pomoc MGOPS-u osobie głęboko niepełnosprawnej? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 cze 2015, 7:05

Ja się zastanawiam, czy w ogóle coś takiego jest etyczne? Burmistrz poprosił kierowniczkę OPS, by ta pozbawiła niepełnosprawnego ucznia jego praw do bezpłatnego dowozu, który należy się zgodnie z ustawą oświatową. kierowniczka wystosowała do mnie pismo, w którym dowodzi, ze skoro mam świadczenie pielęgnacyjne to opieka świadczona przez gminę w czasie dowozu mojemu synowi się nie należy, czyli innymi słowy mam jeździć z dowozem a potem wracać kilka km na piechotę, albo stać pod szkołą.Czy to jest etyczne, by ops tak postępował ze swoimi podopiecznymi? Przecież ta instytucja jest od pomagania a nie od wprowadzania w błąd i pilnowania interesów burmistrza.
ewunia

Napisano: 18 cze 2015, 9:01

Obowiązkiem gminy jest dowóz niepełnosprawnych- świadczenie pielęgnacyjne nie ma tu nic do tego. To całkiem oddzielna działka
zzzz

Napisano: 18 cze 2015, 12:43

składaj kobieto zażalenie na pismo kierownika !! poruszaj niebo i ziemie w tej sprawie. Zgadzam sie z ZZZZ
ewaw

Napisano: 18 cze 2015, 13:31

kierowniczka ops nie ma takich uprawnień, żeby decydować o dowozach, dowozy do szkół podstawowych i gimnazjów są bezpłatne i obowiązkowe, o tym decyduje burmistrz, skarga na burmistrza
...

Napisano: 18 cze 2015, 13:37

Wina Pani złożyć skargę, zażalenie na kierownika czy nawet na samego burmistrza. Obowiązkiem burmistrza jest zapewnienie bezpłatnego dowozu dziecka do szkoły. Świadczenie pielęgnacyjne to inna ustawa inne przepisy prawa. Proszę działać. Powodzenia
aalllllllllllaaaaaa

Napisano: 19 cze 2015, 7:35

no tak, ale gdzie pisać skargę na kierowniczkę ops? Do burmistrza?
ewunia

Napisano: 19 cze 2015, 8:43

Skarga na działanie burmistrza bo to jego działka
abc

Napisano: 19 cze 2015, 9:42

do instytucji nadrzędnej
hhjh

Napisano: 19 cze 2015, 12:40

skarga na burmistrza jest skladana do Rady Miejskiej
qwe4

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU