Polityka rachunkowości na rok 2019? - Księgowość

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 23 sty 2019, 9:13

Witam jakie zmiany powinnam zamieścić w polityce rachunkowości na rok 2019? Co się zmieniło, coś doszło?
marysia98
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 08 lut 2018, 8:25
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 23 sty 2019, 12:06

...OPSy mają jeszcze niewdrożone zmiany z 2011 bo przecież nadal księgują FA na 225 wbrew przepisom i komunikatowi MF.

NA 2019 to samo co na 2018. CZyli głownie bierne RMK i brak powiązania zaangażowania z planem.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2019, 13:30

Nie ma jednoznacznych przepisów odnośnie księgowania FA - sa tylko komunikaty i to tez nie do końca czytelne i interpretacje m.in. Pana. Gdyby przepisy były jasne , jednoznaczne to nie byłoby tylu dyskusji na temat jak księgować na różnych forach bo to nie jest jedyne gdzie trwa ta dyskusja. Dlaczego do 2011 jak Pan twierdzi można było księgować FA przez 225 a teraz NIE? Co = zmieniła się interpretacja należności i zobowiązań? To nie jedyny przypadek kiedy zmieniają się interpretacje jak i co księgować.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 23 sty 2019, 15:35

...są/były jednoznaczne przepisy. Od 2011 Przykład:

Do końca 2010 obowiązywało ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 28 lipca 2006 r.
w sprawie szczególnych zasad rachunkowości (...)

Był w nim paragraf 7.

§ 7. (1) 1. Do przychodów urzędu jednostki samorządu terytorialnego zalicza się dochody budżetu jednostki samorządu terytorialnego nieujęte w planach finansowych innych samorządowych jednostek budżetowych.
2. Należności realizowane na rzecz innych jednostek ujmuje się jako zobowiązania na rzecz tych jednostek.
3. Wartość należności aktualizuje się zgodnie z ustawą o rachunkowości, z zastrzeżeniem ust. 4-7.
4. Odpisy aktualizujące wartość należności dotyczących rozchodów budżetu zalicza się do wyników na pozostałych operacjach niekasowych.
5. Odpisy aktualizujące wartość należności dotyczących funduszy tworzonych na podstawie ustaw obciążają fundusze.
6. Odpisy aktualizujące wartość należności realizowanych na rzecz innych jednostek obciążają zobowiązania wobec tych jednostek.
7. Odpisy aktualizujące wartość należności są dokonywane nie później niż na dzień bilansowy.
8. Odsetki od należności i zobowiązań, w tym również tych, do których stosuje się przepisy dotyczące zobowiązań podatkowych, ujmuje się w księgach rachunkowych w momencie ich zapłaty lub pod datą ostatniego dnia kwartału w wysokości odsetek należnych na koniec tego kwartału.
9. Należności i zobowiązania oraz inne składniki aktywów i pasywów wyrażone w walutach obcych wycenia się nie później niż na koniec kwartału, według zasad obowiązujących na dzień bilansowy.

...a zatem choć to było błędne to nie dziwię się, że księgowano FA na 225 w części należnej BP i aktualizowano to tak jak opisuje to ten niedouk bdmb.

Przepisy te tworzyła Pani Bakalarska. Znana nam wszystkim. Jednakże wkrótce ją odsunięto od tworzenia przepisów bo kompetencje przejął od Departamentu Budżetu Państwa - Departament Rachunkowości MF. A zatem nastąpiła zmiana personalna i mentalna. A dlaczego:

bo JST nie ma zobowiązań jak nic się nie pobieże od dłużnika.

A dlaczego:

bo 60% razy zero daje zero.

JAKIM TRZEBA BYĆ KSIEGOWYM ABY NEGOWAĆ SZTUKĘ MNOŻENIA PRZEZ ZERO????

Od 2011 mieliśmy:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 5 lipca 2010 r.w sprawie szczególnych zasad rachunkowości oraz planów kont (...)

a w nim było tak:

§ 7. Do przychodów urzędu jednostki samorządu terytorialnego zalicza się dochody budżetu jednostki samorządu terytorialnego nieujęte w planach finansowych innych samorządowych jednostek budżetowych.

