pomocy pilne :( - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 mar 2011, 12:55

wiem że banalne pytanie ale już sama nie jestem pewna czy dobrze myślę:
przyznałam osobie zasiłek pielegnacyjny- znaczny stopień niepełnosprawności a wówczas jeszcze nie pobierała dodatku pielęgnacyjnego z zus. ostatnio się dowiedziałam ze osoba od czerwca 2010 roku pobiera dodatek piel przy emeryturze i nie poinformowała mnie o tym. więc mam jej uchylić prawo do zasiłku piel u siebie od czerwca 2010 roku i w tej samej decyzji uznać że są to nienależnie pobrane?? czy uchylić decyzję i jak się uprrawomocni to wówczas wydać dec. o nienależnie pobranych św. i zobowiązać do zwrotu??
Pierwszy raz mam sytuację ze świadczeniami nienaleznie pobranymi dlatego pytam. prosze pomóżcie.
~Ana

Napisano: 09 mar 2011, 13:18

My robimy tak, że uchylamy i dopiero kiedy świadczenie będzie uchylone, czyli decyzja się uprawomocni wydajemy drugą decyzję o nienależnie pobranych św z wyznaczonym terminem do zwrotu kwoty.
~lukasz

Napisano: 09 mar 2011, 13:51

tak jak lukasz
~ulaaaaaaa

Napisano: 17 mar 2011, 16:27

Najpierw dec. o zwrocie, później uchylenie. Uchylić można, gdy zmiana syt. rodzinnej, dochodowej lub nienależnie pobrane świadczenie. Tylko wtedy.
~Filip

Napisano: 18 mar 2011, 9:44

Filip,chyba chodziło Ci o umorzenie?
~xxx-Lena

Napisano: 18 mar 2011, 10:53

uchylenie decyzji i w tej samej my dajemy odmowę,
po uprawomocnieniu druga decyzja ustalamy kwotę i żądamy zwrotu
~ele

Napisano: 18 mar 2011, 13:08

Nie, nie umorzenie. Tak jak napisałem. Zgodnie z naszą ustawą, uchylić możemy bez zgody strony tylko w tych trzech przypadkach (zmiana syt. rodzinnej, dochodowej lub nienależnie pobrane świadczenia). Na jakiej podstawie uchylić, gdy jest prawo do dodatku piel.? Owszem, bo nie przysługuje zasiłek gdy prawo do dodatku, tylko na jakiej podstawie uchylić? Można uchylić, gdy świadczenie jest nienależne, zatem najpierw dec. o zwrocie, a później, zgodnie z ustawą, można już pierwotną dec. uchylić (mowa o uchylaniu bez zgody strony).
~Filip

Napisano: 23 mar 2011, 19:20

ja robię tak jak Filip. Nie można uchylać wstecz decyzji na podstawie art. 32 ust.1.
~Ania

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x