pomocy - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 28 paź 2021, 14:07

Hej, jestem nowa w stypendiach...próbuję na razie to wszystko "ogarnąć"..proszę Was o radę, czy dobrze robię i rozumiem....
- wniosek, dochodami rodzina się łapię więc przyznaje stypendium.
Czy dotację, którą otrzymamy w listopadzie rozliczam na wszystkich uczniów, biorąc pod uwagę dochody rodziny (mamy 2 regulaminie 2 progi dochodowe)?
- jak już sobie podzielę to wychodzi kwota z dotacji + wkład własny.)
- decyzje wydaje do 30 listopada br. z zastrzeżeniem w decyzji, że przyznaje w kwocie (kwota z dotacji + własne podzielona na dzieci) miesięcznie na okres wrzesień - grudzień. Zawieram również informacje, o formie przyznanego stypendium (całkowite lub częściowe pokrycie kosztów udziału w zajęciach edukacyjnych) i info, o tym, że wypłata nastąpi do wysokości rachunków/faktur przedstawionych przez wnioskodawcę (do 10 grudnia faktury) wypłata do 31 grudnia. Zawarta również informacja, że nie rozliczona kwota stypendium w terminie wygasa????
I teraz moje 1 pytanie...strona złożyła wnioski na 2 dzieci (dwa osobne wnioski dwie osobne decyzje), faktury które wnioskodawca przedstawił dzielę po równo na 2 dzieci?????
2 pytanie...jak nie przedstawi faktur na całą kwotę do 10 grudnia to wypłacam stypendium na kwotę, na którą przedstawił rachunki? modyfikuję plan wypłat w sygnity, czyli kwota doniesionych faktur, na 2 osoby, na 4 miesiące????? Czy to dobre rozwiązanie?
Co w sytuacji kiedy przyniesie rachunki w marcu i chce wypłaty dodatkowej za poprzedni okres??? Nie mogę tego doliczyć do okresu styczeń-czerwiec skoro rachunki będą od stycznia?

Proszę o radę jak z tą dotacją, decyzjami i rozliczaniem rachunków/faktur...będę wdzięczna za każdą radę.
MOPS_OPS
Praktykant
Od: 28 paź 2021, 7:49
Zajmuję się: ST

Napisano: 04 lis 2021, 11:13

Odp. 1: Dzielenie faktur jest kwestią techniczną, możesz je sobie podzielić na jakie chcesz części, byleby zgodnie z logiką - nie dzielisz ołówka na 2 części, ale już całe zakupy art. piśmienniczych, internet, program komputerowy, laptop możesz, bo się da. Natomiast ja takie rzeczy jak obuwie, odzież, książki dedykowane danej klasie, co oczywiste też wycieczki - przypisuję do konkretnej osoby.
Odp. 2: To już nie jest takie proste - nie masz prawa zabrać mu kwoty stypendium, bo data 10 grudnia jest tylko czynnością techniczną ułatwiającą Ci pracę. Przyznane stypendium klient ma prawo rozliczyć (czyli fizycznie przynieść Ci faktury) do 31 sierpnia, bo do tego dnia trwa rok szkolny - a jak wiadomo stypendium ma przyznawane na dany rok szkolny. A ty masz obowiązek jeszcze mu tą kwotę wypłacić. Jeśli nie przyniesie faktur do 31.08. wtedy dopiero uchylasz decyzję na kwotę nierozliczoną. Nie ma znaczenia czy jest to kwota z transzy grudniowej czy czerwcowej - obowiązuje cały rok szkolny. Nierozliczone pieniądze z I semestru oczywiście zwracasz do UW, ale musisz zamawiając nowe pieniądze na II semestr roku szkolnego pamiętać o danym człowieku, że jeszcze coś mu tam wisi z I transzy i może będzie chciał przynieść na nie faktury.
Ponadto nawet jeśli rachunki będą ze stycznia, dlaczego miałabyś ich nie uznać? Ja nie uznaję tylko abonamentu za internet czy biletów za okres, w którym klient nie ma prawa do stypendium, resztę liczę, bo dotyczy roku szkolnego. Np. z komputerami proszę o złożenie oświadczenia, że dany zakup będzie wykorzystany do celów edukacyjnych przez cały rok szkolny i rozliczam na całe 10 miesięcy. Zakupy poczynione w lipcu i sierpniu również wliczam do stypendium na kolejny rok szkolny, pamiętając po prostu o społecznym charakterze świadczenia.
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x