Mamy osobę młodą (matkę 2 dzieci), ostatni meldunek na terenie naszej gminy. Aktualnie przebywa na terenie innej gminy i nie określa miejsca pobytu. Przyjeżdza do nas i skłąda podania o pomoc, twierdząc, że zatrzymuje się u znajomych w innej gminie. Jak to jest kto w takim przypadku przeprowadza wywiad i udziela pomocy.
Wywiad przeprowadza się w miejscu, które ona wskazuje jako miejsce zamieszkania. Ona ma przecież jakąś rodzinę w waszej gminie, więc coś możesz się dowiedzieć, sprawdzić w miejscu gdzie była zameldowana, gdzieś przecież powinna leczyć dzieci itd. Na pewno nie możesz robić wywiadu w biurze. Kobieta, która ma małe dzieci musi mieć jakieś miejsce pobytu. Uważam, że ta sprawa, wymaga szczegółowego wyjaśnienia. Zaproponuj jej schronisko (tylko poszukaj wcześniej takiego) ew.Dom dla kobiet z dziećmi., a jak się nie zgodzi, to na pewno trzeba poinformować sąd. Dzieci nie mogą być bezdomne.
Ostrzegam, że mogą to być kosztowne świadczenia.
Pracuję dość długo w pomocy, i mam już wyrobiony siódmy zmysł, - więc man wrażenie, że twoja klientka nie do końca mówi prawdę ( nie chcę powiedzieć o szanownej klientce , że wpuszcza Cię w maliny). Mam też zasadę- staram się być ostrożna - żeby nie zgubić tego jednego klienta , naprawdę potrzebującego......