Pomoc Studentce - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 kwie 2016, 20:48

Witam wszystkich asystentów,

Zwracam się do Was z wielką prośbą. Zacznę od tego, że jestem studentką Uniwersytetu Śląskiego Wydziału Etnologii i Nauk o Edukacji na kierunku Pedagogika o specjalności Wychowanie Przedszkole z Wczesnym Wspomaganiem Rozwoju Dziecka...

Pisząc pracę mgr na temat asystenta rodziny a wczesne wspomaganie rozwoju, napotkałam problemy związane z niechęcią do wypełnienia ankiety...

(Zastanawiającym jest dla mnie fakt, iż niechęć do wypełnia nie wzięła się tylko z braku czasu asystentów lecz również ze specjalistycznych pytań z zakresu wczesnej interwencji w mojej ankiecie.... lecz skoro asystenci współpracują z osobami niepełnosprawnymi, udzielają określonej formy wsparcia, znają ich problemy to dlaczego nie zechcieli udzielić odpowiedzi?? )

Wychodząc z kolejnego ośrodka pomocy, tracąc motywację oraz siły postanowiłam poprosić Was, moi wybawiciele na forum o wypełnienie dla mnie ankiet w 100% anonimowej.

Byłabym baaardzo wdzięczna o jakikolwiek odzew :)
Przesyłam link do ankiety.

https://docs.google.com/forms/d/1EoMkez ... ested=true
justyna32136
Praktykant
Od: 08 kwie 2016, 10:54
Zajmuję się:

Napisano: 12 kwie 2016, 10:14

wykonane:0 Bylam kiedys studentkom i wiem, jak trudnojest przeprowadzac ankiety :) zachecam to tylko chwila czasu
Asystentura

Napisano: 12 kwie 2016, 10:16

Asystentura pisze:wykonane:0 Bylam kiedys studentkom i wiem, jak trudnojest przeprowadzac ankiety :) zachecam to tylko chwila czasu
*studentką
Asystentura

Napisano: 12 kwie 2016, 17:29

Szkoda czasu. Zastanawia mnie cel badań. Nie dziwię się że nikt nie chciał z ar marnować czasu na tą ankietę.
Mona123
Stażysta
Od: 24 sty 2016, 18:56
Zajmuję się: AR

Napisano: 12 kwie 2016, 17:51

Dziękuję za wypełnienie ankiety i wsparcie :)

Celem badań jest ukazanie wiedzy asystentów na temat problemów rodzin objętych wczesną interwencją, wykrycie i przedstawienie częstotliwości pracy oraz ustalenie ich zdania na temat konieczności współpracy ze wskazanymi rodzinami.

Podobną ankietę wypełnią rodzice dzieci objętych wczesną interwencją z zapytaniem czy widzą potrzebę współpracy i czy potrzebowaliby takiej pomocy....

Wypełnienie ankiety to tylko kilka minut :)

Zachęcam i bardzo dziękuję za wszelką pomoc :)
justyna32136
Praktykant
Od: 08 kwie 2016, 10:54
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2016, 9:56

Dla mnie również ankieta jest, z całym szacunkiem, ale bez sensu, dlatego też nie wypełnię jej, ale z chęcią odniosę do tematu. Proponuję zapoznać się z ustawą o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (art.11) oraz poczytać czym zajmuje się asystent rodziny, bo po przeglądnięciu ankiety widzę duże rozbieżności w rozumowaniu tego pojęcia (asystent rodziny nie jest asystentem osoby niepełnosprawnej, nie jest rehabilitantem, nie jest też opiekunką i nie pracuje z dziećmi tylko z rodzicami itd...). Asystent moim zdaniem nie powinien być przyznawany ze względu na opinię o potrzebie wczesnego wspomagania a ze względu na trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo- wychowawczych i ogólne nieradzenie sobie z funkcjonowaniem rodziny w środowisku i inne sprzężone problemy. A gdy jest niepełnosprawność czy taka opinia to chyba każdy asystent wie jak działać i co robić...
tr_ar

Napisano: 14 kwie 2016, 22:45

Idealnie to wyjaśniłaś tr_ar :)
Mona123
Stażysta
Od: 24 sty 2016, 18:56
Zajmuję się: AR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x