Mam rodzinę wielodzietną z dwoma osobami niepełnosprawnymi w składzie rodziny. Otrzymują pomoc rzeczową w postaci odziezy, zapłaty za rachunek za prąd , czy dostarczenie produktów zywnosciowych. Osoby z kręgu zobowiazanych do alimentacji świadczą stałą i sytematyczną jednak bezgotówkową pomoc, są niemal codziennie u rodziny, zabierają dzieci do siebie itd. Rodzina nie otrzymuje gotówki do ręki od udzielających pomocy i teraz trzeba wyliczyć dochód rodziny.
Czy opłacenie przez pomagających rodzinie rachunku za prąd mam liczyć jako dochód? Czy jest to pomoc rzeczowa- bo dzięki tej pomocy mają energię elektryczną, bo po zapłaceniu rachunku podłaczono im prąd ponownie do domu.
Również odzież, zywność czy art, chemii gospodarczej mają swoją wartość gotówkową i czy mam przeliczyć wartość produktów i doliczyć rodzinie do dochodu?
Czy do dochodu rodziny doliczam tylko kwoty jakie rodzina otrzymała do ręki?
Pardzo prosze o odpowiedź.
pomoc rzeczowa czy alimenty w naturze
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: pomoc rzeczowa czy alimenty w naturze
Naprawdę nikt nie ma podobnego problemu?
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Jeśli płacą w ciągłości to opłacane rachunki za prąd możesz doliczyć do dochodu. Żywność, środki czystości licz jako rzeczowe bo to są na pewno różne kwoty.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mikannn dziękuję za odpowiedź. Rachunki płaci rofzina sama ale jak im odcięli prąd to złożyła się rodzina jednorazowo. A co z zakupem leków - czy doliczam wartość faktury do dochodów? Rodzina makipione leki ale nie ma faktury bo to kupił ktoś z rodziny. Bardzo proszę o podstawę prawną lub interpretacje bo mam z tym problem. Szykuje się nam kontrola.
Oprócz pomoc rzeczowa czy alimenty w naturze - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Decyzja odmowna i ponowny wniosek
czy wliczyć do dochodu świadczenia osoby przebywającej w ZK
Uchylenie decyzji na zasiłek stały.
Ubezpieczenie 90 dni dla rolnika nie zgłoszonego do KRUS
wywiad środowiskowy u dłużnika alimentacyjnego
wnioski na dożywianie - termin wydania decyzji
wywiad plus-zmiana syt. zawodowej
Zasiłek stały na nowych zasadach.
Jaki dochod biora pod uwage do obiadow ??
odpowiedź na pismo GKRPA o osobie kierowanej na leczenie
schronienie - wygasniecie decyzji
członek rodziny może odbrać świadczenie?
leczenie psychiatryczne -wniosek do sądu
Obiady dla dzieci w szkole ???
wniosek o udostępnienie danych osobowych
DPS a praca w ZAZ i do tego komornik