Polityka rachunkowości na rok 2019? - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 26 sty 2019, 14:44

:) . Ja już wczoraj wyszukałam propozycje szkoleń z Pana udziałem- za daleko. W poniedziałek właśnie będę na kolejnym szkoleniu w Gdańsku. Nie chcę oceniać na forum poziomu wiedzy innych.
Niestety z FA i ZA spotkałam się w obecnej pracy.Na domiar wszystkiego jak zobaczyłam ,że księguje się przez konto 139 bez klasyfikacji na nim i należnościach i przypis na rozrachunkowych kwotach już wiedziałam,że będzie problem. Proszę mi wierzyć dzwoniłam do kilku GK OPS i każda inaczej księguje FA. Gdy zaczęłam wnikać dlaczego otrzymywałam odpowiedź,że nie jest pena swoich księgowań, ale ich nie zmieni, dopiero jak będzie RIO to powie jej co robi źle. "Macki"mi opadły. Moja Pani Skarbnik nie ma pojęcia o OPS .Odnalazłam te forum miesiąc temu no i Pana wypowiedzi i innych. Mimo,że mam czas jestem już gotowa do sporządzenia bilansu. Nie wiem jak go jednak sporządzić ze względu na FA. Moja poprzedniczka wcale FA nie ujmowała w bilansie. Obrotówka wcale nie odzwierciedla bilansu i reszty sprawozdań. Ja porostu nie wiem co mam myśleć i robić. Dla mnie to jest niedopuszczalne, aby zwrot do Gminy FA, czy ZA nie księgować przez 222/130. Każde zwroty nie są na 222 tym samym na 800. Nie rozumiem jak można do tego doprowadzić i jak UG mógł tego nie widzieć,że się nie zgadza.
No i wówczas przychodzi wątpliwość......Kurcze , a może z FA tak ma być?......

Może co do wypowiedzi Pana empatii, przesadziłam. Przepraszam. Pana obecność tu i poświęcony czas świadczy o Panu dobrze.
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 26 sty 2019, 18:02

TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2019, 18:24

Dziękuję.:-).. Ale jak się znam będę tak długo Pana męczyć, aż wszystko zrozumiem. Miłego wieczoru.
GosiaW
Stażysta

Napisano: 27 sty 2019, 22:12

GosiaW to jest post dot.polityki rachunkowości a nie "męczenia"Twoj :)
zosia42
Referent
Od: 17 wrz 2017, 18:13
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 28 sty 2019, 9:24

Myślę,że Pan TWoj nie będzie stawiał oporu i chętnie pomoże. :-)
GosiaW
Stażysta

Napisano: 28 sty 2019, 10:35

GosiaW pisze: Dla mnie to jest niedopuszczalne, aby zwrot do Gminy FA, czy ZA nie księgować przez 222/130.

Konto 222 służy do rozliczania pobranych przez OPS dochodów budżetu gminy. Wpływy do OPS zapłat od DA są tylko w części dochodem gminy. Przykładowo otrzymano wpłatę która całkowicie została zaliczona na odsetki które zgodnie z ustawą FA stanowią dochód BP.
Powstaje sytuacja w której na rachunek bieżący OPS wpłynęły środki pieniężne które co prawda znajdują się w dyspozycji gminy (stanowią składnik jej majątku) ale właścicielem tych środków jest Skarb Państwa. Na gminie ciąży obowiązek przekazania pobranych środków do BP.
Data wpływu tych środków do OPS określa zgodnie art 255 UoFP termin w jakim środki te powinny zostać przekazane do BP.

Przekazanie pobranych przez OPS środków pieniężnych nie będących własnością gminy (dekret 222/130) na rachunek budżetu gminy jako dochodów gminy stanowi złamanie jednej z podstawowych zasad rachunkowości a mianowicie zasady prawdziwego i rzetelnego obrazu - która zobowiązuje do wykazywania w księgach rachunkowych operacji zgodnie z ich treścią i rzeczywistością ekonomiczną.

Deklaracja która została złożona powyżej: "Uwielbiam pracować zgodnie z przepisami." - to dokładnie tak jak Pan TWoj.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2019, 16:52

Panie BDMP. Wcześniej wspomniałam,że w OPS pracuję od niedawna. Mam tylko problem ze zrozumieniem ewidencji Fa I ZA. Trzeba zrobić bilans. Moja poprzedniczka księgowała tak jak księgowała. Ja chcę zrobić to prawidłowo i stąd moje pytania i drążenie tematu. Pan również się udziela na tym forum więc poproszę o dekretację dotyczącą FA i ZA. Od początku do końca.
Obydwoje piszecie co jest nieprawidłowo, ale proszę napisać jak powinno być prawidłowo.

A mianowicie:
Ewidencja przypisu Fa Fa odsetki oraz ZA. Wszystko od A do Z.

