Matka bez dochodów - ubiega się o zasiłek stały z powodu wieku.
Córka w wywiadzie alimentacyjnym podała, że pomaga matce kupując leki za 200 zł., opłaca czynsz w kwocie 400 zł. i opłaca rachunki za energię na kwotę 200 zł.
Dla mnie jest to pomoc rzeczowa, bo matka nie dostaje gotówki.
Czy mam jej wliczyć te szacunkowe kwoty, jako dochód?!
Proszę powiedzcie, jak mam to potraktować, bo kobieta wskazała konkretne kwoty.
Pozdrawiam
Blinkc
Pomoc od córki a zasiłek stały
Re: Pomoc od córki a zasiłek stały
to jest pomoc rzeczowa a jej nie liczymy jako dochód, także jej dochód to 0,00 zł
To nie jest pomoc rzeczowa, nie kupiła jej ręcznika . Natomiast opłaty to żywa gotówka w innej formie. W zeszłym roku była kontrola z województwa ( kontrolowali stałe) i w protokole podkreślili ,ze wliczanie pomocy z opłat jest jak najbardziej zasadne. Wlicz opłaty ale według rachunków,\: czynsz, energia, gaz. Jeżeli matka mieszka sama to całość a jeżeli z kimś to w jej części. Jak się odwoła to zobaczysz co kolegium na to. Dolnośląskie utrzyma.
na marginesie energia 200 zł?????
na marginesie energia 200 zł?????

Każdy z nas ma inne doświadczenia zawodowe. Kilka lat emu miałam podobną sytuację. Do ustalenia dochodu osoby samotnej i wyliczenia wysokości zasiłku stałego doliczyłam rachunki za energię ponoszone przez rodzinę. Klientka odwołała się i SKO uwaliło decyzję: w uzasadnieniu że jest wyłącznie pomoc rzeczowa i musiałam przyznać w pełnej wysokości. Pozdrawiam pomorskie.
Wredna1, en rachunek był na 200 zł, na własne oczy widziałem- kobieta dogrzewa się piecykiem elektrycznym, bo dzieci jeszcze węgla nie kupiły...
Wielkie dzięki za pomoc.
Wielkie dzięki za pomoc.
1. Czy córka może udowodnić że ona opłaciła te rachunki
, zażądałabym no pokazania przelewów no z konta bankowego, albo wyroku sądu że córka w ramach alimentów opłaca te rachunki, oświadczać ludzie potrafią różne cuda
2. Córka przeznacza na matkę 800zł miesięcznie, sporo, ale skoro matka nie ma dochodów to należy się jej dodatek mieszkaniowy i energetyczny, i czynsz będzie mniejszy... a dodatki są już dochodem.
Wg ustawy o pomocy społ, wszystkie miesięczne wpływy, w tym dodatki mieszkaniowe i energetyczne są dochodem, zatem wg mnie, opłacenie czynszu jak i energii można potraktować dokładnie tak samo jak dodatki.
3. Kazałabym matce złożyć podanie o dodatek energetyczny i mieszkaniowy, i dopiero po tym liczyła dochody! U nas osoba ubiegająca się o stały, musi iść do gminy po te dodatki, nie ma możliwości dania całej kwoty zasiłku i aby ta osoba sama opłacała opłaty, taka polityka...
PS
Można mieć i tys zł miesięcznie za prąd, jeśli mieszkanie nie ma gazu, ciepłej wody i co, wszystko na prąd, zatem nie ma się co dziwić kwotą

2. Córka przeznacza na matkę 800zł miesięcznie, sporo, ale skoro matka nie ma dochodów to należy się jej dodatek mieszkaniowy i energetyczny, i czynsz będzie mniejszy... a dodatki są już dochodem.
Wg ustawy o pomocy społ, wszystkie miesięczne wpływy, w tym dodatki mieszkaniowe i energetyczne są dochodem, zatem wg mnie, opłacenie czynszu jak i energii można potraktować dokładnie tak samo jak dodatki.
3. Kazałabym matce złożyć podanie o dodatek energetyczny i mieszkaniowy, i dopiero po tym liczyła dochody! U nas osoba ubiegająca się o stały, musi iść do gminy po te dodatki, nie ma możliwości dania całej kwoty zasiłku i aby ta osoba sama opłacała opłaty, taka polityka...
PS
Można mieć i tys zł miesięcznie za prąd, jeśli mieszkanie nie ma gazu, ciepłej wody i co, wszystko na prąd, zatem nie ma się co dziwić kwotą
mam prawo się dziwić i dopytać bo np nie chcę opłacać energii sąsiadowi który ciągnie na lewo prąd od klientki kablem wiszącym za oknem. Takie cuda u nas:

Oprócz Pomoc od córki a zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
czy asiłek stały przy pobyci humanitarnym?
precedens?
pomoc rzeczowa
Spadek osób korzystajacych z pomocy.
Dodatkowo dla emerytów - ktoś coś wie ?
Nowe druki wywiadów dla ZDO
art 47 ust 4 dom dla matek z dziećmi
Co byście zrobili?
ryczałt, delegacja, swoje auto
POPŻ
podwożenie klientów
rezygnacja z DPS - uchylenie decyzji
Lakarz rodzinny - odmowa pomocy