Nieodebrana decyzja zmieniająca/brak faktur - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 maja 2021, 14:43

Cześć,
1. Jaką stosujecie praktykę w przypadku osób, które nie odebrały decyzji zmieniającej, brak jest z taką osobą kontaktu i nie dostarczyła dowodów poświadczających wysokość wydatków związanych z procesem edukacji?

2. Osoba nie odebrała decyzji zmieniającej z uwagi na przeprowadzkę (o której strona nie poinformowała organu z własnej woli). Próbowałam skontaktować się z osobą z uwagi na zwrot listu i udało mi się ustalić telefonicznie, że w grudniu wyprowadziła się do innego miasta. Poprosiłam o informację chociaż drogą e-mailową ale gdyby się zdarzyło, że osoba nie dopełni tego obowiązku to co wówczas pozostaje mi zrobić?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za okazaną pomoc
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 13 maja 2021, 14:53

Klara27 pisze:
13 maja 2021, 14:43
Cześć,
1. Jaką stosujecie praktykę w przypadku osób, które nie odebrały decyzji zmieniającej, brak jest z taką osobą kontaktu i nie dostarczyła dowodów poświadczających wysokość wydatków związanych z procesem edukacji?

Zgodnie z KPA - prawidłowo wysłana, uprawomocniona decyzja wpięta w teczkę osobową czeka na dostarczenie faktur. Jeśli osoba do określonego terminu nie dostarczyła faktur to piszę jeszcze pismo przypominające o terminie. Niestety osoba ma możliwość przedstawić wydatki do końca roku szkolnego czyli do czasu na jaki zostało przyznane stypendium, jeśli tego nie zrobi to trudno - we wrześniu będziemy mieć "nadwyżkę finansową" ;)

2. Osoba nie odebrała decyzji zmieniającej z uwagi na przeprowadzkę (o której strona nie poinformowała organu z własnej woli). Próbowałam skontaktować się z osobą z uwagi na zwrot listu i udało mi się ustalić telefonicznie, że w grudniu wyprowadziła się do innego miasta. Poprosiłam o informację chociaż drogą e-mailową ale gdyby się zdarzyło, że osoba nie dopełni tego obowiązku to co wówczas pozostaje mi zrobić?
zastanawiam się w jaki sposób zmieniliście decyzję (bez udziału Strony) - Strona wiedziała o tym że zostało wszczęte postępowanie w sprawie zmiany decyzji? Zakładam że gdyby wiedziała to by poinformowała że od grudnia już nie mieszka w Waszej gminie wtedy byłoby wiadomo, że nie powinna otrzymywać stypendium w Waszej gminie ;)
Ja bym aktualnie wszczęła postępowanie i cofnęła jej prawo do stypendium wstecz (od czasu kiedy nie mieszka) i poinformowała że może się o nie ubiegać w gminie w której aktualnie mieszka (pytanie czy nie ma nienależnie pobranego świadczenia) ;)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 14 maja 2021, 8:10

InspektorOPS pisze:
Klara27 pisze:
13 maja 2021, 14:43
Cześć,

Zgodnie z KPA - prawidłowo wysłana, uprawomocniona decyzja wpięta w teczkę osobową czeka na dostarczenie faktur. Jeśli osoba do określonego terminu nie dostarczyła faktur to piszę jeszcze pismo przypominające o terminie. Niestety osoba ma możliwość przedstawić wydatki do końca roku szkolnego czyli do czasu na jaki zostało przyznane stypendium, jeśli tego nie zrobi to trudno - we wrześniu będziemy mieć "nadwyżkę finansową" ;)

zastanawiam się w jaki sposób zmieniliście decyzję (bez udziału Strony) - Strona wiedziała o tym że zostało wszczęte postępowanie w sprawie zmiany decyzji? Zakładam że gdyby wiedziała to by poinformowała że od grudnia już nie mieszka w Waszej gminie wtedy byłoby wiadomo, że nie powinna otrzymywać stypendium w Waszej gminie ;)
Ja bym aktualnie wszczęła postępowanie i cofnęła jej prawo do stypendium wstecz (od czasu kiedy nie mieszka) i poinformowała że może się o nie ubiegać w gminie w której aktualnie mieszka (pytanie czy nie ma nienależnie pobranego świadczenia) ;)
Po pierwsze - dziękuję, że zechciałaś się wypowiedzieć w tych sprawie ;).
Te 2 punkty powyżej dotyczą dwóch różnych sytuacji ale faktycznie mają jakiś wspólny mianownik...
Otóż tłumaczę. Zgody brałam jeszcze w listopadzie/grudniu. Myślałam, że to będzie dobra praktyka (to dopiero mój pierwszy rok szkolny ze stypendiami). Zastanawiam się, jak długo ważna jest taka zgoda i kiedy najlepiej od klienta takie zgody brać, żeby było optymalnie. Może będzie Pani w stanie odpowiedzieć.
Odnośnie nienależnych- to tu nie mam wątpliwości co do tego. Nie będzie. Pani wyprowadziła się z końcem grudnia. Mam już informację przesłaną drogą elektroniczną, która to potwierdza.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 17 maja 2021, 8:41

My mamy taką praktykę że zgody bierzemy koniec marca/początek kwietnia. Do takiej zgody załącza się dochody za okres styczeń-marzec i ułatwia to sprawę, ponieważ wiesz już czy się kwalifikuje na okres styczeń-czerwiec. Z drugiej strony - zgoda jest w mojej ocenie wszczęciem postępowania w sprawie zmiany decyzji przyznającej więc masz podstawę do zbierania dokumentacji i sprawdzenia czy ktoś się kwalifikuje - ułatwi to też przeliczenie otrzymanej dotacji i wydanie jej jak najwięcej ;)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x