pomoc dla cudzoziemki - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 mar 2015, 9:24

Czy mogę udzielić pomocy Białorusince, żonie Polaka, przebywającej na terenie RP. Nie przedstawia żadnych dokumentów mówi, że nie ma, ma tyko pesel.
aniaka

Napisano: 03 mar 2015, 9:57

A pesel ma gdzie? Wytatuowany? Nie ma papierow - niech idzie do konsulatu bialorusi.
Tuziemiec

Napisano: 03 mar 2015, 10:29

nie jest obywatelką kraju ue = nie ma uprawnień do uzyskania pomocy. jeśli jednak ma ważną kartę pobytu stałego, tolerowanego, to pomoc przysługuje. musi ją jednak okazać.
p..

Napisano: 04 mar 2015, 11:29

a jeśli jest cudzoziemka w rodzinie? mąż Polak, żona i dzieci w Polsce na wizie/paszporcie wydanej na rok.. wnioskodawcą jest mąż
czacha

Napisano: 04 mar 2015, 11:46

mąż ma prawo do świadczeń, dzieci, jeśli obywatelstwo polskie - też, żona - nie. na nią nie możesz wydać decyzji, ani przeprowadzić z nią wywiadu.
p..

Napisano: 04 mar 2015, 11:52

dzieci obywatelstwo NIEpolskie, chodzi mi o to, że wnioskodawcą jest mąż Polak ale w składzie ma osoby spoza RP i to na czasowych wizach, ale prowadzą wspólne gospodarstwo domowe, decyzja i wywiad na niego
czacha

Napisano: 04 mar 2015, 12:04

jeśli żona i dzieci mają obywatelstwo kraju z poza ue, to tylko on ma prawo do świadczeń
p..

Napisano: 04 mar 2015, 12:20

pochodzą z Ukrainy, tylko on ma prawo do świadczeń? czyli mam go liczyć jako samodzielne gospodarstwo domowe? a reszta rodziny jako co? ..
czacha

Napisano: 04 mar 2015, 12:28

paradoks polega na tym, że liczysz wszystkich do kryterium, ponieważ faktycznie tworzą rodzinę gospodarującą wspólnie, do dochodu wliczasz ew. dochód żony, jednak pomoc może być udzielona tylko na zaspokojenie jego potrzeb, ponieważ to on jako jedyny członek rodziny ma prawo do świadczeń z ps.
p..

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x