Niestety z FA i ZA spotkałam się w obecnej pracy.Na domiar wszystkiego jak zobaczyłam ,że księguje się przez konto 139 bez klasyfikacji na nim i należnościach i przypis na rozrachunkowych kwotach już wiedziałam,że będzie problem. Proszę mi wierzyć dzwoniłam do kilku GK OPS i każda inaczej księguje FA. Gdy zaczęłam wnikać dlaczego otrzymywałam odpowiedź,że nie jest pena swoich księgowań, ale ich nie zmieni, dopiero jak będzie RIO to powie jej co robi źle. "Macki"mi opadły. Moja Pani Skarbnik nie ma pojęcia o OPS .Odnalazłam te forum miesiąc temu no i Pana wypowiedzi i innych. Mimo,że mam czas jestem już gotowa do sporządzenia bilansu. Nie wiem jak go jednak sporządzić ze względu na FA. Moja poprzedniczka wcale FA nie ujmowała w bilansie. Obrotówka wcale nie odzwierciedla bilansu i reszty sprawozdań. Ja porostu nie wiem co mam myśleć i robić. Dla mnie to jest niedopuszczalne, aby zwrot do Gminy FA, czy ZA nie księgować przez 222/130. Każde zwroty nie są na 222 tym samym na 800. Nie rozumiem jak można do tego doprowadzić i jak UG mógł tego nie widzieć,że się nie zgadza.
No i wówczas przychodzi wątpliwość......Kurcze , a może z FA tak ma być?......
Może co do wypowiedzi Pana empatii, przesadziłam. Przepraszam. Pana obecność tu i poświęcony czas świadczy o Panu dobrze.