§ 8. 1. Wartość należności aktualizuje się zgodnie z ustawą o rachunkowości, z zastrzeżeniem ust. 2-4.
2. Odpisy aktualizujące wartość należności dotyczących rozchodów budżetu zalicza się do wyników na pozostałych operacjach niekasowych.
3. Odpisy aktualizujące wartość należności dotyczących funduszy tworzonych na podstawie ustaw obciążają fundusze.
4. Odpisy aktualizujące wartość należności są dokonywane nie później niż na dzień bilansowy.
5. Odsetki od należności i zobowiązań, w tym również tych, do których stosuje się przepisy dotyczące zobowiązań podatkowych, ujmuje się w księgach rachunkowych w momencie ich zapłaty, lecz nie później niż pod datą ostatniego dnia kwartału w wysokości odsetek należnych na koniec tego kwartału.
6. Należności i zobowiązania oraz inne składniki aktywów i pasywów wyrażone w walutach obcych wycenia się nie później niż na koniec kwartału, według zasad obowiązujących na dzień bilansowy.

A ZATEM CO ZNIKNĘŁO?

A TO, ŻE:

Należności realizowane na rzecz innych jednostek ujmuje się jako zobowiązania na rzecz tych jednostek.

ORAZ TO, ŻE:

Odpisy aktualizujące wartość należności realizowanych na rzecz innych jednostek obciążają zobowiązania wobec tych jednostek.

Macie niewdrożone jeszcze rozporządzenie z roku 2010.

PRZEPISY SĄ JEDNOZNACZE TYLKO WY JE OLEWACIE...I GŁUPOTY WYPISUJECIE NA TYM FORUM. :roll: :roll: :roll:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2019, 16:38

Nieaktualne juz ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 5 lipca 2010 r.w sprawie szczególnych zasad rachunkowości oraz planów kont (...) nie precyzowało dokładnie jak księgować nieszczęsny FA tak jak i obowiązujące rozporządzenie tego nie precyzuje. Zapis że "Do przychodów urzędu jednostki samorządu terytorialnego zalicza się dochody budżetu jednostki samorządu terytorialnego nieujęte w planach finansowych innych samorządowych jednostek budżetowych wcale nie musi odnosić się do funduszu alimentacyjnego. Dotyczy on dochodów jst które nie były ujmowane do dochodów w żadnej jednostce budżetowej a w budżecie były m.in. takim dochodem była subwencja oświatowa, która nie była dochodem szkoły ani urzędu jako jednostki budżetowej. Obecnie jest ona ujmowana w urzędzie. Zapis w rozporządzeniu z dnia 28.06.2006 r. które było zmienione 15.04.2008 wprowadzając zapis,że należności realizowane na rzecz innych jednostek ujmuje się jako zobowiązania na rzecz tych jednostek zniknął dlatego jest tyle zamieszania.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 24 sty 2019, 9:13

...tu się też nie zgodzę, gdyż samo rozporządzenie trzeba było rozszerzyć o ustawę o rachunkowości i ustawę o finansach publicznych. Przecież w zasadzie odkąd obowiązywało owo rozporządzenie obowiązywała całkiem nowa ustawa o finansach publicznych. A obowiązywała ona od 1 stycznia 2010 ale po uwazględnieniu ustawy wprowadzającej obowiązywała w pełni ona od 1 stycznia 2011 ....czyli tak jak stare rozporządzenie. A w niej jest art 255....z którego wynikają zasady rozliczania się z kwot POBRANYCH a nie przypisanych z zadań zleconych.

Od 2011 do 2019 parę lat mineło i pasowałoby sie nauczyć w koncu co i jak.

No a co najlepsze MAGICZNA SZTUKA MNOŻENIA PRZEZ ZERO, której nawet taki geniusz tego forum, taki super informatyk pracownik techniczny bdmb nie opanował do dziś....chyba się nie zmieniła :lol: :roll: :?:

JAK KOMORNIK NIC NIE ŚCIĄGNIE (POBIERZE) DO DŁUŻNIKA TO ILE GMINA JEST WINNA WOJEWODZIE?????

....nadal zero.

