czy liczyć alimenty - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 18 mar 2014, 11:34

Wnioskodawca pracuje oraz płaci alimenty żonie z którą zamieszkuje. Żona oświadczyła mi, że utrzymuje się ze swojej pensji oraz alimentów. Czy do dochodu wliczam pensję męża, żony oraz alimenty?
~Iga

Napisano: 18 mar 2014, 13:01

Proszę niech ktoś się wypowie
~Iga

Napisano: 18 mar 2014, 15:16

przecież te alimenty są z pensji mężą, nie możesz dublować
~ja

Napisano: 18 mar 2014, 15:44

Słusznie.
Jeżeli razem w gospodarstwie. Gdyby jednak w odrębnych, to żonie zaliczamy jej wynagrodzenie oraz alimenty (ale nie wynagrodzenie osoby płacącej te alimenty).
~jh

Napisano: 18 mar 2014, 15:55

Jesteście w błędzie. Alimenty należy zaliczyc do dochodu rodziny.Nie ma to żadnego znaczenia kto komu płaci . Własnie wygrałam identyczną sprawę w SKO !!!!!
Dochodem są przecież wszyskie przychody pomniejszone o koszty uzyskania przychodu itd... i nalezy je wliczać do dochodu gospodarstwa domowego ubiegającego się o przyznanie dodatku mieszkaniowego
~Mariola

Napisano: 18 mar 2014, 15:59

popieram Mariolę miałem kiedyś podobną sprawę i również SKO mi ją utrzymało.
ale - przemkną kiedyś przez forum wyrok NSA w takiej sprawie i był zgoła odmienny - Jeśli Mariola ma świeżą sprawę przyznaje jej racje w 100%
ps. ale tworzyć wspólne gospodarstwo i płacić alimenty oj coś tu nie gra
~małe ww

Napisano: 19 mar 2014, 11:54

Ja nie rozumiem. Była podpowiedź: alimenty zaliczyć, a Wy uznajecie to za błąd i z przekory doradzacie: zaliczyc.

Jak Wy tak, to ja tak: nie zgadzam się by zaliczyc - i proponuję zaliczyć. Hej. Alimenty oczywiście. Hej.

Przy okazji nie zgadzam się z poglądem, że >Nie ma to żadnego znaczenia kto komu płaci<. Mnie jako osobie trzeciej jest wszystko jedno czy osoba A płaci B czy odwrotnie, jednak gdy rozpatruję wniosek osoby C, to już nie jest mi wszystko jedno czy C płaci A czy A płaci C.
~jh

Napisano: 19 mar 2014, 12:37

jh nie denerwuj się na tą polemikę ale orzecznictwo w DM zmienia się jak pogoda w marcu ;) i jeszcze w zależności od regionu kraju
~małe ww

Napisano: 19 mar 2014, 12:39

płacenie alimentów nie wiąże siez odrębnym gospodarstwem domowym. zasadniczo ludzie sie rozchodzai sa alimenty ale bywa ze małżonek nieporadny i potrafi przepuscić całakase zamiast dac na utrzymanie wtedy wyrok o alimentach i musi dać zonie na utrzymanie (inaczej komornik) ale nadal moga tworzyc \"zgodne\" małżeństwo.
~@@@

Napisano: 19 mar 2014, 12:55

może być też tak, iż alimenty są płacone z dodatkowo wykonywanych prac dorywczych wnioskodawcy ?
~pracownik

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x