pomoc na usamodzielnienie

ODPOWIEDZ
~hania

pomoc na usamodzielnienie

Post autor: ~hania »

na podstawie jakich przepisów i w jakiej wysokości wypłacić pomoc na usamodzielnienie wychowankom rodzin zastępczych, które pozostały na \"starych zasadach\".
na podstawie nowego rozporządzenia w sprawie udzielania pomocy na usamodzielnienie(...), traci moc stare, które określało wysokość pomocy.
Bardzo proszę o pomoc, bo się pogubiłam. dziękuję!
~Iza

Re: pomoc na usamodzielnienie

Post autor: ~Iza »

jak decyzję wydajesz do 7 września to na starym rozporządzeniu, jak po 7 to na nowym jesli w październiku masz zamiar wydać to już gorzej bo nie wiadomo od której kwoty naliczyć pomoc na usamodzielnienie bo nie ma kwoty bazowej okreslonej w rozporządzeniu w sprawie kryteriów
~pela

Post autor: ~pela »

mam pytanie. czy robicie modyfikacje indywidualnego programu usamodzielnienia. nowa ustawa nic o tym nie mówi czy można?
~PCPR

Post autor: ~PCPR »

Dzwoniłam w tej sprawie do Ministerstwa i Pani Uliasz powiedziała, że jeżeli wychowankowie usamodzielnili się przed 1.01.2012 to obowiązuje ich stare rozporządzenie. Przyznajemy pomoc na dotychczasowych przepisach.
~MOPR

Post autor: ~MOPR »

prawnik powiedział że nalezy sosować stare rozporzadzenie z grudnia 2004r. niezaleznie kiedy wydajesz decyzje. W nowym rozporządzeniu mowa jedynie o wychowankach mow, mos, zp, itp nie ma mowy tam o wychowankach rodzin zastępczych. do \"dtarych wychowanków\" stosuje sie przepisy dotychczasowe
~A....

Post autor: ~A.... »

Do starych wychowanków zawsze stosuje się przepisy ze stanu prawnego na 31.12.2011r. (przepisy dotychczasowe) , czyli ustawa w starym brzmieniu , stare rozporządzenie.
ODPOWIEDZ