pomoc na usamodzielnienie- ważę - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 lut 2013, 3:48

witam . bardzo proszę o odpowiedz. byłam w Placówce opiekuńczo wychowawczej, wyszłam z niej w 2010 r., uzyskałam pomoc w formie wyprawki rzeczowej ( przebywałam tam 4 lata ponad), oraz przez 2 lata pomoc na kontynuowanie nauki, wszystkie warunki z programu usamodzielnienia zostały spełnione- skończyłam szkołe srednia, zapisałam się juz do nastepne na wyzszym poziomie, aczkolwiek ubiegam się teraz o pomoc pienieżną na usamodzielnienie- podnoszenie kwalifikacji, chcę zrobic kurs certyfikowany z jezyka angielskiego- pytanie moje jest takie czy moge z te pieniadze przeznaczyc na taki kurs ? mam juz plan, zarys tego na co reszte, chociaz sam kurs kosztuje ponad 2tys, czy po uzysaniu takiej pomocy bede musiała przedstawiać faktury itp. tak jak w przypadku wyprawki rzeczowej? Nie mam zamiaru zmarnotrawić tej pomocy, aczkolwiek są takie wydatki życiowe jak np. dentysta za ktorych faktury brała nie będę. bardzo proszę o odpowiedz nie mam do kogo się zwrócić . pozdrawiam
~Barbara

Napisano: 11 lut 2013, 10:48

to zależy od PCPRu, z pomocy na usamodzielnienie także u nas trzeba sie rozliczyć fakturami itp. mozna ja przeznaczyć na kurs, jak też na inne życiowe potrzeby w szczegolności związane z podniesieniem kwalifikacji zawodowych, polepezeniem warunków mieszkaniowych a pozostałe potrzeby musisz uzgodnic w swoim PCPR...
~Dora

Napisano: 11 lut 2013, 16:36

tylko ze z moim pcpr jest problem, tak jakby same panie musiały wyciagnac te pieniadze z kieszeni- robia problemy chociaz nie maja podstaw, pzeczytalam wszystkie ustawy - wiem ze spelniam wszystkie warunki a jak pisałam niektórych reczy , wydatków nie da sie udokumentowac- fakturami.
~Barbara

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x