwoty dla właściciela i koniec.Montana1 pisze: 21 sty 2021, 14:27 ja raczej będę liczyć 75% kwoty tego co płaci właścicielowi. Np u mnie spółdzielnia nie nazywa opłat czynszem, jest podane zarządzanie + utrzymanie zasobów mieszkaniowych + fundusz remontowy - wiem, że potocznie to czynsz.

- magdalenamagda
- Referent
- Kontakt:
tylko to zamyka trochę ludziom możliwość dopłat, bo liczymy tylko tych do płacą odstępne do właściciela?Montana1 pisze: 21 sty 2021, 14:27 ja raczej będę liczyć 75% kwoty tego co płaci właścicielowi. Np u mnie spółdzielnia nie nazywa opłat czynszem, jest podane zarządzanie + utrzymanie zasobów mieszkaniowych + fundusz remontowy - wiem, że potocznie to czynsz.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny
- Kontakt:
Ale ja tylko takich będę miała, ja nie mam najemców w spółdzielniach. W spółdzielniach jeśli ktoś nie ma własnościowego mieszkania , to ma spółdzielcze prawo do lokalu, lokatorskie lub własnościowe. Nawet jeśli się uprze i w lokatorskich liczyć ten niby czynsz to jest ok 100 zł, więc 75% ze stu paru złotych, to pewnie sam DM wyższy wydze.
-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Bierzemy pod uwagę tylko osoby z umowami najmu czyli też mieszkańców mieszkań komunalnych/socjalnych bo tylko tam występuje interesujący nas czynszmagdalenamagda pisze: 21 sty 2021, 14:54tylko to zamyka trochę ludziom możliwość dopłat, bo liczymy tylko tych do płacą odstępne do właściciela?Montana1 pisze: 21 sty 2021, 14:27 ja raczej będę liczyć 75% kwoty tego co płaci właścicielowi. Np u mnie spółdzielnia nie nazywa opłat czynszem, jest podane zarządzanie + utrzymanie zasobów mieszkaniowych + fundusz remontowy - wiem, że potocznie to czynsz.

- magdalenamagda
- Referent
- Kontakt:
u mnie ma się to nijak, lokalom socjalnym wychodzi dodatek w nadmiarze niż opłaty. a przecież komunalne i lokalne socjalne nie mają odstępnego ? tylko w większości opłaty licznikoweFantomas pisze: 21 sty 2021, 15:58Bierzemy pod uwagę tylko osoby z umowami najmu czyli też mieszkańców mieszkań komunalnych/socjalnych bo tylko tam występuje interesujący nas czynszmagdalenamagda pisze: 21 sty 2021, 14:54tylko to zamyka trochę ludziom możliwość dopłat, bo liczymy tylko tych do płacą odstępne do właściciela?Montana1 pisze: 21 sty 2021, 14:27 ja raczej będę liczyć 75% kwoty tego co płaci właścicielowi. Np u mnie spółdzielnia nie nazywa opłat czynszem, jest podane zarządzanie + utrzymanie zasobów mieszkaniowych + fundusz remontowy - wiem, że potocznie to czynsz.![]()

- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Miałem dziś konsultacje telefoniczną z p. Mazurkiewiczem i wg. niego sprawa wygląda tak. W lokalach komunalnych jako podstawę do wyliczenia dopłaty bierzemy czynsz (może być to pozycja czynsz albo eksploatacja, remonty itp.) natomiast w przypadku najmu od osób prywatnych bierzemy tylko odstępne (to co wynajmujący płaci dla właściciela) Oczywiście jest to tylko do wyliczenia (określenia granicy) dopłaty bo sam dodatek mieszkaniowy wyliczamy tak jak zwykle.
Oprócz pojęcie czynszu? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Dochody
Proszę o pomoc
Jak liczyć wydatki
Kłopot z dołata covidowa
osobny rachunek bankowy do DOPŁAT
Obliczenie dopłaty
dodatek mieszkaniowy
Klasyfikacja dopłat do czynszu.
Powierzchnia użytkowa - pomocy
Nowa podstawa prawna (?)
świadczenie rodzicielskie
zapotrzebowanie na dopłaty, a brak wypłat dodatku mieszkaniowego
Pytanie
Wojewoda Dolnośląski
Dwa wnioski o dopłate do czynszu, KTÓRY UZUPEŁNIĆ ?
Kto podpisał wniosek o zapotrzebowanie U Was??