Pomocy - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 maja 2021, 21:51

Witam, mam problem Pani przeprowadziła się do naszej gminy w poprzedniej miała stypendium do kwietnia tego roku dzieci były zapisane wtedy w szkole tam. Teraz oświadcza, że dzieci uczą sie oczywiście zdalnie w szkole niemieckiej gdyż kiedyś mieszkali w Niemczech słabo mówią po polsku, mają problemy w polskiej szkole, dlatego uczą się w niemieckiej, ale mieszkają w Polsce. Nie wiem czy powinnam przyznać jej stypendium? Dziękuję za pomoc
Martencjusz
Praktykant
Od: 23 lut 2021, 9:36
Zajmuję się: ŚW/FA/DS

Napisano: 17 maja 2021, 9:00

Martencjusz pisze:
16 maja 2021, 21:51
Witam, mam problem Pani przeprowadziła się do naszej gminy w poprzedniej miała stypendium do kwietnia tego roku dzieci były zapisane wtedy w szkole tam. Teraz oświadcza, że dzieci uczą sie oczywiście zdalnie w szkole niemieckiej gdyż kiedyś mieszkali w Niemczech słabo mówią po polsku, mają problemy w polskiej szkole, dlatego uczą się w niemieckiej, ale mieszkają w Polsce. Nie wiem czy powinnam przyznać jej stypendium? Dziękuję za pomoc
Sama jestem ciekawa jak rozwiążesz sprawę ;)
Również miałabym sporo wątpliwości - ustawa mówi że uczniowi szkoły przysługuje stypendium - nie ma mowy o tym czy szkoła musi mieścić się na terenie RP czy nie... Ale z drugiej strony wniosku składa się do 15.09. na dany rok szkolny. W roku szkolnym 2020/21 miała przyznane stypendium (nie musi otrzymać na cały rok szkolny). Jeśli przyjmiesz wniosek - to co będzie szczególną okolicznością że przyjmujesz go po terminie? Stypendium już na ten rok miała...
Moja wielka prośba - daj znać jak sprawa się rozwiąże ;)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 20 maja 2021, 10:30

Pomoc materialna przysługuje uczniom szkół publicznych, niepublicznych i niepublicznych szkół artystycznych o uprawnieniach publicznych szkół artystycznych oraz słuchaczom kolegiów pracowników służb społecznych – do czasu ukończenia kształcenia, nie dłużej jednak niż do ukończenia 24. roku życia.

Prawo oświatowe reguluje, że szkoły publiczne i niepubliczne muszą m.in.: realizować podstawy programowe, zasady klasyfikacyjne oraz wskazują podmioty, które mogą je prowadzić. Już to jest problemem. Nie rozgryzłem jednak całkiem problemu, pozostaję sceptyczny w kwestii przyznania.
SanEscobar
Praktykant
Od: 12 maja 2021, 14:16
Zajmuję się: ŚR/FA/ST

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x