Polemika - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 09 maja 2015, 15:55

Chciałem zabrać głos w sprawie ministerialnego programu na zatrudnienie asystenta/koordynatora rodziny. Przejżałem pliki z przyznanymi dofinansowaniami i nie mogę wyjść z podziwu dla logiki ministerstwa. Otóż wszystkie pcpry-y otrzymały wsparcie we wnioskowanej wysokości. Natomiast wszytskim gminom poobcinano wnioskowane kwoty. Boli mnie to z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że nasz wniosek był na realną kwotę dla asystenta z naprawdę nie wygórowanymi poborami a i tak dano nam mniejsze pieniądze. Tymczasem nasz powiat, któy dysponuje znacznie większymi środkami finansowymi dostał trzy razy tyle pieniędzy. Gdzie tu logika?
Lekcja z tego jest taka, że trzeba wnioskować dwa razy więcej niż potrzeba, to wtedy po obcięciu przez mpips dostanie się tyle ile potrzeba.
zenobiusz

Napisano: 09 maja 2015, 22:34

Logika MPiPS wydaje się czytelna i prosta. Pcpr-y zawnioskowały stosunkowo mało w porównaniu do gmin, więc zaspokojenie ich potrzeb było łatwiejsze. Budżet całkowity był z góry określony, wnioski zawierały sporo większą kwotę i trzeba było ją obciąć. Obcięto więc. Zauważyłam, że obcięcie nie było równomierne i zakładam, że wzięto pod uwagę wskaźnik dochodów gmin.
Na marginesie: dofinansowanie i tak jest miłym zaskoczeniem, ponieważ pierwotne założenia przewidywały wsparcie tylko do 2014 roku.
Wszyscy oburzający się na dokładanie gminom obowiązków niech sobie przypomną okres, kiedy ta ustawa miała wejść w życie. Proces był dość długi i dawał czas na konsultacje na każdym etapie. Pamiętam, że tylko nieliczna grupa zapaleńców jeździła do Sejmu i brała aktywny udział w obradach podkomisji. Reszta miała "gdzieś". Teraz płacimy wszyscy za tamtą bierność. Nadal działa "mądry Polak po szkodzie".
betta27

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x