Wnioskodawca pracuje oraz płaci alimenty żonie z którą zamieszkuje. Żona oświadczyła mi, że utrzymuje się ze swojej pensji oraz alimentów. Czy do dochodu wliczam pensję męża, żony oraz alimenty?
Słusznie.
Jeżeli razem w gospodarstwie. Gdyby jednak w odrębnych, to żonie zaliczamy jej wynagrodzenie oraz alimenty (ale nie wynagrodzenie osoby płacącej te alimenty).
Jesteście w błędzie. Alimenty należy zaliczyc do dochodu rodziny.Nie ma to żadnego znaczenia kto komu płaci . Własnie wygrałam identyczną sprawę w SKO !!!!!
Dochodem są przecież wszyskie przychody pomniejszone o koszty uzyskania przychodu itd... i nalezy je wliczać do dochodu gospodarstwa domowego ubiegającego się o przyznanie dodatku mieszkaniowego
popieram Mariolę miałem kiedyś podobną sprawę i również SKO mi ją utrzymało.
ale - przemkną kiedyś przez forum wyrok NSA w takiej sprawie i był zgoła odmienny - Jeśli Mariola ma świeżą sprawę przyznaje jej racje w 100%
ps. ale tworzyć wspólne gospodarstwo i płacić alimenty oj coś tu nie gra
Ja nie rozumiem. Była podpowiedź: alimenty zaliczyć, a Wy uznajecie to za błąd i z przekory doradzacie: zaliczyc.
Jak Wy tak, to ja tak: nie zgadzam się by zaliczyc - i proponuję zaliczyć. Hej. Alimenty oczywiście. Hej.
Przy okazji nie zgadzam się z poglądem, że >Nie ma to żadnego znaczenia kto komu płaci<. Mnie jako osobie trzeciej jest wszystko jedno czy osoba A płaci B czy odwrotnie, jednak gdy rozpatruję wniosek osoby C, to już nie jest mi wszystko jedno czy C płaci A czy A płaci C.
płacenie alimentów nie wiąże siez odrębnym gospodarstwem domowym. zasadniczo ludzie sie rozchodzai sa alimenty ale bywa ze małżonek nieporadny i potrafi przepuscić całakase zamiast dac na utrzymanie wtedy wyrok o alimentach i musi dać zonie na utrzymanie (inaczej komornik) ale nadal moga tworzyc \"zgodne\" małżeństwo.