POMOCY !!!!!!!!!!!
POMOCY !!!!!!!!!!!
Czy przyznajac zasiłek okresowy w miesiacu wrześniu 2015 r.na okres trzech miesięcy mozna uwzględnic w tej decyzji zmiane kryteriów dochodowych od października ( nowe rozporzadzenie).
Re: POMOCY !!!!!!!!!!!
Przyznać można, ale w X zmiana decyzji.Nie ma innej możliwości.
olaola - oczywiście, że można zrobić tak jak piszesz. Można wybrać 2 warianty :
1. przyznając od razu taka kwotę zasiłku, żeby po uwzględnieniu październikowych kryteriów zasiłek okresowy nie był niższy niz 50 % różnicy m-dzy kryterium a dochodem. Np osobie samotnej bez dochodu przyznajesz 317 zł i po kłopocie.
2. W podstawie prawnej wstawić 2 rozporządzenia , to obowiązujące do września i to od października i przyznać zasiłek okresowy na wrzesień wyliczony wg. starego a na październik wg. nowego rozporządzenia.
Zauwazyłem, że pracownikom socjalnym tak wpaja sie "świętość" KPA i tych artykułów z ustawy, które pasują kierownikom, że sami przestają myśleć i prześcigają się w komplikowaniu sobie i innym życia.
Jakoś kierownicy od nastu lat nie przestrzegają ustawy jeśli chodzi o liczbę pracowników i nic sie nie dzieje.
A teraz zamiast oszczędzać sobie pracy to wymyśla się takie rozwiazania żeby jej dodać.
1. przyznając od razu taka kwotę zasiłku, żeby po uwzględnieniu październikowych kryteriów zasiłek okresowy nie był niższy niz 50 % różnicy m-dzy kryterium a dochodem. Np osobie samotnej bez dochodu przyznajesz 317 zł i po kłopocie.
2. W podstawie prawnej wstawić 2 rozporządzenia , to obowiązujące do września i to od października i przyznać zasiłek okresowy na wrzesień wyliczony wg. starego a na październik wg. nowego rozporządzenia.
Zauwazyłem, że pracownikom socjalnym tak wpaja sie "świętość" KPA i tych artykułów z ustawy, które pasują kierownikom, że sami przestają myśleć i prześcigają się w komplikowaniu sobie i innym życia.
Jakoś kierownicy od nastu lat nie przestrzegają ustawy jeśli chodzi o liczbę pracowników i nic sie nie dzieje.
A teraz zamiast oszczędzać sobie pracy to wymyśla się takie rozwiazania żeby jej dodać.
We wrześniu wpisujesz podstwę prawną rozporządzenia , które wchodzi w życie z dniem 1 października 2015 r. ?????
Ja robię tak jak t.franek

To równie dobrze ja mógłbym spytać : we wrześniu przyznajesz zasiłek okresowy na październik wiedząc, że wpisane w podstawie prawnej rozporzadzenie traci moc z dniem 1 października ?agni pisze:We wrześniu wpisujesz podstwę prawną rozporządzenia , które wchodzi w życie z dniem 1 października 2015 r. ?????![]()
Czy 1 października wygasają wszystkie decyzje ??nie będą świadczone usługi opiekuńcze ? dzieci nie dostaną obiadów w szkole ? bo przecież nie zrobisz wszystkich wywiadów i nie wydrukujesz decyzji w ciągu jednego dnia , a nie możesz ich wydać z mocą wsteczną.
A później się oburzamy jak pracowników w mediach przedstawiają jako biurokratów dla których ważniejszy jest papierek i przepisy niż pomoc człowiekowi.
Bzdura!herbi pisze:olaola - oczywiście, że można zrobić tak jak piszesz. Można wybrać 2 warianty :

czyli wydając decyzje np. na zasiłek stały w dniu 30 września następnego dnia wszczynacie postępowanie w sprawie jej zmiany ?
Można i tak . Tylko później nie narzekajcie, że pracownicy socjalni są przepracowani.
Pozdrawiam miłośników KPA
Można i tak . Tylko później nie narzekajcie, że pracownicy socjalni są przepracowani.
Pozdrawiam miłośników KPA

Milosc nie ma tutaj nic do rzeczy. Jako instytucja państwowa działamy w ramach przepisów prawa i na podstawie przepisów prawa, czy się nam to podoba czy nie.
Ciekawe... wpisać w podstawę prawną coś, co jeszcze nie weszło w życie...herbi pisze: 2. W podstawie prawnej wstawić 2 rozporządzenia , to obowiązujące do września i to od października i przyznać zasiłek okresowy na wrzesień wyliczony wg. starego a na październik wg. nowego rozporządzenia.
Oprócz POMOCY !!!!!!!!!!! - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Zasiłek stały
Wywiad z pełnoletnim wychowankiem MOSu - obiady
poratujcie
Gospodarstwo rolne
decyzje na dożywianie a nowe kryterium dochodowe
Cofnięcie skierowania na zywnosc
Usługi Opiekuńcze
STAŁY od kiedy
podejrzany o przemoc z pełnomocnikiem na ZI
zasiłek okerowy a nowe rozporzadzenie
Jak to zrobić.