na podstawie jakich przepisów i w jakiej wysokości wypłacić pomoc na usamodzielnienie wychowankom rodzin zastępczych, które pozostały na \"starych zasadach\".
na podstawie nowego rozporządzenia w sprawie udzielania pomocy na usamodzielnienie(...), traci moc stare, które określało wysokość pomocy.
Bardzo proszę o pomoc, bo się pogubiłam. dziękuję!
pomoc na usamodzielnienie
Re: pomoc na usamodzielnienie
jak decyzję wydajesz do 7 września to na starym rozporządzeniu, jak po 7 to na nowym jesli w październiku masz zamiar wydać to już gorzej bo nie wiadomo od której kwoty naliczyć pomoc na usamodzielnienie bo nie ma kwoty bazowej okreslonej w rozporządzeniu w sprawie kryteriów
mam pytanie. czy robicie modyfikacje indywidualnego programu usamodzielnienia. nowa ustawa nic o tym nie mówi czy można?
Dzwoniłam w tej sprawie do Ministerstwa i Pani Uliasz powiedziała, że jeżeli wychowankowie usamodzielnili się przed 1.01.2012 to obowiązuje ich stare rozporządzenie. Przyznajemy pomoc na dotychczasowych przepisach.
prawnik powiedział że nalezy sosować stare rozporzadzenie z grudnia 2004r. niezaleznie kiedy wydajesz decyzje. W nowym rozporządzeniu mowa jedynie o wychowankach mow, mos, zp, itp nie ma mowy tam o wychowankach rodzin zastępczych. do \"dtarych wychowanków\" stosuje sie przepisy dotychczasowe
Do starych wychowanków zawsze stosuje się przepisy ze stanu prawnego na 31.12.2011r. (przepisy dotychczasowe) , czyli ustawa w starym brzmieniu , stare rozporządzenie.
Oprócz pomoc na usamodzielnienie - Stare tematy przeczytaj również:
kontynouwanie nauki
Indywidualny program usamodzielnienia_PILNE
rozłożenie naleznosci na raty
ocena rodziny zastępczej
Art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
Przeciwdziałanie przemocy w rodzinie
dec.na kontynuację nauki
czy jest to umieszczenie w pieczy?
Usługi tłumacza języka migowego
Współfinansowanie gminy
Porozumienie w sprawie wynagrodzenia
pełnoletni wychowankowie pomoc na wrzesień
wynagrodzenie rodziny zawodowej partycypacja gminy
nowa rodzina
likidacja barier arch. a rachunek
kompetencje pracownika socjalnego