NAUCZCIE SIĘ W TYCH WASZYCH GMINACH I OPSACH MNOŻENIA PRZEZ ZERO
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2019, 19:53

Mam do Pana prośbę "TWoj". Czy mogę prosić o przedstawienie zaksięgowania jakie Pan stosuje do:
1. Przypis FA Z podziałem na BP i GW.
2. Przypis FA odsetki.

Odpis aktualizacyjny w/w oraz zaliczek alimentacyjnych.

Z góry dziękuję.
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 26 sty 2019, 10:18

TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2019, 11:08

Panie Tomku. Czytam z uwagą Pana wypowiedzi. Pracuje w OPS od pół roku. Wcześniej pracowałam w oświacie. Nie to,że inna specyfika to również mam problem z bzdurnym księgowaniem poprzedniczki w GOPS. Na ocenę mi pozwala UOR i UOFP.(nie do końca ją zam i rozumiem) Uwielbiam pracować zgodnie z przepisami. Jednak zawsze są wątpliwości i dlatego zarejestrowałam się na tym portalu, aby skonsultować z mądrzejszymi ode mnie. Wczoraj pofatygowałam się odnaleźć informacje O Panu i udało się. I mam uwagę do Pana. Zrobi Pan z nią co zechce. Proszę być bardziej wyrozumiałym dla osób pytających. Jeżeli ktoś pyta, to myśli i dąży do należytego wykonywania swoich obowiązków, tylko po prostu się gubi, nie rozumie wcale, nie do końca rozumie. Podam przykład mój. Bardzo , ale to bardzo się staram , aby wykonać wszystko tak jak się należy. Dzwonię po innych OPS, rozmawiam ze Skarbnikiem, pisze tutaj, jeżdżę na szkolenia. I co? Guzik z pętelką. Wie Pan jaką otrzymałam odpowiedź od Skarbnika zadając proste pytanie? (teraz już wiem,że proste). Nie znam się na GORSACH, niech Pani podzwoni sobie. Nie ma Pan jak trudno zrozumieć wszystko dla Takich osób jak ja. Jest Pan tutaj, niech więc Pan pomaga. Widzę w Pana wypowiedziach podstawowy błąd. Nie ma Pan empatii wobec pytających. Kopiuje Pan podstawy prawne, ale to nic nie daje, bo dla nas nie do końca są one czytelne.Pofatygowałam się wczoraj i zauważyłam,że z uporem maniaka pisze Pan w kółko to samo. I nikt tego nie rozumie, bo ciągle drążony jest temat. Proszę, aby Pan jak już chce pomóc napisze to na początku jak dzieciom w przedszkolu, a później podaje podstawę prawną. Proszę mi wierzyć, prostota jest najpiękniejsza. Życzę Panu miłego weekendu. Małgorzata WOJ.
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 26 sty 2019, 13:05

Część osób NIE ZNA ZASAD PODWÓJNEGO KSIEGOWANIA. A co do empatii....to nieprawda. Chodzi jednak o to, że ten portal pozwala na otwieranie nowych wątków na ten sam temat. I na temat FA jest setki wpisów postów. Ile razy można w kółko o tym samym....a na szkoleniach okazało się, że "księgowe" szubieniczek nie potrafią czytać. A skoro tak to nie rozumieją tego co powinny robić. Namieszało się w latach minionych , gdyż Pani Bakalarska z MF pomyliła zasady księgowania zadań zleconych z księgowaniem VAT. Kilka gwiazd z RIO nie rozumiało różnicy i narobili bajzlu z 60% od kwoty pobranej....a jak pobrana jest ZERO to zapomnieli ile to jest 60 razy zero.

I od tej magicznej sztuki mnożenie przez zero proponuję zacząć studiowanie tematu jak księgować FA :roll: .

Kurcze....mam szkolenie....robię zadanie na przykładzie liczbowym....każdy ksiegowy łapie szubieniczki w lot....a tu nic....jak w beton. :roll:

W OPSACH 60% RAZY ZERO DAJE WAM 60

Ale ja i tak nie odpuszczam. Ale mam swoje obowiązki i nie mam czasu każdemu odpowiadać. Są szkolenia...ZAPRASZAM
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x