klientka żąda wydania opinii - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 lis 2015, 8:49

Sąd rodzinny na wniosek jednej z instytucji ( nie pomocy społecznej) zainteresował się sytuacją dzieci w pewnej rodzinie i wszczął sprawę o ograniczenie lub pozbawienie władzy rodzicielskiej. Matka chce od nas opinii na temat współpracy jej z naszym OPS- tak to dokładnie zapisała w treści wniosku. Zwykle to sąd się do nas zwraca i określa co chce za informacje, natomiast sformułowanie "proszę o opinię na temat mojej współpracy z GOPS" jest dla mnie zagadkowe.
Poinformowaliśmy, żeby pani zwróciła się do sądu rodzinnego aby sąd nas poprosił o opinię, ale pani chce koniecznie ją otrzymać od nas bez pośrednictwa sądu, nawet nie wiem, czy tę opinię potem rzeczywiście w sądzie przedstawi.
Taka jest praktyka, że na wniosek sądu piszemy obszerną opinię o rodzinie, ale czy słusznie możemy odmówić wydania decyzji klientce z informacją, żeby wniosek złożyła do sądu o wydanie opinii przez OPS na polecenie sądu, czy też musimy jej wydać opinię na jej wniosek?
Nie chcemy się uchylać, ale chcemy przygotować rzetelną opinię dla sądu, bo rzeczywiście w rodzinie są problemy, a dając pani do rąk własnych opinię nie mam pewności czy ta opinia trafi do sądu. A może wydać ją klientce i jednocześnie do wiadomości sądu? Tylko na jakiej podstawie skoro się do nas nie zwrócił?
Co byście zrobili w tej sprawie?
Proszę o pomoc, bo klientka złożyła pisemną skargę na to że nie chcemy jej wydać opinii, tylko odsyłamy do sądu. Może źle robimy?
ooops

Napisano: 18 lis 2015, 9:34

Wydać opinię! Na jakiej podstawie jej odmówicie??? Nie bo nie???
Po prostu będziecie mieli już gotowa opinię dla sądu jeśli się do was zwróci!
abc

Napisano: 18 lis 2015, 9:36

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
ooops

Napisano: 18 lis 2015, 12:41

Ej, nie tak szybko :D
A na jakiej podstawie wydać taką opinię? Jaki przepis nas upoważnia do tego lub wręcz mówi że mamy taki obowiązek?
Teraz jak ktoś będzie chciał opinii czy prawidłowo się zajmuje matką chorą, albo czy pije czy nie pije, albo czy w małżeństwie mu się układa czy nie, to będzie prosił o opinię i nic tylko będziemy opinie trzaskać.
Każdy będzie miał oczywiście uzasadnioną potrzebę i jakieś postępowanie sądowe, a to rozwód, a to orzeczenie o potrzebie leczenia odwykowego itp.
A my nic tylko pisać będziemy. Naprawdę musimy? Gdzie jest taki przepis, abc?
Ja bym tylko dla sądu, prokuratury, policji wydawał informacje na wniosek o udostępnienie danych osobowych i tyle.
mobby dick

Napisano: 18 lis 2015, 13:01

ja poinformowałabym petentkę że jeśli sąd się zwróci to opinia zostanie wystawiona itd.
ankaw
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 11:45
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2015, 15:02

Temat przerabiałam z prawnikiem, podobne były problemy z opinią dla fundacji itp. na wniosek strony w ramach pracy socjalnej możemy zrobić i wydać opinię
nina12

Napisano: 19 lis 2015, 17:40

Podstawowy błąd - to nie pracownik socjalny ma się tłumaczyć dlaczego nie chce wydać opinii, tylko klient musi się zwrócić na piśmie zawierającym PODSTAWĘ PRAWNĄ, upoważniającą go do otrzymania takiej opinii.
Maxx

Napisano: 23 lis 2015, 16:57

U nas klient napisał pismo że chce informację która trafi do sądu i poinformowaliśmy, że przygotujemy i wydamy na wniosek sądu rodzinnego, ale się zezłościł klient i skargę na kierownika OPS napisał do burmistrza. Czekamy na werdykt.
Ulka Biała

Napisano: 26 lis 2015, 14:18

jeszcze trochę to baba-żaba zażąda opinii i będę latać na wywiady wydawać durne opinie bo co można stwierdzić po 1 czy 2 krotnym pobycie lub rozmowie? dziwić się że po takich opiniach sąd podejmuje decyzje i dzieją się tragedie
makak

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x