Polscy Pracownicy Socjalni w innych krajach - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 mar 2009, 13:47

Kim jest pracownik socjalny w krajach gdzie praktykowałeś i teraz praktykujesz? W Polsce pracownik socjalny - przede wszystkim wypłaca zasiłki przewidziane w ustawie o pomocy społecznej, a obok tego zajmuje się pracą socjalną.
~pracownik socjalny

Napisano: 01 mar 2009, 18:32

Bardzo interesuje mnie jak wygląda praca pracownika socjalnego w innych krajach może opowiesz nam jak to wygląda. Może można nawiązać z Tobą jakiś kontakt.
~xxx

Napisano: 01 mar 2009, 21:25

Cześć Kacper, pracuje na stanowisku pracownika scojalnego około 10 lat, fakt dajemy zasiłki, ale wykonujemy też kawał pracy socjalnej, której efekty widzi klient i my, ciekawa jestem jak to wygląda gdzie indziej - pozdrawiam anka
~Ania

Napisano: 07 sty 2010, 7:19

Miło po przerwie zobaczyć tu każdą odpowiedż na moją wiadomość z marca 2008.

Sam temat, który podjęliście tj. relacja pomiędzy pracą socjalną i wypłacaniem zasiłków przeidzianych w ustawie o pomocy społecznej już sam w sobie jest moim zdaniem i ważny, i interesujący.

Na czym polega sugerowana w ten sposób róznica między pracą socjalną a wypłacaniem zasiłków?

Aniu, Twoja odpowiedż zdaje się zawierać wyrażenie zawodowej satysfakcji z powodu efektów, jakie widzi Twój klient.

Jak wygląda praktyka pracy socjalnej w innych krajach?
To oczywiście bardzo otwarte pytanie. Napewno wiecie, że jak inne sprawy, zależy to od kraju, czasem od regionu, lokalnego środowiska kulturowego, etnicznego, religijnego. Choć interesuję się pracą socjalną jako zawodem w różnych częściach świata (m.in. regularnie zaglądam na stronę www.ifsw.org ), moja wiedza jest bardziej gruntwona głównie w odniesieniu do tych krajów, w których dotychczas dane mi było pracować. I w tych właśnie krajach zależy to m.in. od typu wykształcenia, tj. czy pracownik socjalny ma stopień naukowy bakałarza, czy magistra, czy doktora. Zależy też od specjalizacji oraz oczywiście od stażu. Sam jeszcze w Polsce w latach 1988-1997 byłem aktywistą społecznym. W Nowym Jorku ukończyłem magisterskie studia pracy socialnej z kliniczną specjalnością. Ta akurat specjalność stworzyła mi możlowości pracy m.in. w instytucie psychoterapii, w przychodniach zdrowia psychicznego, a obecnie w prgramie służącym osobom z opóżnionym rozwojem umysłowym oraz ich bliskim i/lub opiekunom.

Ciekaw jestem, jak moglibyśmy tę rozmowę wynieść na bardziej otwarte forum? Fajnie, gdyby było to możliwe na tej stronie krajowego Stwoarzyszenia Pracowników Socjalnych w Polsce. Być może równocześnie można by ją facylitować np. w Facebook? Czy możecie sugerować inne strony internetowe lub fora dla pracowników socjalnych?

W Nowym Roku życzę zdrowia, pomyślności oraz spełnienia zawodowego.
~Kacper

Napisano: 19 sty 2010, 16:27

Hej
Proponuję, abyś przerzucił się na zakładkę \"pomoc spoleczna - forum ogólne\" tego portalu. ZOL - e to tylko wycinek. Na dziale \"pomoc społeczna - forum ogólne\" szybciej chwyci temat.
~róża

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x