polityka bezpieczeństwa OPS
polityka bezpieczeństwa OPS
Czy znajdzie się ktoś miły i prześle mi aktualną politykę bezpieczeństwa danych osobowych? Mam ją opracować dla naszego OPS 

Re: polityka bezpieczeństwa OPS
Kto jest u Was administratorem danych osobowych i administratorem bezpieczeństwa?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja sam.... proponuję przeczytać ustawę i rozporządzenie do niej wykonawcze.. bez tego ani rusz
Przeczytałam. I nie wiem, czy administrator danych osobowych może być jednocześnie administratorem bezpieczeństwa informacji?
Czy musi być zastępca administratora bezpieczeństwa?
Czy musi być zastępca administratora bezpieczeństwa?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
administrator danych to Ośrodek Pomocy Społecznej, który reprezentowany jest przez Kierownika / Dyrektora Ośrodka. Administrator bezpieczeństwa to osoba, która zostaje wyznaczona przez Ośrodek aby sprawować nadzór nad danymi przetwarzanymi w Ośrodku
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
art 7 pkt (4) administratorze danych - rozumie się przez to organ, jednostkę organizacyjną, podmiot lub osobę, o których mowa w art. 3, decydujące o celach i środkach przetwarzania danych osobowych,
Czyli osoba reprezentująca to kierownik. A czy ten kierownik może być jednocześnie administratorem bezpieczeństwa?
To ja chyba trochę źle w swojej polityce napisałam. Napisałam, ze ADO jest Kierownik. A powinnam napisać, ze ADO jest to ośrodek reprezentowany przez kierownika?
To ja chyba trochę źle w swojej polityce napisałam. Napisałam, ze ADO jest Kierownik. A powinnam napisać, ze ADO jest to ośrodek reprezentowany przez kierownika?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja w swojej mam, że ado to ośrodek, który jest reprezentowany przez dyrektora... do tego wyznaczyłem abi, czyli swoją skromną osobę... Logika podpowiada, że osoba która reprezentuje ado nie powinna być abi...
art. 36 ust. 3. Administrator danych wyznacza administratora bezpieczeństwa informacji, nadzorującego przestrzeganie zasad ochrony, o których mowa w ust. 1, chyba że sam wykonuje te czynności.
Skoro ustawa stanowi, że ado wyznacza abi trudno by kierownik ośrodka sam siebie wyznaczył... w takiej sytuacji nie powinien nikogo wyznaczać tylko samy wykonywać te czynności...
ktoś ma inne zdanie??
art. 36 ust. 3. Administrator danych wyznacza administratora bezpieczeństwa informacji, nadzorującego przestrzeganie zasad ochrony, o których mowa w ust. 1, chyba że sam wykonuje te czynności.
Skoro ustawa stanowi, że ado wyznacza abi trudno by kierownik ośrodka sam siebie wyznaczył... w takiej sytuacji nie powinien nikogo wyznaczać tylko samy wykonywać te czynności...
ktoś ma inne zdanie??
A powiedz, co byś mi radził, jeżeli chodzi o mały Ośrodek, czy wyznaczać tego administratora bezpieczeństwa, czy niech ten ADO nim będzie i sam będzie wykonywał te czynności? Jak lepiej?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie ma reguły... wszystko zależy czy Kierownik ma wykonywać zadania abi czy pracownik... Funkcja ta nie jest związana z wieloma obowiązkami.. Jak tylko poustawiasz politykę, zbiory danych osobowych, powydajesz upoważnienia i zrobisz listy osób uprawnionych nie ma więcej roboty
Oprócz polityka bezpieczeństwa OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zasiłek stały
decyzje piewszy dzownek
zasiłek stały a zasiłek dla bezrobotnych
Pije w ciąży
szkolenie e-learningowe
Wniosek o pomoc przez telefon
Osoba chora psychicznie i co dalej
grupa robocza - prośba o pomoc
dożywianie w szkole policealnej
Dochód z działalności Zasady Ogólne
praca mieszkańca DPS a odpłatność za pobyt
decyzja na ile dni przed wypłatą