P.S. Proszę mi wierzyć to co piszecie obaj na forum nie jest wystarczająco zrozumiałe. Dlaczego? Ponieważ należny napisać jak "chłop krowie na rowie" Jak ma być!!!!
Zwyczajnie np. Przypis Fa 221/720 i Fa odsetki 221/720. Wpłata 130/221 z klasyfikacją. Odprowadzenie do UG ???
Gdybyście to tak na pisali na forum nie byłoby to przez kilka lat ciągnięte jak "gu... prze morze".
Troszkę empatii do słabszych BARDZO PLEASE.
GosiaW
Stażysta

Napisano: 28 sty 2019, 20:39

BDMB pisze:
Przekazanie pobranych przez OPS środków pieniężnych nie będących własnością gminy (dekret 222/130) na rachunek budżetu gminy jako dochodów gminy stanowi złamanie jednej z podstawowych zasad rachunkowości a mianowicie zasady prawdziwego i rzetelnego obrazu - która zobowiązuje do wykazywania w księgach rachunkowych operacji zgodnie z ich treścią i rzeczywistością ekonomiczną.

Deklaracja która została złożona powyżej: "Uwielbiam pracować zgodnie z przepisami." - to dokładnie tak jak Pan TWoj.

...i znóW widać że bdmb pojęcia nie ma o rachunkowości budżetowej.

Konto 222 nie służy do przekazywania wyłącznie dochodów gminy, gdyż samorządy realizują zadania własne i zlecone. Koto służy do przekazywania, cytuję:

31) Konto 222 - "Rozliczenie dochodów budżetowych"
Konto 222 służy do ewidencji rozliczenia zrealizowanych przez jednostkę dochodów budżetowych.
Na stronie Wn konta 222 ujmuje się dochody budżetowe przelane do budżetu, w korespondencji z kontem 130.
Na stronie Ma konta 222 ujmuje się w ciągu roku budżetowego okresowe lub roczne przeksięgowania zrealizowanych dochodów budżetowych na konto 800, na podstawie sprawozdań budżetowych.
Konto 222 może wykazywać saldo Ma, które oznacza stan dochodów budżetowych zrealizowanych, lecz nieprzelanych do budżetu.
Saldo konta 222 ulega likwidacji poprzez księgowanie przelewu do budżetu dochodów budżetowych pobranych, lecz nieprzelanych do końca roku, w korespondencji z kontem 130.

...222 to konto rozliczeniowe. A samo rozliczenie jest dokonane na organie w ksiegowości prowadzonej na załaczniku 2 rozporządzenia ws. planów kont. Cytuję opis konta 224:

Konto 224 - "Rozrachunki budżetu"
Konto 224 służy do ewidencji rozrachunków z innymi budżetami, a w szczególności:
1) rozliczeń dochodów budżetowych realizowanych przez organy podatkowe na rzecz budżetu jednostki samorządu terytorialnego;
2) rozrachunków z tytułu udziałów w dochodach innych budżetów;
3) rozrachunków z tytułu dotacji i subwencji;
4) rozrachunków z tytułu dochodów pobranych na rzecz budżetu państwa.
Ewidencja szczegółowa do konta 224 powinna umożliwić ustalenie stanu należności i zobowiązań według poszczególnych tytułów oraz według poszczególnych budżetów.
Konto 224 może wykazywać dwa salda.
Saldo Wn konta 224 oznacza stan należności, a saldo Ma konta 224 - stan zobowiązań budżetu z tytułu pozostałych rozrachunków.

OPS JEST JEDNOSTKĄ BUDŻETOWĄ I ZGODNIE Z ZASADĄ BRUTTO WSZYSTKO CO "ZAROBI" ODPROWADZA SKARBNIKOWO PRZEZ KONTO 222 A SKARBNIK NA 224 ROZLICZA TE WPŁATY NA CZĘŚĆ NALEZNĄ GMINIE I CZEŚĆ NALEŻNĄ BUDŻETOWI PAŃSTWA.

NAUCZ SIĘ CHŁOPIE W KOŃCU RACHUNKOWOŚCI BUDŻETOWEJ :roll: 8-)

TEZA O RZEKOMYCH NIEPRAWIDŁOWOŚCIACH JEST WYSSANA Z PALUSZKA NASZEGO NIEUSTANNIE DOSTARCZAJĄCEGO ROZRYWKI BDMB :lol: :lol: :lol:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2019, 21:36

Dokładnie tak jak napisał TWoj - konto 222 służy w OPS do rozliczenia dochodów budżetowych i tylko i wyłącznie to konto :)
zosia42
Referent
Od: 17 wrz 2017, 18:13
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 29 sty 2019, 0:24

...a którego budżetu są te dochody, czy budzetu gminy czy wojewody to już zadanie skarbnika i rola konta na organie 224.

Wychodzi na to że bdmb konfabuluje :lol: :lol: :lol:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem