Zasiłek stały a pobyt w schronisku - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 cze 2015, 14:59

Osoba bezdomna przebywa w domu wspólnotowym Stowarzyszenia. Zawarta jest z Stowarzyszeniem umowa w sprawie udzielenia schronienia Panu X, gdzie przedmiotem umowy jest realizacja przez OPS obowiązku wynikającego z art.17 ust.1 pkt 3 ustawy, polegająca na udzieleniu schronienia, zapewnienia posiłku oraz niezbędnego ubrania osobom tego pozbawiony (na czas nieokreślony). Bezdomny nie posiadał własnego dochodu dlatego tut. OPS płaci za schronienie w/w (decyzja przyznająca do 30-06-2015 r.). Od maja 2015 r. w/w ma przyznany zasiłek stały w wys. 529 zł i obecnie złożył podanie o przyznanie pomocy w formie schronienia na okres od lipca 2015 r., więc mam pytanie:
1. czy można zobowiązać Pana X by pokrywał część lub całość kosztów pobytu w schronisku z własnego dochodu (zasiłku stałego)
2. czy nie ma podstaw aby odmówić mu pomocy w postaci schronienia, ponieważ dochód nie przekracza kryterium dochodowego z pomocy społecznej tj. 542 zł
KR*

Napisano: 17 cze 2015, 17:11

Pkt 2
kizia

Napisano: 18 cze 2015, 11:22

Mój podopieczny jest też w schronisku, otrzymuje zasiłek stały ,ja mam podpisaną umowę ze schroniskiem , gdzie osoba przebywająca w tymże schronisku płaci 60 % ze swego świadczenia a ja dopłacam 40 % - i wszystko jest ok.
m-ka

Napisano: 18 cze 2015, 18:10

Do pierwszej kontroli
kizia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x