Zawsze mam z tym problem. Pani miała zasiłek stały do 23 marca, wniosek do zespołu orzekającego złożyła 1 kwietnia a do nas wniosek o zasiłek stały 28 kwietnia, orzeczenie z 22 kwietnia. Od kiedy przyznać??
Ustawa o pomocy społecznej : świadczenia pieniężne z pomocy społecznej przyznaje się i wypłaca za okres miesiąca kalendarzowego, począwszy od miesiąca, w którym został złożony wniosek wraz z wymaganą dokumentacją. W przypadku gdy uprawnienie do świadczenia nie obejmuje pełnego miesiąca, świadczenie przyznaje się za niepełny miesiąc, a kwotę świadczenia ustala się, dzieląc pełne kwoty przez liczbę dni kalendarzowych tego miesiąca i mnożąc przez liczbę dni objętych świadczeniem.
Pozostaje pytanie, od kiedy miał uprawnienie (nie kiedy je ustanowiono).
orzeczenie było wydane do 23 marca 2016 roku, to kolejne do 2018 a niepełnosprawność istnieje od 2015. I teraz nie wiem czy robić kontynuację czyli od 24 marca czy od daty złożenia wniosku tj. od 28 kwietnia czy jak Mazurkiewicz twierdzi od 1 kwietnia??
Nie ma podstaw, by przyznać od 24 marca. Ustawa jasno definiuje- od miesiąca, w którym został złożony wniosek wraz z wymaganą dokumentacją.
Jeśli na dzień 01.04.2016 r. posiadała uprawnienia, to od 1 kwietnia- jak stanowi przepis ustawy.
Nie rozumiem. Dlaczego zasiłek stały ma zostać przyznany od 1 kwietnia, skoro zespół orzekający o stopniu niepełnosprawności wydał orzeczenie dopiero 22 kwietnia? Więc dopiero 22 kwietnia uzyskuje wymaganą dokumentację. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?