Witam, mam bardzo poważny problem, moja mam cierpi na depresje, dodatkowo popija czasem alkohol, ojciec tez pije, ale on jakoś funkcjonuje w społeczeństwie , natomiast ona zamknęła się w sobie, nie wiem co robić, bo od kilku tygodni je jak wróbel, nie chce słyszeć o żadnym szpitalu, nie chce znikąd pomocy, I chciałabym sie dopytać czy jeśli sie zgłoszę z tym do OPS to jakiej pomocy mogę się spodziewać, czy w ogóle mogę jeśli ona nie wyraża takiej zgody, Poradzcie, prosze ....
Depresja jest chorobą. To zaburzenie psychiczne, które trzeba leczyć i zwrócić się do lekarza psychiatry o pomoc. Pracownik socjalny pewnie poradzi, żeby umówić mamę na wizytę do specjalisty psychiatry, albo też w przypadku zagrożenia życia ( nie je, odmawia przyjęcia leczenia itp.) można wezwać karetkę pogotowia zaznaczając że to ma być pomoc psychiatryczna, albo też zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia psychicznego wystąpić do sądu o wydanie orzeczenia o skierowanie na leczenie psychiatryczne bez wymaganej zgody osoby chorej. Proponuję rozważyć te możliwości, ale i tak pójść do lokalnego OPS-u i poprosić o wsparcie i poradę jak tego wszystkiego dokonać. Może też zaproponują inną pomoc mając na uwadze lokalny system pomocy?