Pomoc dla osoby bezdomnej - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 paź 2010, 13:21

Po wielu latach odnalazł się mój ojciec nałogowy alkoholik. Okazuje się, że jest bezdomny, nie ma żadnych dokumentów i na dodatek jest osobą b. schorowaną. Istnieje prawdopodobieństwo, że będzie musiał iść do szpitala. Obawiam się, że szpital obciąży mnie kosztami za pobyt ojca w szpitalu. Proszę o pomoc jak mogę pomóc ojcu w jego sytuacji ( może jakiś zasiłek, co z ubezpieczeniem zdrowotnym ). Proszę też o pomoc w sprawie jak uniknąć ponoszenia kosztów leczenia.
Z góry dziękuję za pomoc.
~Ola

Napisano: 08 paź 2010, 13:55

Proszę zgłosić się do ośrodka pomocy społecznej, który ma możliwość przyznania składki zdrowotnej na 90 dni w przypadku pobytu w szpitalu lub konieczności leczenia.
Obecnie wyrobienie dowodu jest darmowe. Ośrodek jest również zobowiązany zapewnić osobie bezdomnej pomoc w formie posiłku oraz schronienia np. w noclegowni.
~pracownik socjalny

Napisano: 08 paź 2010, 15:04

Dziękuję za odpowiedź.
Na jakich zasadach Mops ma możliwość przyznania składki zdrowotnej. Czy wcześniej przeprowadza wywiad u dzieci i gdy ich sytuacja materialna pozwala na pokrycie kosztów leczenia nie odmawia przyznania składki zdrowotnej.
~Ola

Napisano: 08 paź 2010, 16:11

nie składki zdrowotnej ale świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych a kryteria taki same jak do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej
~Kali

Napisano: 08 paź 2010, 16:27

OLu ,to jest też pytanie do Ciebie - Jakie relacię są teraz miedzy Tobą, a ojcem. Jezeli będziesz z nim we wspolńym gospodarstwie domowym To możesz go zgłosić do ubezpeczenia TY jako członka rodziny. Przepis mówi art.5 że zstępny ubezpiecza jeżeli pozosteje we wspolnym gospodarstwie.Twoja mama jeżeli nie ma rozwodu to ma obowiązek ubezpieczyć. Przepisy te nie wnikaja w sferę moralności - po prostu jeżeli jest się osobą podlegającą ubezpieczeniu to ma się obowiązek zgłosić do ubezpieczenia członków rodziny.
Nie pozwol tylko ojcu na manipulowanie Tobą, a nad człowiekie trzeba zawsze się zlitować. Na szacunek i miłość musi już zasłużyć. Powodzenia.
Ale jeżeli ojcie nie jest z Tobą we spólnym gospodarstwie OPS powinien przeprowadzicpostepowanie wyjasniające
~MAB-a

Napisano: 08 paź 2010, 17:15

Dzięki za odpowiedź. Mama ma z ojcem rozwód więc nie może go zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego. Ja wiem że mam taką możliwość ale musiałabym ojca u siebie zameldować choćby na pobyt czasowy i prowadzić z nim wspólne gospodarstwo domowe, a ja tego nie chcę bo całe moje życie aż do tej pory go nie było przy mnie. Nie chcę go zostawić bez pomocy ale bez przesady.
Pojawił się nagle nie wiadomo skąd i jeszcze może narazić mnie na pokrycie kosztów leczenia.
~Ola

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem