pomoc z wnioskiem - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 mar 2014, 18:14

mam wnioskodawcę, ma własnościowe mieszkanie wykupione w bloku - którego pozostała część podlega pod zarządcę
tytuł prawny we wniosku????

Ponosi wydatki na śmieci i wodę zimną: 77 złotych.

Dochód z 1 miesiąca 1103,04 złote - 4 osoby w składzie rodziny.
1 kwh wychodzi 0,4902.

brak gazu przewodowego (ma co i cw - i tu też pytanie bo skoro sam sobie ogrzewa to chyba dobrze zaznaczył??)

podpowiedzcie jak obliczyć dodatek mieszkaniowy? Chcę sprawdzić czy dobrze to liczę
~ola

Napisano: 18 mar 2014, 10:24

No, chyba nie do końca dobrze.
Skoro mieszkanie własnościowe, to spółdzielcze, a w takim przypadku brak mi tu kosztów eksploatacji i ogrzewania.
~jh

Napisano: 18 mar 2014, 21:05

a jeżeli ma własnościowe i nie ma zarządcy to wtedy też liczę koszty eksploatacji??? I tak właściwie co się składa na koszty eksploatacji??
~nowa

Napisano: 19 mar 2014, 10:49

https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0011561817 tu macie co jest wydatkiem dla danego lokalu
~małe ww

Napisano: 19 mar 2014, 12:25

O właśnie.

Ja tylko ponownie spróbuję upomnieć się o słownictwo, bo wyrazy mogą narobić troszkę zamieszania.
Jeśli naprawdę mieszkanie >własnościowe< to chyba tylko spółdzielcze, nie kojarzę innych możliwości. Jeśli spółdzielcze, to jest spółdzielnia czyli zarządca i to on ma problem.
Jeśli nie ma ani spółdzielni ani zarządcy, to mieszkanie jest prywatne, wnioskodawca jest właścicielem i nie może być mowy o >kosztach eksploatacji< lecz raczej o zaliczkach na gospodarowanie nieruchomością wspólną.
Jeśli z kolei nie występują takie zaliczki, to moim zdaniem trzeba traktować jak w par.2 ust.1 pkt 4 Rozporządzenia, czyli bez wspomnianych kosztów eksploatacji.
~jh

Napisano: 19 mar 2014, 12:32

Zaraz, zaraz. Na wstępie widzę >pozostała część podlega pod zarządcę<. Czyli jest jakiś zarządca. To ja teraz nie rozumiem.

W każdym razie pierwszym problemem jest ustalenie sposobu zarządzania - kto zarządza, kto administruje, kto rozlicza opłaty (za nieruchomość wspólną, za główne liczniki itd.), kto może zbiera zaliczki, kto ma potwierdzić wniosek i komu przelewać dodatek.
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x