Przyszła do mnie kobieta która mówi że pobrała cały okres wychowawczego nie prawnie ponieważ nie wiedziała że maz pracuje ze sa za granica poniewaz mimo tego ze sa razem zameldowani nie utrzymuja kontaktu. Wystawiam nienależnie pobrane ale co dalej kobieta jest na zasiłku. Dodam że przedłuzajac wychowawcze dostarczyła zaświadczenie ze maż jest bezrobotny a pracował tylko ze w holandii.
ja bym wystąpiła na Twoim miejscu do ROPS-u o ustalenie czy w tej sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji bo może się tak stać że nie ty powinnaś wydac decyzje w tej sprawie a nawet możesz mieć swoją decyzję do unieważnienia do SKO- miałam taką sytuację że ROPS przyznała decyzją dodatek z tutułu wychowawczego bez przyznanwania rodzinnego - w mojej sprawie mąż pobierała zasiłek rodzinny za granicą a kobieta że była uparta i bardzo ,,domolna,, ROPS przyznała jej dodatek z tytułu urlopu wychowawczego. A i jeszcze jedno- była to legalna praca? ma tam mąż rodzinne na dzieci? Może w ROPSie coś wiedzą? Do nich trafiają druki E 401 i E 411
podaj mi proszę podstawy do tego że ustaliłaś kobiecie nienależnie pobrane i kazałaś jej wracać- nie wie pewnie jaki osiągnął jej mąż dochód!! Coś tu się nie trzyma!!! Tak myślę